Bulgaristan’a alternatif olan Makedonya toplam 193 kilometre. Trafik durumuna göre 2.5 veya 3 saatlik bir yol.

 

MAKEDONYA’DA TRAFİK CEZALARI AĞIR

Bu güzergahı kullanacak olanlar pasaportlarının geçerlilik süresine dikkat etmeli. Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalı

MAKEDONYA : SILA Yolu’nda Bulgaristan’a alternatif olan Makedonya ve Yunanistan, yolculuğu istanbul istikametine gidenler için 280 kilometre uzatıyor. Ancak Çanakkale – İzmir istikametine gidenler kilometre pek fark etmiyor.Tabanovce sınır kapısından Yunanistan’a açılan Bogorodica sınır kapısına kadar olan yol 220 km. Bu yol güzergahının 170 kilometresi otoyol. Geri kalan bölüm ise tek şeritli otoyol
 

ÜSKÜP’TE TÜRK ÇARŞISINI GEZİN

Eğer vaktiniz varsa, Üsküp’ü ziyaret edin. Üsküp Osmanlı döneminin kalıntılarını bugüne kadar en iyi korumuş bir kent. Tarihi Türk Çarşısı’nda meşhur Üsküp köftesi yiyin. Çarşının hemen yanı başındaki Osmanlı döneminden kalma 500 yıllık tarihi Kapan Han ve camiler Balkanlar’da Osmanlı mirasının en belirgin mimarileri.

PASAPORT SÜRELERİNİ KONTROL EDİN.

Avrupa Birliği vatandaşları biyometrik kimlik kartlarıyla sorunsuz yolculuk yapabilir. Pasaportunuzun geçerlilik süresine dikkat edin. Çünkü Makedonya’da pasaportların geçerlilik süresinin en az 5 ay olması gerekiyor. Bu sınır kapısında genişletme çalışmaları izin sezonundan sonra başlayacak ve 2018 yılına kadar sürecek. Şimdilik bir sorun yok. Makedonya’da rüşvet alan da veren de suçlu, cezası çok ağır. Sizden rüşvet isteyen görevliyi 197 numaralı telefona şikayet edin.

HIZ LİMİTLERİNE UYUN

Otobanlarda hız limiti Ocak ayından itibaren 10 km arttırılarak 130 km/s oldu. Artık, radar donanımlı sivil polisler otobanlarda hız kontrolleri yapmaya başladı, hız sınırlarına dikkat edin polisler kesinlikle hız sınırlarında tolerans tanımıyor.  Hız sınırını 30 km aşamanın cezası 20 Euro, 31-50 km aşmanın cezası 45 Euro, 51-70 km aşmanın cezası 300 Euro ve mahkemeye çıkıyorsunuz. 71 km ve üzeri hız aşımında ise 400 Euro para cezası, mahkemeye çıkılıyor ve 6 ile 12 ay arasında değişen araç kullanma yasağı veriliyor.  Farlar gündüz de açık tutulmak zorunda.

50 KM KALA YOL BİTİYOR
Otoyolda Atina-Selanik istikametinde sırası ile Kumanova ve Üsküp tabelalarını takip etmek gerekiyor. Daha sonra Veles (Köprülü), Negotino, Demir Kapija (Demir Kapı), Gevgelija (Gevgeli) yönü izlenerek Yunanistan sınırındaki Bogorodica sınır kapısına varılıyor. Otoyol Yunanistan sınırına 50 kilometre kala bitiyor ve yol daralıyor.

TRAFİK KURALLARINA DİKKAT EDİN

Trafik kurallarının ihlallerinden uygulanan cezalar oldukça yüksek, bu nedenle mutlaka dikkatli olmakta fayda var.

Trafik Cezaları

Alkollüyken araç kullanma cezası: 250 – 650 Euro,

Yayaların karşıdan karşıya geçişlerine izin vermeyerek, yaya geçidinde durmamanın cezası: 300 Euro,

Emniyet kemeri takmama cezası: 20 Euro,

Araç kullanırken cep telefonuyla konuşmanın cezası: 45 Euro,

Şerit ihlali cezası: 300 Euro,

Hız sınırı aşımı cezası: 300 Euro,

Hatalı park cezası: 45 Euro,

Otoban gişelerinde ücret ödememe cezası: 300 Euro’dur.

 

Yukarıda anılan trafik cezalarının, kesim tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda, cezanın yarısı tahsil edilmektedir. Ödemeler, Makedonya PTT şubelerinde veya bankalarda yapılmaktadır.

 

DEKLARE EDİN

Gümrükler Makedonya’ya giriş yapacak veya transit geçecek yolcuların 10 bin Euro’dan fazla para taşıyorsa beyan etmeleri gerekiyor. Aksi halde paraya el konulabilir. Geri almak ise oldukça zor bir mahkeme sürecini gerektiriyor. Makedonya gümrüklerinde ‘çorba parası’ isteyen görevli veya polis çıkabilir. Duymazlıktan gelip, vermeyin. Rüşvet vermek de almak da suç. Rüşvet isteyen görevlinin yaka numarasını alıp 197 numaralı telefona şikayet edebilirsiniz.
 

PARA BOZDURUN

Makedonya’nın para birimi Denar. 1 Euro yaklaşık 61 denar. Tabanovce sınır kapısında pasaport ve gümrük kontrolünden geçtikten sonra solda döviz büfesi var. Burada para bozdurmakta fayda var. Makedonya’daki otoyol veya akaryakıt ödemelerinizi ülkenin para birimi olan Denar veya kredi kartınızla yapın. Euro olarak yapılan ödemelerde kur çok düşük olarak hesaplanıyor.

HIRSIZLIĞA KARŞI DİKKATLİ OLUN

Sınır kapılarında çok sayıda para dilenen çocuklarla , çam siliciler var. Aman dikkatli olun, tartışmaya girmeyin. Aracınızın cam ve kapılarını açık bırakmayın. Dışarıdan görünecek bir şekilde aracınızın içerisine çanta veya cüzdan olmasın. Yoksa hırsıza davet çıkarmış olursunuz.

TOPLAM YOL PARASI 5 EURO

Makedonya’da otoyollar ücretli. Otoyol ücretleri otoban girişlerinde ki gişelerde ödeniyor. En fazla otoban ücreti 80 Denar (1.50 Euro). En az otoban ücreti ise 40 Denar (1 Euro). Otoban ücretleri Euro veya kredi kartıyla da ödenebiliyor. Euro olarak yapılan ödemelerde Cent alınmıyor ve para üzeri de Cent olarak ödenmiyor. Makedonya’da Romanovçe, Petrovaç, Sopot ve Gratsko gişeleri olmak üzere dört gişede toplam olarak 230 Denar (5 Euro) yol parası ödüyorsunuz.

 

ÖNEMLİ TELEFONLAR:

T.C. Üsküp Büyükelçiliği: Slavey Planina-B Üsküp Tel: +389 2 311 32 70Polis: 192İlkyardım: 194İtfaiye: 193Gümrük şikayet: 197Yol şikayet: 199Makedonya Otomobil Kulübü AMCM: 196

 

MAKEDONYA’DAKİ DIŞ ÜLKE TEMSİLCİLİKLERİ:

ALMANYA: Ul. Lerinska 59, Üsküp  Tel: +389 2 309 39 00AVUSTURYA: Mile Popjordanov 8, Üsküp  Tel: +389 2 932 90 32BELÇİKA: Bul. Koca Racin 14/4-3, Üsküp Tel: +389 2 313 62 09FRANSA: Salvador Aljende 73, Üsküp Tel: +389 2 324 43 00HOLLANDA: Leninova 69-71, Üsküp Tel: +389 2 310 92 50İSVEÇ: 8ma Udarna Brigada 2, Üsküp  Tel: +389 2 329 78 80

 

AKARYAKIT FİYATLARI:

1 Euro = 61 Denar