Sıla Yolu’nu adım adım tarayan ‘Sizlerden önce yola  çıkan  Sıla Yolu Avrupa Türk Otomobil Kulübü SılaYolu ekibinden Avusturya güzergahını kullanacak tatilciler için önemli tavsiyeler:

Sıla Yolu’nu adım adım tarayan ‘Sizlerden önce yola  çıkan  Sıla Yolu Avrupa Türk Otomobil Kulübü SılaYolu ekibinden Avusturya güzergahını kullanacak tatilciler için önemli tavsiyeler:

 

SılaYolu Avrupa Türk Otomobil Kulübü ekibi ,Her yıl olduğu gibi bu yılda Sizleri SılaYolunda yalnız bırakmadı. SılaYolu ekibi Sizlerden önce yola koyulup tüm bilgileri topladı. SılaYolu güzergahında yollarla ilgili tüm bu bilgileri Bu programımızda bulacaksınız. Kara Yoluna çıkmadan önce yollarda bizleri neler bekliyor. Hangi hususlara dikkat etmemiz gerikiyor.

Tüm bu gerekli bilgileri ‘ Bu Rehberde Sizlere Aktaracağız.

ALMANYA ÜZERİNDEN BAŞLAYAN YOLCULUĞUMUZ FRANKFURT, WÜRZBURG, MÜNCHEN , AVUSTURYA SALZBURG İSTİKAMETİ ÜZERİNDEN DEVAM ETTİ.

EN BÜYÜK SORUN YOL ÇALIŞMALARI

BU YIL YİNE ALMANYA ÜZERİNDEN SEYAHAT EDEN SÜRÜCÜLER YOLLARDA YİNE UZUN KUYRUKLARDA BEKLEMEK ZORUNDA KALACAKLAR. ALMANYANIN BİTMEYEN YOL İNŞAATI BU YILDA YİNE FRANKFURT, WÜRZBURG , MÜNCHEN İSTİKAMETİNDE OTOBAN ÇALIŞMALARI DEVAM ETMEKTE . ZAMAN ZAMAN TRAFİK AKIŞI TEK ŞERİTTEN SAĞLANMAKTA. İZİNCİLERİN ŞİMDİDEN UZUN BEKLEMELERE HAZIRLIKLI OLMALARINDA FAYDA VAR.

AVUSTURYA

Avusturya, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde ve İsviçre’de yasal olarak ikamet etmekte olan vatandaşlarımızın vizesiz geçiş yapmalarına izin vermektedir. Diğer ülkelerden gelen vatandaşlarımızın, bulundukları ülkedeki Avusturya temsilciliklerinden vize almaları gerekmektedir. Sınır kapılarında vize verilmemektedir.

VİNYET ALMADAN AVUSTURYA YA GİRMEYİN.

AVUSTURYA’da otobanlar bakımlı ve geniş, yolculuk oldukça rahat ve keyifli. Bazı bölgelerde yaz sezonuna hazırlık için yol bakım inşaatları başlamış. Avusturya otobanlarında yol bakım çalışmaları, inşaat ve yol durumları hakkında yola çıkmadan önce Avusturya Otomobil Kulübü’nün (ÖAMTC) www.oeamtc. at adlı internet sitesinden, otoyollardaki trafik akışı hakkında bilgi alabilirsiniz.

ADIM BAŞI RADAR VAR

Avusturya otobanında rahat ve keyif verici yolculuğa kendinizi kaptırıp hız limitini aşmayın. Yollarda adım başı radar var. Özellikle otobanın dümdüz aktığı yerlerde ve tünel girişlerinde radar bulunuyor. Tünellerde azami hız 80 km. Tünele yaklaşırken ayağınızı gaz pedalından çekin. Otoban kenarındaki ‘Radar Kontrol’ levhaları sürücüyü önceden uyarıyor. Bazı navigasyon aletleri radara yaklaşırken sizi uyarıyor. Ancak radarı haber veren navigasyon kullanmak yasak. 

OTOBANLAR ÜÇRETLİ

Avusturya’da otobanlar ücretli. Vinyet almadan sakın Avusturya’ya girmeyin. Vinyetsiz otobanı kullanmanın cezası ağır. Avusturya için Alman Otomobil Kulübü ADAC’den önceden vinyet alabilirsiniz. Almanya’dan Avusturya’ya giderken otoban üzerinde tüm benzin istasyonlarında Avusturya için vinyet satılıyor. En son vinyet alma imkanı ise Bad Reichenhall sınır kapısı. Burada vinyet ve reflektörlü yelek satılıyor. 10 günlük vinyet ücreti 8,90 Euro. Vinyeti dışarıdan iyice görülebilecek şekilde camın iç tarafından sol veya sağ köşesine yapıştırmanız gerek.

Avusturya otobanlarında vinyetsiz seyahat eden araçlar, otobandaki vinyet okuyucular sayesinde tespit ediliyor. Polis, park çıkışlarında otobanı keserek sürücüleri parka çekiyor ve vinyet kontrolü yapıyor. Otobanda vinyetsiz seyahat etmenin cezası 120 Euro. Ceza hemen ödenmezse, 300 Euro ile 3 bin Euro arasında para cezası kesiliyor.

REFLEKTÖRLÜ YELEK ŞART

Avusturya trafik yasalarına göre araçta mutlaka kişi başına bir reflektörlü yelek bulundurmak şart. Aracı emniyet şeridine çekip araçtan inmeniz durumunda mutlaka reflektörlü yelek giymek zorundasınız. Yolda

araçtan inen herkesin reflektörlü yelek giymesi zorunlu. Polis aracınızda reflektörlü yelek olup olmadığını kontrol edebiliyor. Araçta reflektörlü yelek bulundurmak, Sıla Yolu üzerindeki tüm ülkelerde de mecburi.

AMBULANSLAR ÖNCELİKLİ

AVUSTURYA’da kurtarma ekiplerinin hızla olay yerine ulaşması için orta şeridin açık tutulması gerekiyor. Otoyolda otoban tıkanır tıkanmaz, soldaki sürücülerin en sola, sağ şeritteki sürücülerin emniyet şeridine geçerek, orta şeridi açık tutması şart.

SINIRDA KONTROL YAPILIYOR

ALMANYA, Avusturya, Macaristan, Slovenya , Hırvatistan Schengen üyesi olduğu için bu ülkelerde gümrük yok. Ancak mülteci kaynaklı sınır kontrolleri yapılmakta. Villach’tan Slovenya’ya girişte sınırda polis pasaport kontrolü yapabiliyor. Macaristan üzerinden gidenler için ilk pasaport ve gümrük kontrolü Sırbistan’a açılan Horgoş sınır kapısında, Slovenya üzerinden gidenler için Hırvatistan’dan Sırbistan’a açılan sınır kapısında yapılıyor. Sınırda tek kontrol kabininde 2 memur oturmakta, pasaportları ilk kontrol eden memur, kabin içinden diğer memura pasaportları uzatarak bu şekilde kontroller yapılmakta. Araçların bagaçları tek tek aranmakta. Dönüşlerde özellikle Peynir süt ürünleri olup olmadığı sorulmakta.

YOL AYRIMINI KAÇIRMAYIN

Sıla Yolu’na Avusturya-Macaristan üzerinden mi yoksa Avusturya-Slovenya üzerinden mi devam edeceğinize önceden karar vermeniz gerekiyor. Yol ayrımı Avusturya’ya hemen girer girmez geliyor. Slovenya üzerinden gidecekler için iki alternatif bulunuyor; Biri, Villach diğeri Maribor. Bu iki güzergah Slovenya ve Hırvatistan üzerinden Sırbistan’a götürüyor. Macaristan güzergahını tercih edecek sürücülerin ilk yol ayrımında Wien (Viyana) istikametini, Maribor üzerinden Slovenya’ya girmek isteyen sürücülerin ise Graz istikametini takip etmeleri gerekiyor. Macaristan üzerinden giden sürücüler Slovenya ve Hırvatistan’a uğramadan doğrudan Sırbistan’a giriş yapıyorlar.

YOL GÜZERGAHI VE SINIR KAPILARI
Avusturya’dan Türkiye’ye karayoluyla gidiş-gelişlerde kullanılan alternatif güzergâh ve yol numaraları şöyledir:
Macaristan Çıkışı:
Nickelsdorf ( A-4)
Klingenbach (A-3)
Deutschkreutz (A-3’ü takiben S-31)
İtalya Çıkışı:
Arnoldstein (A-2)
Brennerpass (A-13)
Reschenpass (A-12/SS40)
Slovenya Çıkışı:
Loiblpass (A-2/B91)
Spielfeld (A-9)
Wurzenpass (A-2)
Vatandaşlarımız ayrıca, Avusturya’dan ülkemize düzenlenen oto-kuşet tren seferleri ile seyahat edebilmektedir.

TÜNELLER üçretli

Avusturya adeta tüneller ülkesi. Tauern ve Katschberg tüneli ile Avusturya’yı Slovenya’ya bağlayan 7.8 km uzunluğundaki Karawanken tüneli ücretli. Tünel parası ödemek istemeyen sürücüler Macaristan güzergahını tercih edebilirler. Karawanken geçiş ücreti otomobiller için 7.20 Euro,(Tek yön) Otomatlar 5, 10 ve 20 Euroluk banknotları kabul ediyor ve para üstünü geri veriyor. Bunun üzerindeki banknotlarla otomattan geçiş bileti almak ve tünelden geçmek mümkün değil. Ödemeleri kart ile de yapabiliyorsunuz.

GÜMRÜK
AVUSTURYA’DA AB gümrük mevzuatı geçerlidir.
AB üyesi olmayan ülkelerden getirilerek Avusturya gümrük alanına sokulan menkul eşyaların (altın takılar vb. ziynet eşyaları gibi) gümrükte vergiden muaf tutulabilmesi için toplam değerlerinin 300.- Avro’yu (havayolu ile seyahatlerde 430 Avro) geçmemesi gerekmektedir.

TEMSİLCİLİK İRTİBAT BİLGİLERİ VE YARARLI TELEFONLAR
Araç arızası halinde başvurulacak kurum olan ÖAMTC’nin telefon numarası 120, benzer hizmetler veren ARBÖ’nün telefon numarası ise 123’tür.
Diğer yararlı telefon numaraları: Polis -133, Ambulans -144, İtfaiye -122.

T.C. Viyana Büyükelçiliği
Adres: Prinz-Eugen Str. 40, 1040 Viyana
Tel: +431 505 73 38
Faks : +431 505 36 60
E-posta: botschaft.wien@mfa.gov.tr
T.C. Viyana Başkonsolosluğu
Adres: Hietzinger Hauptstrasse 29, 1130 Viyana
Tel : +431 877 71 81
Faks : +431 877 71 79
E-posta: konsulat.wien@mfa.gov.tr
T.C. Bregenz Başkonsolosluğu
Adres: Senderstr. 10, 6960, Wolfurt, Bregenz
Tel: +435574 42 083
Faks : +435574 42 441
E-posta: konsulat.bregenz@mfa.gov.tr
T.C. Salzburg Başkonsolosluğu
Adres: Strubergasse 9, 5020 Salzburg
Tel: +43 662 44 21 20 , +43 662 44 21 33 , +43 662 44 29 28
Faks: +43662 44 21 334
E-posta:
konsulat.salzburg@mfa.gov.tr

YOLA ÇIKMADAN BELGELERİNİZİ KONTROL EDİNİZ

-Özellikle pasaport ve oturma izni gibi evrakınızın geçerlik sürelerini önceden kontrol ediniz, sürelerinin uzatılmasını son günlere bırakmayınız. Pasaport ve oturma izninizin süresinin dönüşte en az altı ay daha geçerli olmasına dikkat ediniz.

-Seyahat edecekler, pasaportlarının yanı sıra mutlak surette nüfus cüzdanı ve benzeri başkaca kimlik belgelerini de yanlarında, fakat ayrı bir yerde bulundurmalıdırlar.

Pasaportun kaybolması halinde yenisinin düzenlenebilmesi için nüfus cüzdanına ihtiyaç duyulacaktır.
– Yurtdışında fiilen 185 günden az kalan ya da Türkiye’de bir yılda 185 günden fazla kalan yolcuların Türkiye’ye araç getirmelerinin mümkün olmadığını unutmayınız.
-Yola çıkmadan, uluslararası sürücü belgenizi, aracın ruhsatını ve uluslararası yeşil sigorta kartını yanınıza aldığınızdan emin olunuz. Ayrıca, aracınız kasko sigortalı değilse, seyahat öncesinde kısa süreli kasko ve yolcu kaza sigortası yaptırılmasında fayda vardır.
-Seyahat edilecek aracın ruhsatı size ait değilse sahibinden vekalet alınması gerektiğini unutmayınız.
-Yollarda hız sınırlamasına özellikle dikkat ediniz.

Almanyadan çıktığımız yolculuğumuzda İlk sınır kapısı olan Avusturya dan sonra  yolumuz Slovenya üzerinden devam edecek…

Kaynak SılaYolu.com