Sıla Yolu’nun en rahat ülkesi diyebileceğimiz Avusturya’dan iki güzergah var: Salzburg ve Villach üzerinden Slovenya’nın başkenti Ljubljana’ya giden A8–A10 ve A2 otoyolu, diğeri ise Nürnberg, Regensburg, Passau, Graz üzerinden

 

Adım Adım Sıla Yolu : Avusturya

Sıla Yolu’nun en rahat ülkesi diyebileceğimiz  Avusturya’dan iki güzergah var: Salzburg ve Villach üzerinden Slovenya’nın başkenti Ljubljana’ya giden A8–A10 ve A2 otoyolu, diğeri ise Nürnberg, Regensburg, Passau, Graz üzerinden Slovenya’nın Maribor kentini takip eden A3–A8 ve A9 otoyolu. İkinci yolu tercih edenler Slovenya’yı çok kısa sürede geçiyor. Avusturya’da tüneller özellikle dikkat edilmesi gereken noktalar. Gelişli gidişli tünellerde temkinli araç kullanılmasında fayda var.

Macaristan güzergahını tercih etmek isteyenler, Linz-Wien istikametini takip etmeli. İlerde “Budapeşte” yazıları, sizi Macaristan’a götürüyor.

VİNYET CEZASI YÜKSEK

AVUSTURYA vinyetlerini aracınızın sol tarafına görülebilecek şekilde yapıştırmanız gerekiyor. Vinyetler satılırken size delinerek veriliyor. Vinyet söküldükten sonra bir geçerliliği kalmıyor. Vinyetiniz olmadan yakalandığınız zaman hem ceza ödüyorsunuz hem de hakkınızda yasal işlem başlatılıyor. Vinyetsiz yakalanmanın cezası 120 euro.

Araçlar için on günlük vinyet ücreti 8.80 Euro. Vinyetinizi, arka kısmında gösterildiği gibi aracınızın ön camına yapıştırın. Optik okuyucuların yanı sıra polis de vinyet kontrolü yapabiliyor. Vinyetsiz yola çıkmanın cezası ise 120 Euro.  Radarla yapılan hız kontrolleri yine geçen yılki gibi. Sık sık sabit radarlar bulunuyor.

TEMİZ, SORUN YOK

AVUSTURYA’DA otobanlar yer yer tünel inşaatları ve genel onarım çalışmaları olsa da bu yıl da rahat. Avusturya’ya giriş yaptıktan sonra yola Macaristan üzerinden mi yoksa Slovenya üzerinden mi devam edileceği tercih meselesi.

SİGARA SORUNU

KİŞİ başına sadece 2 paket sigara geçirilmesine izin verilen Macaristan, otobanları ile rahat. Ancak sınırdaki can sıkıcı ve abartılı kontroller, sigara sınırlaması ve devam eden inşaatlar nedeniyle cazibesini yitiriyor. Avusturya’da Budapeşte istikametini takip edenler, Macaristan üzerinden gider. Slovenya’yı tercih edenler için de yolda birçok tabela, doğru yolu gösteriyor. Salzburg üzerinden gidenler Ljublijana, Passau-Regensburg üzerinden gelip de Graz yolunu tercih edenler, “Maribor” üzerinden Slovenya’ya girmeli.

VİNYETSİZ GİRMEYİN

AVUSTURYA’DA almak mecburiyetinde olduğunuz vinyetleri 10 günlük 2 aylık ve 1 senelik olarak temin edebilirsiniz. Otomobiller için 10 günlük vinyet için 8.50 euro, 2 aylık için 24.80 euro ödemek gerekiyor. Ancak en uygun vinyet, 10 günlük olanı. Sonuçta hem giderken hem de dönerken alacağınız 10’ar günlük vinyetler işinizi göreceği gibi, toplamda da daha ucuza maloluyor. Bu vinyetleri sınırda veya sınıra yakın benzin istasyonlarından alabileceğiniz gibi, yaşadığınız ülkenin otomobil kulüplerinden de temin edebilirsiniz.

REFLEKTÖRE VE RADARLARA DİKKAT

AVUSTURYA’DA otoyollarda hız sınırı 130 km olarak belirlenmiş. Şehir içlerindeki hız sınırı 50, şehir dışındaki hız sınırı ise 100 km. Otoyollarda aracınızı terketmeden evvel reflektörlü yelek giymek mecburiyetindesiniz. Reflektörlü yelekler bagajda değil, aracın içinde bulundurulmalı ve araçta seyahat eden herkes için 1 adet şart. Avusturya 25 euroyu geçen trafik cezalarını yaşadığınız ülkeye gönderiyor.

AMBULANSA YOL AÇIN

OTOBANLARDA meydana gelen kazalarda ilkyardım ekiplerinin olay yerine hızlı gidebilmesi için alışık olduğumuz “yol verme” düzeni Avusturya’da geçtiğimiz yıl yasalaştı. 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren trafik yasasına göre otobanda en sol şeritte giden araçlar en sola, diğer şeritteki araçların ise en sağa kayması gerekiyor. Bu sayede orta şerit boş kalıp polis ve ilkyardım ekiplerinin olay yerine rahat ulaşması sağlanacak.

Slovenya mı, Macaristan mı?

Sıla Yolu’na çıkanlar, daha Avusturya’da, hangi ülke üzerinden gideceklerse, ona göre yol ayrımına karar vermeli. Slovenya ve Hırvatistan üzerinden Sırbistan’a girmek isteyenler, Villach, Ljublijana veya Graz, Maribor istikametini takip etmek zorunda. Bu yolu tercih edenler, Hırvatistan, yani Zagreb üzerinden Sırbistan’a giriş yapacak.

“Macaristan üzerinden gideyim” diyenler ise, Avusturya’da Viyana istikametini takip etmeli. Viyana’ya gelmeden önce zaten Budapeşte’yi gösteren tabelalar var. Budapeşte’yi takip edenler, Macaristan üzerinden Sırbistan’a giriş yapacaklardır.

Bu yıl gidişlerde her hangi bir sorun görünmüyor, Ancak dönüşlerde oldukca sıkıntılaırn yaşanacağını şimdiden söyleyebiliriz. Sırbistan- MAcaristan sınırında her sene uzun kuyruklar oluşmakta , bu yıl bu kuyruklar çok daha uzayacak ve bekleme süreleri en az 2 kat daha artacak, Kurukların uzaması ve bekleme sürelerinin artması sınırda mülteci krizinden dolayı kontrollerin sıkılaştırılması, Araclar tek tek kontrol ediliyor

Avusturya’da tüneller

Avusturya’da vinyet alındıktan sonra, sadece belirli yerlerde ücret ödeniyor. Almanya’dan Nürnberg istikametinden gelip de A9 numaralı otobanda Slovenya’ya doğru ilerleyenler, “Bosruck Tüneli’nde” 5 euro, “Gleinalm Tüneli’nde” 8,50 euro otoban ücreti ödeniyor.

 A 9 Pyhrn
Gleinalm
A 9 Pyhrn
Bosruck
A 10 Tauern
Katschberg
A 13
Brenner
S 16
Arlberg
A 11
Kara- wanken
TEKYÖN 8,505,0011,509,009,507,20

 

Tünel ücretlere tek yön içindir. Tünellerde hız sınırının 80 ve 100 km olduğunu hatırlatmakta fayda var. Tüneller zaman zaman bakım çalışması dolayısıyla gelişli gidişli şekle dönüştürülebiliyor. Tünellere girmeden önce ışıklarda bekletilmeye de hazırlıklı olun. Hız yapmamaya da özen gösterin.


Benzin fiyatları

Super Benzin:1,13 -1,28 euro
Dizel:1,04  euro

Önemli telefonlar

Viyana Büyükelçiliği: 0043-1-505 73 38
Viyana Başkonsolosluğu: 0043-1-5052510
Salzburg Başkonsolosluğu: 0043-662-44 21 20 veya 44 21 33
Bregenz Başkonsolosluğu: 0043-5574-42083
Polis: 112
İlkyardım: 144