Avusturya yollarında vinyet zorunlu. Otomobiller için on günlük vinyet ücreti 9.50 Euro. Otoyolda hız sınırı 130 km. Çok sayıda radar var ve cezalar oldukça yüksek.

Avusturya, Avrupa Birliği(AB) üyesi ülkeler ve İsviçre’de yasal olarak ikamet etmekte olan vatandaşlarımızın ülkeye vizesiz giriş/geçiş yapmalarına izin vermektedir. AB dışından seyahat eden vatandaşlarımızın, mukim oldukları ülkedeki Avusturya temsilciliklerinden vize almaları gerekmektedir. Sınır kapılarında vize verilmemektedir. VİRÜS nedeni ile ülkelerin aldıkları önlemler ve kısıtlamalar her gün değişiklik gösterebiliyor.

Almanya, Türkiye’yi riskli bölge kapsamında tutuyor. Ancak Avusturya’dan Almanya’ya girerken, ‘Kimse size 10 gün ev karantinasına girmek zorundasınız’ demiyor veya sizden herhangi bir belge istemiyor. Ancak yasal düzenlemeye uymaz iseniz ve daha sonra virüsü yaydığınız ortaya çıkarsa, cezası ağır. Karantinadan muaf olabilmek için Covid- 19 testinin negatif olduğunu gösteren bir PCR test belgesi gerekiyor. Türkiye’den alınan testler tanınıyor. Dönüşte Almanya giriş beyan formu istiyor. Bu formu internet üzerinden doldurup gönderebilirsiniz.

Dönüşte Kontrol Var

Avusturya salgına karşı çok sıkı önlemler aldı. Bu sayede virüsün yayılma hızı ve vaka sayısı düştü. Bunun sonunda da Almanya Avusturya arasında iki ülke vatandaşlarının rahat giriş çıkış yapabilmeleri için aşı olanlara kısıtlamaları önemli ölçüde kaldırıldı. Almanya’dan Avusturya’ya girişte sınırlar açık. Transit geçişlere izin var ve sınırda kontroller yapılıyor.

AB vatandaşları, Avrupa’da oturma ve çalışma müsaadesi olan Türk vatandaşları ülkeye rahatça giriş çıkış yapabiliyor. Ancak sınıra yakın yerlerde polis ve sağlık memurları rastgele kontrol ve sağlık kontrolü yapma yetkisine sahip. Avusturya,  Schengen ülkesi olmasına rağmen Macaristan ve Slovenya sınır kapılarında, sınır kontrolleri yapıyor.

Dönüş yolunda, Avusturya’ya girişlerde kontrol noktaları var. Her araç durduruluyor. Yolcuların pasaport, kimlik ve oturma müsaadesi sıkı kontrollerden geçiriliyor. Koronavirüs gölgesi her yerde. Kendinizi ve sevdiklerinizi korumak için maske, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına mutlaka uyunuz.

Karantina Uygulaması

Yola çıkmadan önce sağlık sigortanızdan, yurt dışında geçerli yurt dışı sigorta belgesi almayı unutmayın. Bu belgeyi alırken, sigortanızın yurt dışında hastalık durumunda hastanede tedavi veya ambulans uçakla sizi ülkeye geri getirme masraflarını karşılayıp karşılamadığı konusunu mutlaka açıklığa kavuşturun. Masrafları yaşadığınız ya da vatandaşı olduğunuz ülkeler karşılamıyor. Aksi takdirde bir hastalık size çok pahalıya mal olabilir.

Maske ve Sosyal Mesafe

Program çekimlerimizde Avusturya’da otelleri restoranlar, kafeler ve turistik tesisler kapalı idi. Sadece kamu taşıt araçları, taksiler en az 1 metre sosyal mesafenin sağlanamadığı yerlerde ve eczane, doktor gibi sağlık yerlerinde maske mecburiyeti var. Bunun dışında, maske mecburiyeti yok. Fakat tavsiye kararları uyarınca birçok insan maske kullanıyor. Sosyal mesafe ve hijyen kuralları Avusturya’da da geçerli.

Benzin istasyonları ve mola yerlerinde sosyal mesafe uyarılarını hatırlatan bildiriler asılı. Tesislerin girişlerinde masa üstünde dezenfektan standı var. Girişte ellerinizi dezenfekte etmeniz gerekiyor. Restoran, otel ve tiyatrolar kapılarını açtı ancak aşı ya da test yaptırmış veya iyileşmiş kişiler ‘’yeşil kimlik’’ uygulaması kapsamında restoran, otel, tiyatro ya da spor merkezlerine girebiliyor.

Vinyet Almayı Unutmayın

Avusturya yollarında vinyet zorunlu.

2021 Otomobiller için Yeni Tarife

10 günlük vignette: EUR 9,502 aylık vignette: EUR 27,80Yıllık vignette: EUR 92,50

Avusturya’ya girişte vinyet almayı unutmayın. İnternet üzerinde e-vinyet satın alabilirsiniz. Ülkede çom sayıda radar var. Hız kurallarına uyun. Yüksek miktardaki, radar cezaları adresinize postalanıyor. Tünel girişleri ve otoyollarda bakım ve onarım çalışmaları olan yerlerde uzun kuyruklar oluşabiliyor. Onun dışında yolar boş ve çok az trafik var.

YOL GÜZERGAHI VE SINIR KAPILARI

Avusturya’dan Türkiye’ye karayoluyla gidiş-gelişlerde kullanılan alternatif güzergâh ve yol numaraları şöyledir:

Macaristan Çıkışı:
Nickelsdorf ( A-4)
Klingenbach (A-3)
Deutschkreutz (A-3’ü takiben S-31)

İtalya Çıkışı:
Arnoldstein (A-2)
Brennerpass (A-13)
Reschenpass (A-12/SS40)

Slovenya Çıkışı:
Loiblpass (A-2/B91)
Spielfeld (A-9)
Wurzenpass (A-2)

GÜMRÜK

AB gümrük mevzuatı uyarınca, Birlik üyesi olmayan ülkelerden getirilerek Avusturya gümrük alanına sokulan menkul eşyaların (altın takılar vb. ziynet eşyaları gibi) gümrükte vergiden muaf tutulabilmesi için toplam değerlerinin 300.- Avro’yu (havayolu ile seyahatlerde 430 Avro) geçmemesi gerekmektedir. 15 yaşından küçük yolcularda hangi vasıta ile seyahat ettiklerinden bağımsız olarak istisna sınırı da 150 Avro’dur. İstisna sınırını aşan ve beyan edilmeksizin Avusturya’ya sokulan menkul eşyalar, gümrük idaresinin belirlediği değer üzerinden katma değer vergisine tabi tutulmaktadır. Ancak, beyan dışı olduğu gümrük idaresince tespit edilen ve hesaplanan vergisi yüksek meblağlara ulaşan menkul eşyalar, ayrıca mali davalara da konu olabilmektedir.

Bunun yanında, ilgili AB Direktifleri uyarınca yolcu beraberinde azami 10.000 (onbin) Avro tutarındaki nakit para veya ödeme araçlarının (altın vs.) gümrük beyanında bulunulmadan ülkeye sokulması yasak olup, bunun üzerindeki miktara el konulmaktadır.

Seyir Halinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Hız sınırlaması otoyolda 130 km, devlet yolunda 100 km’dir. Meskun mahallelerde bu sınırlama 30 km ile 50 km arasında değişmekte olup, trafik levhaları ile belirlenmiştir.

Alkol sınırlaması 0,5 Promil’dir. Bu sınırın üzerinde alkollü olarak araç kullanmanın cezası 300 ila 5.900 Avro arasında değişmekte olup, sürücünün ehliyetine el konulması da mümkündür.

-Araçtaki tüm yolcuların emniyet kemeri takması zorunludur. Ayrıca, 12 yaşından küçük çocukların arka koltukta oturması gerekmektedir. 14 yaşına kadarki çocuklardan boyları 150 cm’in altında olanların çocuk koltuğu kullanmaları zorunludur.

– Araçta sarı renkli trafik yeleğinin yanısıra, ilk yardım malzemesi ve ikaz üçgeninin bulundurulması zorunludur.

– Otoyollarda (Autobahn) ve duble yollarda (Autostrasse), ihtiyaç halinde “Kurtarma Koridoru” (Rettungsgasse) oluşturulması mecburidir. Trafiğin sıkıştığı hallerde, ambulans ve polis araçlarına yol verilmesi gerekmektedir. “Kurtarma Koridoru”, iki şeritli yollarda sol ve sağ şerit arasında; üç ve daha fazla şeritli yollarda en sol şerit ile buna komşu şerit arasında oluşturulur. İki şeritli yollarda, sağ şeritteki araçların emniyet şeridine geçmeleri gerekir. Koridor oluşturmayan veya bu koridoru kullanan araçlara 800 Avro’ya kadar ceza kesilmektedir. Şayet bu ihlallerden dolayı kurtarma araçlarının engellendiği tespit edilirse 2.180 Avro arasında değişen cezalar kesilmektedir.

-Araç kullanırken cep telefonu ile görüşme yapan sürücülere para cezası uygulanmaktadır.

-Bunun yanında, hız sınırının 20 km üstünde hız yapanların 30 Avro’dan başlayan cezalara, 50 km ve daha üstünde hız yapanların ise 2180 Avro’ya kadar para cezasına çarptırılmaları sözkonusu olup, kırmız ışık ihlali için 70 Avro, hatalı sollama için 58-100 Avro, emniyet kemeri takılmaması halinde 35 Avro, ikaz yeleği bulundurulmaması halinde 14 Avro, hatalı park için 20 Avro’dan başlayan miktarlarda para cezaları uygulanmaktadır.

ÖNEMLİ TELEFONLAR

T.C. Viyana Büyükelçiliği
Adres: Prinz Eugen Strasse 40, 1040-Wien
Telefon: + 43 1 505 73 38 (4 hat)
e-mail: botschaft.wien@mfa.gov.tr
T.C. Bregenz Başkonsolosluğu: +43 5574 42 083
T.C. Salzburg Başkonsolosluğu: +43 662 44 21 33
Araç arızasında Avusturya Otomobil Kulübü ÖAMTC. Tel: 120
Polis: 112 veya 133.
İlk yardım: 144
İtfaiye: 122

Akaryakıt fiyatları:
Dizel: 1.16 Euro
Benzin: 1.23 Euro.