Her yıl milyonlarca Avrupalı Türk’ün memleketlerine ulaşmak için tercih ettiği, Sıla Yolu diye adlandırılan karayolu; uzun ve meşakkatli olmakla birlikte zevkli bir yolculuktur. Yolculuğun rahat ve sorunsuz geçmesi için yola çıkmadan önce ve yolculuk esnasında bazı hazırlıkların ve gerekli evrakların yerine getirilmesi gerekmektedir. Eksik bir belge nedeniyle kat edilen yolun geri dönülmemesi veya tatilin başlamadan bitmemesi adına Silayolu.com olarak okurlarımız ve takipçilerimizin faydalanabilmesi için bu haberi hazırladık.
Pasaport, kimlik, oturum ve ehliyet sürelerinin kontrol edilmesi:
Şahsınıza ait ve sizinle birlikte yolculuk yapacak kişilerin pasaport veya oturum kartı geçerlilik tarihlerini ve ehliyet tarihlerini mutlaka kontrol etmelisiniz.Tarihi geçmiş belgeleri yenilemek için gerekli mercilerden bir an önce randevu alınmasını tavsiye ediyoruz. Aksi takdirde randevuların çok ileri tarihlere verilmesi nedeniyle tatil planlarınızın aksama ihtimali bulunabilir.
T.C. Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde Türk vatandaşları için pasaportların en az 6 ay süresi olması gerektiği yönünde uyarı yapılmış olsa da, Avrupa’da ikâmet eden Türk vatandaşları için bu durum geçerli değildir. Pasaport ve oturum sürelerinin bir gün olması bile Avrupa-Türkiye arasında sorunsuz seyahat imkânı sağlamaktadır.
Karayoluyla seyahatte, güzergâh üzerinde yalnızca Hırvatistan bu konuda istisnai bir ülkedir. Hırvatistan üzerinden seyahat edecek Türk vatandaşlarının, en az 3 ay süreli pasaportlarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.
Biyometrik Avrupa Kimlik Kartı İle Seyahat
Pasaporta ihtiyaç duymadan Avrupa Kimlik Kartı ile Türkiye’ye seyahat etmek isteyen yabancı vatandaşların kimlik kartlarının biyometrik (yeni) olması ve süresinin en az bir ay olması gerekmektedir. Aksi takdirde Türkiye’ye girişe izin verilmemektedir. Bu kimlik kartıyla Türkiye’ye araç girişi yapmak isteyen yabancı vatandaşların, Mavi Kartları varsa Türkiye gümrüğünde ibraz etmeleri kendileri açısından avantaj sağlayacaktır. Aksi takdirde araçları için 730 günlük süre yerine 3 aylık süre verileceğini bilmeleri gerekmektedir. Ayrıca bazı vatandaşlarımız tarafından tüm AB ülkelerine ait biyometrik Avrupa Kimlik Kartı ile Türkiye’ye seyahat edilebileceği zannedilmektedir. Bu yanlış bir bilgidir. Avrupa kimlik kartı ile kara veya havayoluyla Türkiye’ye seyahat edebilecek ülke vatandaşlarının listesini Kimlik Kartı İle Seyahat” başlıklı bu haberimizde bulabilirsiniz.
Araç Bakımı, Araç Ruhsatı Ve Sigorta Poliçesi
Sıla yoluna çıkmadan önce, aracınızın periyodik bakımlarının yanı sıra, güvenlik adına lastik, fren, motor yağı vb. tüm kontrollerin yolculuk öncesinde yapılması elzemdir.Kullandığınız aracın ruhsatı ve yeşil sigorta (yakın dönemde beyaz A4 kağıdı şeklinde verilen uluslararası sigorta poliçesi) yanınızda bulundurulmalıdır.Yeşil sigorta poliçesinde Türkiye kısmının açık ve süresinin dolmamış olmasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde, Türkiye’ye girişte (Edirne Kapıkule Sınır Kapısı’nda) trafik sigortası yapılması gerekecektir. Bu sigortanın sadece trafik sigortası olduğunu, yabancı plakalı araçlar için tam kasko yapılmadığını da belirtmek isteriz.
Ayrıca araç muayene (TÜV) belgesi de aracınızda bulunmalıdır. Muayenesi bitmiş olan araçlar, güzergâh üzerindeki AB dışı ülkelerde tespit edilirse trafik ekipleri tarafından bu araçların geçişine izin verilmeyerek bağlanmaktadır. Sıla yolu üzerinde tercihe göre geçiş yapılan ülkelerin bazılarında Otoyol Geçiş Bandrolü (Vinyet) satın alınması zorunluyken, bazılarında ise bu ücret otoyol üzerinde belirli bölümlerde yer alan gişelerde nakit, banka kartı ve kredi kartıyla tahsil edilmektedir. Konu hakkında tüm detayları ” Online Vignette Adresleri ve Ülkeler ” haberine tıklayarak öğrenebilirsiniz.
Güzergâh boyunca kalabalık ve gösterişli akaryakıt istasyonlarını ve dinlenme alanlarını tercih etmeli, mümkün olduğu kadar aracı yalnız bırakmamanızı tavsiye ediyoruz.
Vekâletname İle Seyahat
Eğer seyahat edeceğiniz araç bir başkasına veya firmaya aitse, hatta firma şahsınızla birlikte bir ortağınıza aitse bile mutlaka vekâlet almalı, kiralık ise kiralama sözleşmesini yanınızda bulundurmalısınız.
Vekalet olarak;
• Elçilik, konsolosluk veya noter onaylı vekâletnameler,
• Taşıtı getiren şahıs ile taşıtın mülkiyet sahibinin giriş gümrük idarelerinde hazır bulunmaları hâlinde, bu kişilerin kendi aralarında düzenleyecekleri ve gümrük idarelerince onaylanan vekâletname,
• Gerçek kişilerin kendi aralarında düzenleyerek ilgili ülkenin gümrük, belediye, emniyet ve mahkeme gibi resmi makamlarına onaylatacakları belgeler,
• Uluslararası Turist İttifakı (AIT) ve Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) üyesi ülkelerin otomobil kuruluşlarınca (ADAC, ÖMTC vb.) düzenlenen belgeler,
• Otomobil firmaları ve diğer tüzel kişiliklere ait taşıtlar için firma sahibi veya yönetim kurulunun imza ve onayını içeren vekâletnameler,
• Kiralanmak suretiyle (rent a car) getirilen taşıtlar için kira sözleşmesi gibi belgeler gerekmektedir.
Sağlık Sigorta Belgesi
Bağlı bulunduğunuz sağlık sigortanızdan seyahat sağlık belgesi almayı unutmayın. Kişilerin durumlarına, kronik hastalıkları olup olmadığına ve yaşadığı ülkeye göre verilen bu belgeler değişiklik göstermektedir.
Örneğin Almanya’da yaşayanlar;
1- T/A 11: Bu belge, 183 günden az Türkiye’de bulunacaklar için verilen bir belgedir.
2- T/A 12: Kronik hastalığı olanlar için verilen belge. Bu belgeyle devlet hastaneleri ve SGK anlaşmalı olduğu özelhastanelerin ilgili bölümlerinde muayene olma imkânı sağlamaktadır.
3- T/A 20: Kesintisiz 183 günden fazla Türkiye’de bulunacaklar için T/A 20 formunun ibrazı gerekmektedir.
Alınan bu belgeleri, Türkiye’de bir SGK kurumunda YUPASS kaydı oluşturmanız halinde, hastanelere acil girişlerde herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Bu durum, bazı AB ülkelerinde yaşayan vatandaşlarımız için farklılık gösterebilmektedir.
Örneğin; Fransa’da yaşayanlar benzeri belgelerle Türkiye’de tüm hastahane işlemlerinden ücretsiz faydalanabilmektedir.
Silayolu.com ailesi olarak tüm okur ve takiplçilerimize sağlıklı ve güzel bir yolculuk diliyoruz.
Haber: İbrahim YIRTMAZ – Silayolu.comSilayolu.com internet sitesinde paylaşılan haberlerin, kaynak linki verilmeden başka platformlarda paylaşılmasının veya video habercilikte kullanılmasının hukuki suç teşkil ettiğini hatırlatırız! Bu uyarıyı dikkate almayan kişi ve kurumlara karşı hukuki süreç başlatılacaktır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.