Yurt dışında yaşayıp en az %40 engellilik raporu olan vatandaşların, Türkiye’de de engelli vatandaşların sahip olduğu haklara sahip olabilecekleri bilgisi paylaşıldı.
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler başkanı İstanbul Milletvekili Zafer Sırakaya sosyal medya hesabından bir açıklama paylaştı.
Sırakaya yaptığı açıklamada; “Yurt dışından alınan engelli kimlik kartı, Türkiye’de tanıtma işlemleri gerçekleştirilmiş olması şartıyla ülkemizde geçerlidir! Yabancı ülkelerden alınan engelli kimlik kartı ile Türkiye’de sağlanan haklardan yararlanmak için aşağıdaki süreçler takip edilmelidir” diye paylaştı.
- 1-Yabancı ülke makamlarınca düzenlenmiş en az %40 engellilik durumunu tanımlayan engelli kimlik kartı (EKK) belgesi alındığı ülkede apostil yaptırılmalıdır.
- 2-Apostil onayı alınan belge kimliği düzenleyen ülkedeki başkonsolosluk tarafından kabul edilen bir yeminli tercümandan Türkçe’ye cevrilmelidir.
- 3-Tercüme edilen belge başkonsolosluktan randevu alınarak tasdik ettirilmelidir.
- • İşlemleri tamamlanmış belge,
- • 2 adet fotoğraf,• kimlik veya pasaport fotokopisi ile Türkiye’de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın il müdürlüklerine veya Sosyal Hizmet Genel Müdürlüğü’ne bizzat veya vekil aracılığıyla engelli kimlik kartı başvurusu yapılmalıdır.
- 5-Başvurusu kabul edilen kişilere Türkiye’de engelli kimlik kartı düzenlenir ve kartın kendisine teslim edilmesinden itibaren sağlanan haklardan yararlanmaya başlar.
Engelli kimlik kartının ülkemizde sağladığı haklar ve başvuru sürecine dair detaylar için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın resmi web sayfasına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://www.aile.gov.tr/sss/engelli-ve-yasli-hizmetleri-genel-mudurlugu/yurt-disindan-alinan-saglik-raporu-engelli-kimlik-karti-tanitilarak-turkiye-de-engelli-kimlik-karti-alinmasi-hakkinda-sorulan-sorular/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2hzdzbFU-Clzjv3BMVMatUTBEzBxJaibwr96KElDxDxVHPQmL7nuNEeBo_aem_AVcciXu98YpQSELpFcm4_A