Yurt dışı seçmen kütüğünde isminizin olup olmadığını kontrol etmek ve hata varsa itirazda bulunmak için son tarih 26 Şubat 2017.

2017 yılında yapılacak olan referandumda yeni anayasa değişikliği için yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarıda oy kullanabilecek.Peki yurtdışında kimler oy kullanabilir ? Mavi kart taşıyan vatandaşlar yurtdışından oy kullanabilir mi ?

Yurt dışında yaşayan ve adres değişikliği yapmaması nedeniyle anayasa değişikliği için yapılması planlanan referandumda oy kullanamayacak yaklaşık 1 milyon seçmenin oy kullanmasının önü açıldı.

GURBETÇİYE SANDIK YOLU

AK Parti kurmayları, yurt dışı seçmenleri ile ilgili yapılan düzenlemenin gerekçesini şöyle anlattı: Yurt dışında seçmen kütüğünü oluşturmak için yerleşik adres bilgilerinin bulunması şartı var. Geçmişte Meclis’ten çıkarılan bir yasa ile bu hüküm, 31 Aralık 2016’ya kadar askıya alınmıştı. 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde böylece, yurt dışında yaşayan seçmenler, adres bilgileri olmasa da, büyükelçiliklerdeki kimlik bilgileri ile oy kullanabildi. Ancak süre 31 Aralık’ta bitince referandumda 980 bin seçmenin sandığa gidememesi riski oluştu. Yani adres bilgisi olmadığı için seçmen kütüğünde isimleri çıkmayanlar referandumda oy kullanamayacaktı. KHK ile getirilen düzenleme ile yurt dışındaki seçmenlerin adres bilgileri olmasa bile Türkiye’nin yurt dışındaki temsilciliklerindeki kayıtlı kimlik bilgileri ile oy kullanmalarına imkân sağlandı.

SON TARİH 26 ŞUBAT 2017

Yurt dışı seçmen kütüğünde isminizin olup olmadığını kontrol etmek ve hata varsa itirazda bulunmak için son tarih 26 Şubat 2017.

Referandum sürecinde yurt dışında kullanılacak olan yaklaşık 3 milyon oyun, sonuçları belirleyecek bir etki yapması bekleniyor. Bu durum da partilerin yurt dışındaki vatandaşların oylarını almak için ek çalışmalar yapmalarına neden oldu.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlardan ancak yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olanlar oy kullanabilecek.

https://secmen.ysk.gov.tr/ysk/secmenBilgiYurtdisi.jsp

adresinden kontrol edilebilecek olan bu bilgilerde yanlışlık veya eksiklik varsa, itiraz için son başvuru tarihi 26 Şubat 2017 ve saati de 15:00 olarak belirlendi.

Mavi kart Sahiblerininde oy kullanabileceği belirtiliyor.