Tatilini Türkiye’de geçirecek vatandaşların Sılayolu’nda tatile giderken, kara, hava veya denizyoluyla Türkiye’ye gidiş ve dönüşlerde yanlarında taşıyabilecekleri nakit para miktarı ülkelere göre değişiyor.

 

Ülkelere göre beyan durumları

Avusturya

Avrupa Birliği ülkelerinin gümrük mevzuatı geçerlidir. Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerden getirilerek Avusturya gümrük alanına sokulan altın takıların gümrüklerde sorun yaratmaması ve vergiden istisna olabilmesi için toplam değerinin 175.- Euro’yu geçmemesi gerekmektedir. Ancak, daha önce mevcut olan ve çıkışta Avusturya gümrüğüne beyan edilmiş olan altınlar için böyle bir sınırlama sözkonusu değildir. İstisna sınırını aşan ve beyan edilmeksizin Avusturya’ya sokulan altın takılar, gümrük idaresinin belirlediği değer üzerinden katma değer vergisine tabi tutulmaktadır. Ancak, beyan dışı olduğu gümrük idaresince tespit edilen ve hesaplanan vergisi 350.-Euro’yu aşan altın takılar için ayrıca mali davalar açılabilmektedir.

Slovenya

Vatandaşlarımız yanlarında bulundurdukları 10.000 Avro veya üstü nakit parayı (veya muadili yabancı parayı, ya da değerli ziynet eşyasını (altın vb.) sınır kapılarındaki görevlilere beyan etmek zorundadır. 
Kişisel kullanım için alınmış olan ve Slovenya’da gümrükten muaf tutulan sigara, alkol ve parfüm ürünlerinin miktarında sınırlama bulunmakta, kişisel eşyanın gümrükte sözlü beyanı yeterli sayılmakta, hayvan, bitki, ilaç, narkotik ürünler ve silahlara ilişkin olarak özel düzenlemeler uygulanmaktadır. 
Slovenya’da daimi veya geçici ikameti bulunmayan vatandaşlarımızca Slovenya’da satın alınan ve Slovenya’dan çıkarılacak olan (alkol, tütün ve madeni yağlar dışındaki) eşyanın KDV’sinin geri alınması mümkündür. Bunun için, bir gün içinde bir alışveriş merkezinden alınan toplam fatura tutarının 50 Avro’yu aşmış olması, faturanın yanı sıra satıcı tarafından düzenlenmiş bir DDV-VP formunun temin edilmiş olması ve eşyanın Slovenya içinde kullanılmamış olması gerekmektedir. 
Diğer taraftan, transit geçiş yapılıyor olsa bile, gümrüğe tabi mallar için bildirimde bulunulması ve sözkonusu malların orijinal faturalarının gümrük görevlilerine ibraz edilmesi gerekmektedir. 
Yukarıdaki konularda detaylı bilgiye Slovenya Gümrük İdaresi’nin, İngilizce olarak düzenlenmiş, aşağıda adresi kayıtlı internet sayfasından ulaşılması mümkündür. 
“http://www.carina.gov.si/en/” 

HIRVATİSTAN

Hırvatistan gümrük kurallarına göre değeri beş bin Euro üzerindeki eşyaları gümrükte beyan etmek gerekiyor. Çek, nakit para, altın, mücevher gibi toplam değeri 10 bin Euro’yu aşan değerli eşyanın gümrükte beyan edilmesi zorunludur.

 

BULGARİSTAN

 Yanında yüksek miktarda para taşıyanların özellikle Bulgaristan’da çok dikkat etmeleri gerekiyor.

Bulgaristan’a giriş ve çıkış yapan yabancı ülke vatandaşları beyan etmeleri şartıyla sınırsız miktarda para ithal veya ihraç edebilir. Bulgaristan’dan geçişlerinde üzerinde 10.000 Euro’ya kadar (örneğin 9.999 Euro) veya karşılığı başka yabancı para bulunan vatandaşlarımızın yazılı beyanda bulunmalarına gerek yoktur. Beyana tabi olmayan miktarda parası olan vatandaşlarımız doğrudan “Yeşil Geçiş Yolu”na geçebilir. Bulgaristan topraklarından geçirilecek para miktarı 10.000 Euro (veya karşılığı başka yabancı para)ve üzerinde ise paranın kaynağı ve kullanım amacı, paranın taşınacağı güzergah, paranın taşındığı ulaşım aracı belirtilerek gümrük beyannamesi doldurulmalı ve “Kırmızı Geçiş Yoluna” geçilmelidir.

Bulgaristan’dan çıkış yapan yabancı uyruklu kişiler, daha önce Bulgaristan’a girişte beraberlerinde getirdikleri ve gümrüklerde yazılı olarak beyan ettikleri miktardaki yabancı paraları, yine gümrüklerde yazılı olarak beyan etmek suretiyle beraberlerinde Bulgaristan’dan çıkarmak zorundadır. Sınır geçiş kapılarındaki gümrükte doldurulan “Gümrük Döviz Beyannamesi” formları İngilizce, Fransızca, Almanca, Türkçe ve Rusça olmak üzere 5 dildedir. Aksi takdirde, sözkonusu paraya el konularak ( bilahare bu paranın herhangi bir şekilde geri alınması mümkün olamamaktadır) ilgili şahıslar hakkında kanuni işlem başlatılmakta ve para cezası uygulanmaktadır. İhtiyaç halinde 16 yaşından küçüklerin gümrük beyannameleri birlikte seyahat eden reşit kişiler tarafından doldurulur. 

MAKEDONYA

Makedonya’ya girerken yolcuların yanlarında 10 bin Euro’yu aşan nakit para veya çeki sınırda beyan etmeleri gerekiyor.

Yunanistan

Yunanistan’a girişte serbest olarak sokulabilecek ve çıkışta götürülebilecek döviz miktarı 10.000.-Avro veya karşılığı dövizdir. Bu meblağı aşan miktarın gümrük makamlarına beyan edilmesi gerekmektedir.

ROMANYA

 Romanya’da AB gümrük yasalarına göre 10 bin Euro üzeri nakit paranın sınırda deklare edilmesi gerekiyor.

ÇEK CUMHURİYETİ

Çek Cumhuriyeti’nde gümrük yasalarına göre 10 bin Euro üzeri dövizin beyan edilmesi gerekiyor.

ALMANYA

 Almanya’ya girişte yanında gümrükte beyan etmeden para taşıma miktarı 10 bin Euro. Ancak 10 bin Euro’nun üzerinde nakit para veya banka hesap cüzdanı olanların bunu gümrükte beyan etmesi gerekiyor. Aksi takdirde bu paraya el konuluyor ve çok ağır ceza kesiliyor.

 SIRBİSTAN

10 bin Euro üzeri dövizin sınırda beyan edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde 10 bin Euro’nun üzerindeki miktara el konuluyor. Beyan edilen para için ise herhangi bir sorun yok.

 

MACARİSTAN

 

Yanlarında kişi başına 10 bin Euro’nun üzerinde para taşıyanların girişte gümrükte beyan etmeleri gerekiyor.

 

UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin kaynak gösterilmeden yayınlanması yasaktır