Son iki yılın aksine bu yaz aylarında Türkiye ye seyahatlerin daha artması bekleniyor. Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde yaşayan Türkler, hem tatillerini geçirmek hem de memleketlerini ziyaret etmek için artık yollara düşmeye başladılar. Havayolu seyahati dışında birçok gurbetçi de arabalarıyla karayolundan vatanlarına ulaşma yolunu da seçiyor. SılaYolu Avrupa Türk Otomobil Derneği olarak Türkiye yolculuğu yoğun dönemi öncesi seyahat edecek ve para transferi ihtiyacı olanlarla birkaç tavsiye paylaşmak istedik.
Geçtiğimiz yıl Avrupalı Türkler Sırbistan’ı zengin etti. Deklere edilmediği için el konulan paranın miktarı insanın dudaklarını uçuklatıyor.
Şöyle, son 7-8 yıla baktığımız zaman Sırbistan gümrüğünde deklare edilmeyerek el konulan paranın toplam miktarı abartısız nerdeyse 45-50 milyon Euro’yu geçmiştir.. Beyanda bulunmayarak Sırbistan’a 10 bin Euro’nun üzerinde para sokmaya çalışanlar hakkında kaçakçılık suçundan soruşturma açılıyor. Üzerindeki 10 bin euronun üzerinde bulunan parayı deklare etmeyip, gözaltına alınıp nöbetçi mahkemeye tutuklanma talebiyle çıkarılanlar var. Biz bunu hep anlatıyoruz bir kez daha anlatalım hani her defasında anlatmamızın nedeni belki bir ders çıkartılır aynı hatalar yanlışlıklar yapılmaz diye ancak malesef yinede bir takım hoş olmayan hadiseler yaşanmaya devam ediyor. O kadar uyarılamıza rağmen deklare edilmeyen paralara Sırbistan tarafından el konuluyor.Siz siz olun 10 bin euro üzerindeki paranızı beyan edin.
– Türkiye yolculuğu için üzerinizde fazla para taşımayın, öncesinde online olarak Türkiye’ye gönderin
Artık nakitsiz yaşam ve seyahat dönemindeyiz. Bu konuya TransferGo Türkiye Büyümesinden Sorumlu Müdürü Baran Nalbantoğlu, “paranızı yolculuk öncesinde online olarak güvenle göndermenizi öneriyoruz” diyor. “Böylece, paranın gümrüklerde el konulması ya da yolculukta çalınması gibi riskleri almazsınız ve limitlere de takılmazsınız. Bir kişi yanında ancak 10 bin Euro taşıyabiliyor. Beyan edilmemiş geri kalan tüm paraya el konuluyor. Özellikle Sırbistan sınırında yaşanan sorunları üzülerek okuyoruz. Burada en çok para kaptıranlar Avrupa’dan Türkiye’ye giden ziyaretçiler oluyor ve bu sene de benzer haberler görmeye başladık bile. Kimsenin bu duruma düşmesini ve zorluk yaşamasını istemeyiz. İhtiyaç fazlası parayı, yola çıkmadan önce TransferGo uygulaması üzerinden Türkiye’de dilediğiniz bankaya uzun sıralar beklemeden ve az masrafla gönderebilirsiniz. Herkese şimdiden, güvenli, huzurlu, rahat seyahatler ve iyi tatiller diliyoruz.”
Yola çıkacakların yollarda ve sınır kapılarında dikkat etmesi gereken konulardan diğerleri ise şöyle;
– Aracınızın İnternasyonal Sigorta Kartını yanınıza almayı unutmayın
Kartın üzerinde geçeceğiniz ülkeler çarpı işareti ile kapatılmış ise o ülkede sigortanız geçersiz demektir. Eğer sigortanız Türkiye’yi kapsamıyor ise sınırda ülkeye girerken, sigortanızı yaptırabilirsiniz. Ve önemli not; Türkiye’ye girerken yapılan sigorta sadece zorunlu trafik sigortasıdır, kasko yoktur ve yapılmamaktadır.
– Türkiye yolculuğu için gerekli evrakların yanınızda olduğuna emin olun
Evraklar çok önemli, birinin eksikliği bile sorun oluşturabilir, gerekli evraklar ise şunlar:
– Pasaport (6 ay geçerli)
– Yeşil kart yani arabanın sigortası
– Arabanın ruhsatı
– T. C. Kimlik Kartı (T.C. kimliği ile Sırbistan’dan geçiş başladı)
– Yol bilgilerini online takip edin
Yol bilgilerini içeren internet sitelerini takip etmenizi öneririz. Bu tarz içeriklerde yol çalışmaları, nerede yoğunluk olacak, kuyruk, trafik ve yine belgelerle ilgili kritik bilgiler var. Özellikle Bulgaristan ve Sırbistan geçişleriyle ilgili bazı bilgilere ulaşmak ve takip etmek, seyahatinizi daha verimli hale getirebilir.
– Rota alternatiflerini araştırın, en uygununu seçin
Bazen farklı bir rotadan gitmek, seyahati daha konforlu hale getirebilir veya maliyeti azaltabilir. Mesela Avrupa’dan Türkiye’ye farklı rota alternatiflerini araştırıp, yol durumu, inşaat gibi kriterleri göz önünde bulundurarak en uygun rotayı seçebilirsiniz.
İşte rota seçeneklerinden bazıları:
Almanya –> Avusturya -> Slovenya -> Hırvatistan -> Sırbistan -> Makedonya -> Yunanistan -> Türkiye.
Almanya -> Avusturya -> Macaristan -> Sırbistan -> Bulgaristan ->Türkiye
Almanya -> Çekya -> Slovakya -> Macaristan -> Sırbistan -> Makedonya -> Yunanistan -> Türkiye
Almanya -> Çekya -> Slovakya-> Macaristan -> Sırbistan -> Bulgaristan -> Türkiye
Almanya -> Avusturya -> İtalya -> Yunanistan -> Türkiye
Almanya -> İsviçre -> İtalya -> Yunanistan -> Türkiye
Fransa -> Almanya -> Avusturya-> Macaristan -> Romanya-> Bulgaristan-> Türkiye.
Norveç-> İsveç -> Danimarka-> Almanya-> Çekya -> Slovakya -> Macaristan-> Sırbistan-> Bulgaristan-> Türkiye
– AB kimlik kartıyla Türkiye’ye giriş yapabilen ülkeler
AB kimlik kartıyla Türkiye’ye giriş yapabilen ülke vatandaşları şunlar; Almanya, Belçika, Fransa, Gürcistan, Hollanda, İspanya, İsviçre, İtalya, KKTC, Lihtenştayn, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Yunanistan.
– Aracınızın bakımını yaptırın
Otomobilinizin lastiklerini, motor ve fren hidrolik yağını, fren balatalarını, kayışını, hava filtresini ve muayene süresini kontrol ettirin. Gece görüşünde derinlik kaybı oluşur, o nedenle aracınızın far ayarlarını yapın ve yola çıkmadan aracınızın bakımını mutlaka yaptırın. Herhangi bir acil durum esnasında, gurbetçi vatandaşlarımıza sıla yolu üzerinde her türlü hizmeti sunan Türk yol yardım hatlarından destek istemeyi unutmayın.
–Büyükelçiliklerin telefonu mutlaka yanınızda olsun
Yol güzergahında bulunan ülkelerdeki Türk Büyükelçilikleri ve konsoloslukların telefonlarını ve adreslerini araştırıp not edin. Başınıza bir şey gelirse, Büyükelçiliklerden hemen yardım isteyebilirsiniz.
SılaYolu.com
Sezai KOÇ
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.