Karadeniz’de aşırı yağışlar nedeni ile meydana gelen selde bilanço ağırlaşıyor. Can kaybı 27’ye yükseldi. Kastamonu’da hayatını kaybedenlerin sayısı 25 olurken, Sinop’ta ise 2 kişi hayatını kaybetti. Çok sayıda kayıp başvurusu yapıldı. Bartın’da kaybolan 1 kişiyi arama çalışmaları ise devam ediyor.

Afetten etkilenen il ile ilçelerde kurulan afet koordinasyon merkezleriyle bölgedeki müdahale çalışmalarının eşgüdüm halinde yürütülmesin sağlandığı vurgulandı. Türkiye Afet Müdahale Planı’na göre, afetten etkilenen bölgelerdeki çalışmaların kesintisiz olarak yürütülmesi amacı ile AFAD Başkanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi faaliyete geçirildi. Bu merkez ile tüm çalışma grupları, üst düzey yönetici ve temsilcilerinin katılımı ile 7/24 çalışma esasına göre çalışmaya başlandığı kaydedildi.

Türk Kızılay tarafından sel bölgelerinde 217 personel ile gönüllü, 9 ikram aracı ve 42 aracın görev yaptığı belirtildi. 19 bin 170 sıcak yemek ve 17 bin 72 kumanya, 138 bin 276 ikramlık malzeme dağıtımı yapıldı bildirildi. Jandarma Genel Komutanlığı tarafından Sinop’ta 1 mobil mutfak tırı sevk edildi. Afetzedeler için yemek pişirme ve dağıtım hizmetine başlandığı aktarıldı. 1500 kişiye çorba, 450 kişiye soğuk sandviç dağıtımı yapılarak faaliyete devam edildiği kaydedildi. Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Kastamonu’ya 1 mobil mutfak TIR’ı sevk edildi.

Barınma İhtiyacı

AFAD’ın yaptığı açıklamaya göre ‘’Kastamonu’da acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında 2469 kişilik kapasite ayrılmış olup, 784 vatandaşımıza barınma hizmeti sunulmaktadır. Kastamonu’daki olası barınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere 160 çadır, 480 battaniye, 480 yatak, 480 nevresim seti ile 51 mutfak seti bölgeye sevk edilmiştir. Ankara’dan Kastamonu’ya sevk edilen 4 adet WC konteyneri bölgeye ulaşmıştır. Sinop’ta acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında 2212 kişilik kapasite ayrılmış olup, 127 vatandaşımıza barınma hizmeti sunulmaktadır. Sinop Ayancık ilçesine Sinop AFAD Lojistik Destek Depo’dan 100 battaniye gönderilmiştir. Bartın’da acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında 2813 kişilik kapasite ayrılmış olup, 21 vatandaşımıza barınma hizmeti sunulmaktadır’’ denildi.

Ayrıca yapılan açıklamada AFAD tarafından; Kastamonu’ya 5 milyon TL, Sinop’a 3 milyon TL, Bartın’a ise 2 milyon TL acil yardım ödeneği gönderildi. Aynı zamanda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ’da Kastamonu’ya 5 milyon TL, Sinop’a 3 milyon TL, Bartın’a 2 milyon TL olmak üzere nakdi ödenek gönderdi.