Tatilde herhangi bir belirti fark ettiğimizde vakit kaybetmeden hemen doktora başvurmalıyız! Aşağıda açıklayacağımız belirtilerin bir kısmını veya tamamını yaşıyorsanız lütfen hemen yardım isteyin.

Sıcak çarpması muhtemelen yaz tatili sırasında en sık görülen hastalıktır ve çocuklar ve yaşlılar buna özellikle duyarlıdır. Ayrıca diyabet, yüksek tansiyon, kalp rahatsızlığı olan ve aşırı miktarda alkol tüketen kişilerde risk daha yüksektir. Sıcak çarpması çok ciddi bir sağlık sorunudur ve asla hafife alınmamalıdır. Bu durumun açıklaması vücut sıcaklığının 41,1 dereceyi aşarak sinir sistemi bozukluklarına neden olmasıdır.

Özellikle hastada kafa karışıklığına ve görme zorluğuna neden oluyorsa tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyulur ve zaman kaybı yaşanmaz. Bu yapılmazsa hasta önce komaya girebilir, daha sonra kalıcı nörolojik sorunlar gelişebilir veya hastanın hayatını kaybetmesine neden olabilir.

Sıcak çarpmasının en önemli belirtisi vücudun kendi ısı düzenleme sisteminin bozulması nedeniyle 40-41 dereceye ulaşan ateştir. Ayrıca düşük tansiyon, hızlı nabız, aşırı yorgunluk, bitkinlik, kramp tarzında ağrılar, aritmi, baş ağrısı, kusma ve ishal, huzursuzluk, nöbetler, terleme kaybı ve bilinç bulanıklığı gibi belirtiler de sıcak çarpmasının en önemli belirtileridir.

Bildiğimiz kadarıyla sıcak çarpması geçiren kişilere zamanında ve doğru müdahale edilmezse sonuç ölümle sonuçlanabiliyor. Bu durumun yaşanmaması için ne yapılmalı? Mevsime uygun açık renkli kıyafetler giymek vücut sıcaklığının yükselmesini etkilemeyecek ve terlemeye neden olmayacaktır. Geniş kenarlı bir şapka takın. Kaliteli güneş gözlüğü kullanın. Susadıysanız vücudunuzun susuz kalmasını önlemek için gün içinde bol miktarda su içirin.

Gün içerisinde alkolden uzak durun.

Sindirimi zor yiyecekler yerine yumuşak yiyecekler yiyin.

UV ışınlarının en yoğun olduğu 11:00-15:00 saatleri arasında güneşe maruz kalmaktan kaçının.

Vücut sıcaklığınızı dengelemek için sık sık duş alın.

Peki sıcak çarpması geçiren birine nasıl yardım edebiliriz?

İlk önceliğiniz hastayı sıcak ortamdan uzaklaştırmaktır. Bilinci kapalıysa hemen hastaneye götürün.

Eğer bilinci açıksa: Gerekirse üzerindeki elbiseleri gevşetin veya çıkarın.

Vücut ısısını düşürmek için soğuk kompres uygulayın.

Hastanın bilinci açıksa sıvı içirmeye çalışın ve onu tıbbi bir kuruluşa götürün.

Haber: SılaYolu.com / Edirne / Sezai Koç

Foto: pexels.com