Türkiye'yi ziyaret eden birçok kişi, Almanya'ya dönüşlerinde bazı markalı ürünler getiriyor.

Bu ürünler arasında pahalı lüks saatler, markalı giysiler ve kaliteli parfümler bulunuyor. Ancak, valizlerinde fazla miktarda sahte ürün bulunduran kişiler gümrükte sorun yaşayabiliyor.

Türkiye'den getirilen taklit markalı giysilerin yanı sıra tütün ve alkol de popüler hediyelik eşyalar arasında yer almaktadır.

Gümrük kurallarına uymak önemlidir, çünkü seyahat ödeneğine uygun olmayan ürünler beraberinde getirildiğinde el konulabilir. Seyahat ödeneği limitleri uçak, deniz, arabayla veya trenle yapılan yolculuklara göre farklılık göstermektedir.

Türkiyeden getirilen, pahalı lüks saatler, tasarım kıyafetler ve kaliteli parfümler gümrükte sorun yaşamanıza neden olabilir.

Pek çok kişi Türkiye'den ucuza aldığı ürünleri Almanya'ya getiriyor, bazıları da Almanya'dan sahte ürünler satmayı planlıyor.

Ancak bagajında ​​bol miktarda sahte kıyafet taşıyan kişiler gümrükte sorun yaşayabiliyor. Genel ithalat yasağı bulunmayan mallar için, Türkiye gibi AB üyesi olmayan ülkelerden gelen vatandaşların o ülkenin gümrük kurallarına ve seyahat izinlerine uyması gerekiyor.

Bu nedenle, hava veya deniz yoluyla satın alınan mallar, değeri 430 €'ya kadar gümrüksüz olarak ithal edilebilmektedir.

Araba veya trenle giriş limiti 300 Euro'dur. 15 yaşın altındaki yolcular değeri 150 €'ya kadar olan eşyaları ithal edebilir. Seyahat ödeneğinizin değerini aşan her türlü eşyanın beyan edilmesi gerekmektedir. Gümrük kontrolü sırasında alışverişinizin limiti aşmadığını kanıtlamak için satın alma sırasında aldığınız faturayı saklamanız tavsiye edilir.

Türkiye den dönüşte bu ürünlerin ithalatına izin verilir.

Ancak sadece taklit markalı giysiler değil, tütün ve alkol de Türkiye'den gelen popüler hediyelik eşyalar arasında yer alıyor. 17 yaşını dolduran her kişi 200 adet sigarayı gümrüksüz olarak ithal edebiliyor. İki litre alkol ithal edilebilir ancak hacim içeriği %22'yi geçmemelidir. Bu değerin aşılması durumunda ilgili alkollü içeceğin yalnızca 1 litresi ithal edilebilmektedir. Limit, gazsız şarap için 4 litre, bira için ise 16 litredir.

En popüler hediyelik eşyalar:

Plaj taşları ve fosiller. Federal Dışişleri Bakanlığı, tatilcileri bu sözde değersiz eşyaları paketlememeleri konusunda uyarılarda bulunuuyor. Çünkü bunlar genellikle "antika" olarak korunuyor ve "kültürel ve doğal malların" ihracatı yasak. Bu nedenle Türkiye tatilinizden dönmeden önce yanınızda neler getirdiğinize dikkat etmeli ve bunların yasal olarak ithal edilip edilmediğini kontrol etmelisiniz.

Bu nedenle, Türkiye seyahatinizden önce hangi ürünleri getirebileceğinizi ve hangi ürünlerin yasak olduğunu kontrol etmeniz önemlidir.

Bu kurallara uymayan vatandaşların beraberinde getirdikleri ürünlere çoğu zaman el konuluyor.

Haber. Silayolu.com/ Sezai Koç