Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, yurt dışındaki vatandaşların sınır kapılarında beklemeden güvenli şekilde

Türkiye’ye girişlerini sağlamak için gerekli tedbirleri aldıklarını belirterek, “Suriye sınır kapılarımızda da Ramazan Bayramı dolayısıyla yoğunluk söz konusu, şu ana kadar 25 binden fazla Suriye vatandaşı çıkış gerçekleştirdi.” dedi.

ANKARA (AA) – AYŞENUR SAĞLAM – Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, yurt dışındaki vatandaşların sınır kapılarında beklemeden güvenli şekilde Türkiye’ye girişlerini sağlamak için gerekli tedbirleri aldıklarını belirterek, “Suriye sınır kapılarımızda da Ramazan Bayramı dolayısıyla yoğunluk söz konusu, şu ana kadar 25 binden fazla Suriye vatandaşı çıkış gerçekleştirdi.” dedi.
Tüfenkci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşan Ramazan Bayramı dolayısıyla gurbetçi vatandaşların seyahatlerini ve konaklamalarını kolaylaştırmak, Türkiye’de güzel vakit geçirmelerini sağlamak için kesintisiz hizmet verdiklerini söyledi. 
Yaz sezonunun başlamasıyla gurbetçilerin Türkiye’ye girişlerinde yoğunluk yaşandığına dikkati çeken Tüfenkci, “Her yıl olduğu gibi gurbetçi vatandaşlarımızın sınır kapılarında beklemeden güvenli şekilde yurda girişlerini sağlamak için gerekli tedbirleri aldık. Suriye sınır kapılarımızda da Ramazan Bayramı dolayısıyla yoğunluk söz konusu, şu ana kadar 25 binden fazla Suriye vatandaşı çıkış gerçekleştirdi. Suriyeli vatandaşların da izdiham yaşamadan çıkmalarını sağlıyoruz. Bayrama doğru bu rakamın artacağı öngörüsüyle gerekli tedbirleri alıyoruz.” diye konuştu.
– Taşıt Ön Beyan Uygulaması
 Özellikle gurbetçilerin Türkiye’ye gelişinin yoğun olduğu dönemler gümrük idarelerinde detaylı kişi vetaşıt bilgilerinin girilmesi nedeniyle yığılmalar yaşandığını anımsatan Tüfenkci, bu sıkıntıyı önlemek için “Turistik Kolaylıklar Kapsamında Getirilen Kişisel Kullanıma Mahsus Taşıtlar İçin Ön Beyan Uygulaması Projesi”nin bir yıl önce hayata geçirildiğini bildirdi. 
Tüfenkci, uygulamayla yabancı plakalı araçlarıyla Türkiye’ye girecek vatandaşların gümrük kayıt işlemlerini çok daha kolay yapabileceğini vurgulayarak, şöyle devam etti: 
“Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız, ‘Taşıt Ön Beyan Uygulaması’yla araç sahibi ve bilgilerini sisteme kaydederek, gümrük kapılarına gelmeden işlemlerini hızlı yapabilecek. Bu durumda gümrük memuru sadece bilgilerin doğruluğu kontrol edecek. Uygulamaya, Bakanlığın internet sayfasında yer alan ‘e-işlemler’ menüsünden ulaşılabilecek. Kaydı yapılan bilgiler sistemde en fazla 15 gün kalacak. Bu nedenle, vatandaşlarımızın izne gitmeden 15 gün önce ön beyanda bulunması gerekiyor.”
– Araç giriş-çıkış sürelerine dikkat
Yurt dışında yerleşik vatandaşların, adlarına kayıtlı yabancı plakalı aracı geçici olarak Türkiye’ye getirebildiğini belirten Tüfenkci, “Bunun için olağan durumda yurt dışında ikamet etmek ve Türkiye’ye giriş tarihinden önceki 1 yılda en az 185 gün fiilen yurt dışında bulunmak gerekiyor. Yola çıkmadan önce ‘www.turkiye.gov.tr’ adresinden veya pasaportta kayıtlı giriş-çıkış bilgilerinden süre hesabının yapılması gümrük kapılarında yaşanacak mağduriyetleri engelleyecektir.” ifadelerini kullandı.
Tüfenkci, geçici ithalat rejimi kapsamında taşıt getiren kişilerin taşıtsız yurt dışına çıkmaları durumunda, aracın gümrük gözetimine bırakılması ya da başkası tarafından kullanılmayacağına ilişkin taahhütnamenin gümrük idaresine verilmesi gerektiğini bildirdi. Bu kapsamda, yakın zamanda yeni bir uygulama başlatılacağına dikkati çeken Tüfenkci, söz konusu şartlar sağlanmadığında pasaport işlemlerinin tamamlanamayacağını söyledi.
– Yolcu beraberinde getirilebilecek eşyalar
Ülkeye giriş yapacak vatandaşlara yola çıkmadan konsolosluklar ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığının sitesine bakmaları, özellikle yolcu beraberinde getirilebilecek eşyalarla ilgili açıklamaları dikkatle okumaları tavsiyesinde bulunan Tüfenkci, şunları kaydetti: 
“Yolcu beraberinde getirilip serbest dolaşıma sokulan gayri ticari nitelikteki kişisel ve ailevi kullanıma mahsus veya hediye edilecek eşyaya vergi muafiyeti tanıyoruz. Vergiden muaf olarak her yolcu için sınırlı miktarda getirilebilecek belirli eşyalar var. Örneğin bir cep telefonu, bir dizüstü bilgisayar, 1 kilogram çay gibi birçok eşyanın yolcu beraberinde getirilmesi mümkün. Sigara, alkol, kozmetik ürünler, gıda ürünleri gibi tüketim maddeleri sadece yolcu beraberinde getirilebilirken, giyim ve mutfak eşyası, elektronik veya dijital eşya grubu posta yoluyla da serbest dolaşıma sokulabilir.”
– Tek Durak Projesi
Kara hudut kapılarında “Tek Durak Projesi”nin de hayata geçmesiyle araç ve yolculara verilen gümrükhizmetlerinin hız ve etkinliğinin artacağını vurgulayan Tüfenkci, projeyle işlemlerin tek noktadan yönetileceğini bildirdi. 
Tüfenkci, bu projenin alt bileşenleri olarak yürütülen ‘Tablet PC’ ve ‘Kara Hudut Kapılarında Banka veKredi Kartı ile Tahsilat Yapılması’ projelerine de değinerek, “Standart depo muafiyetine yönelik kontrollerin yanı sıra mühür-halat kontrolü, kabin kontrolü sonuçlarıyla Kara Kapıları Taşıt Takip Programına plaka girişinin de mümkün hale geldiği Tablet PC mobil uygulaması Habur, Kapıkule, Hamzabeyli, İpsala, Gürbulak, Esendere, Dilucu ve Çıldır/Aktaş gümrük kapılarında kullanılıyor. Kara hudut kapılarındaki kamu alacağı tahsilatlarının banka kartları yoluyla da yapılabilmesine yönelik çalışmalar sürüyor.” değerlendirmesinde bulundu.

 DİKKAT EDİLMESİ  GEREKEN HUSUSLAR

-Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü bağlantı idareleri olan Kapıkule Yolcu Salonu , Hamzabeyli, İpsala, Pazarkule ve Dereköy Gümrük Müdürlükleri yolcu işlemlerinde 24 saat esasına göre hizmet vermektedir.
-Araç tescil işlemlerinde zorunlu olan ve tescil anında sigorta poliçesi bulunmayan vatandaşlarımız için, gümrük kapılarımızda Defterdarlık Milli emlak Müdürlüğü veya işletici kuruluşlarla sözleşmesi bulunan özel sigortacılık acenteleri bulunmaktadır.
-Kapıkule ve İpsala Gümrük kapılarımızda muhtelif bankalarca Bankomat hizmeti verilmektedir.
-Kapıkule Gümrük Kapısında yolcu giriş ve çıkış bölümlerinde ayrı ayrı, diğer kapılarımızda ise yolcu giriş ve çıkış bölümüne hizmet verecek şekilde tek peronda vezne işlemleri yürütülmektedir.
-Kapıkule Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğünde giriş ve çıkış otobüs yolcusuna hizmet verecek olan yolcu salonu inşaatının sezon ortasında hizmete sunulması planlanmaktadır.
-Sezonda tüm peronlarda giriş yönünde 10 peron(20 personel), çıkış yönünde 6 peronda gümrük hizmeti verilecektir.
-Gümrük Kapılarımızda şu an itibariyle işletici kuruluşların sözleşme yaptığı HGS/OGS satış noktaları bulunmamaktadır. Vatandaşlarımız HGS/OGS aboneliklerini 15 gün içinde yapmaları halinde cezai müeyyideye tabi tutulmamaktadır.
– Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişilerin getirdikleri taşıtlarına 730 (yediyüzotuz) gün süre verilir. Verilecek olan izin süresi kişinin Türkiye’de kalabileceği süreden uzun olamaz.
-Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişilerden, malulen emekli olanlar ile ön emeklilik hakkı kazananlar dâhil yurtdışından emekli olanların, emeklilik belgesini ibraz etmeleri hâlinde, taşıtlarına 730 (yediyüzotuz) gün süre verilir.
-Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişilerden Türkiye Gümrük Bölgesi dışından emekli olanlar ile Türkiye’de oturma iznine sahip Türkiye Gümrük Bölgesi dışından emekli yabancıların bu durumlarını belgelendirmeleri halinde, Türkiye Gümrük Bölgesi dışında adlarına kayıtlı kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarına geçici ithal izni verilir
– Emekliler emeklilik tarihinden sonra Türkiye Gümrük Bölgesine ilk defa getirecekleri kişisel kullanıma mahsus kara taşıtları için Türkiye’ye son giriş tarihinden geriye doğru bir yılda en az (185) yüzseksenbeş gün Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunması koşulu aranmaz.
-Geçici ithalat izin süresinin tamamını kullanmadan taşıtıyla Türkiye Gümrük Bölgesi dışına çıkan emeklilerin, izin süresi içinde olmak koşuluyla, izinden kalan sürelerini kullanmak üzere taşıtıyla yeniden Türkiye Gümrük Bölgesine girişlerinde Türkiye’ye son giriş tarihinden geriye doğru bir yılda en az (185) yüzseksenbeş gün Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunma koşulu aranmaz(EMEKLİLER)
-Sürelerin tamamı kullanılmadan yurtdışına çıkarılan taşıtların tekrar Türkiye’ye girişinde hak sahiplerinin Türkiye gümrük bölgesi dışında yerleşik olma şartını sağlaması gerekmektedir. EGM Yolcu Sorgulama Programından geriye dönük 365 güne bakılarak şahsın 185 gün yurtdışında bulunup bulunmadığı kontrol edilir. Yapılan kontrol sonucunda söz konusu şartı taşımayan kişilerin taşıtlarına geçici ithalat izni verilmez. (EMEKLİ OLMAYANLAR)
– Taşıtın mülkiyet sahibi dışında olan başka bir şahıs tarafından vekâleten getirilmesi durumunda hem vekâleten taşıtı getiren hem de araç sahibinin Türkiye gümrük bölgesi dışında yerleşik olma durumu EGM yolcu programından kontrol edilir. Her ikisinin de şartı sağlaması durumunda taşıtın girişine izin verilir.
-Geçici ithalat izin süresi içerisinde taahhütname ile gümrük idarelerinden izin almadan yurtdışına çıkan kişilerin araçları için programa ihbar kaydı konularak haklı sebepleri bulunmayan kişiler hakkında Gümrük Kanunun 238 inci maddesi uyarınca işlem yapılır.
– Taşıtın mülkiyet sahibi dışında başka bir şahıs tarafından vekâleten getirilmesi durumunda;
-Elçilik, konsolosluk veya noter onaylı vekâletname ya da taşıtı getiren şahıs ile taşıtın mülkiyet sahibinin giriş gümrük idaresinde hazır bulunmaları hâlinde, bu kişilerin kendi aralarında düzenleyecekleri ve gümrük idaresince onaylanan vekâletname,
-Gerçek kişilerin kendi aralarında düzenleyerek ilgili ülkenin gümrük, belediye, emniyet ve mahkeme gibi resmi makamlarına onaylatılmış olan belge,
Uluslararası Tur İttifakı (AİT) ve Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) üyesi ülkelerin otomobil kuruluşlarınca düzenlenen belge,
-Otomobil firmaları ve diğer tüzel kişiliklere ait taşıtlar için firma sahibi veya yönetim kurulunun imza ve onayını içeren vekâletname,
-Kiralanmak suretiyle (rent a car) getirilen taşıtlar için kira sözleşmesi, kabul edilerek taşıtın girişine izin verilir.
-Şirketler adına kayıtlı taşıtlar ancak şirket çalışanları veya ortakları tarafından getirilebilir. Devir işlemleri sadece bu kişilere yapılabilir.