Avrupa Birliği tarafından kurulan ve AB sınırını korumak başta olmak üzere illegal insan geçişlerini de kontrol altında tutmayı hedefleyen Frontex’in yerini Avrupa Sınır ve Sahil Koruma Ajansı aldı.

 

Frontex’te olduğu gibi yine AB polis ve askerleri tarafından oluşturulan özel birim Bulgaristan,Yunanistan ve Türkiye sınırında görev yapacak.

Söz konusu birimin Bulgaristan’ın Kapitan Andreoovo sınır kapısı içindeki bir bölümde görev alacağı ve merkez olarak yine bu sınır kapısı içindeki bir binayı kullanılacağı belirtildi.

Bugün gerçekleşen ve Yunanistan,Bulgaristan İçişleri Bakanlarıyla,Bulgaristan Başbakanı ve AB heyetinin katıldığı toplantıya Türkiye İçişleri Bakanını temsilen Edirne Valisi Günay Özdemir katıldı.Önceki akşam Bulgaristan’ın Plovdiv (Filibe) şehrinde düzenlenen toplantıya katılan Vali Özdemir burada AB heyeti temsilcileri ve Yunanistan İçişleri Bakanı ile bir araya geldi.

Bu sabah Kapitan Andreoovo sınır kapısında düzenlenen toplantıyada katılan Vali Özdemir Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile sıcak bir diyalog sağlayarak fikir alış verişinde bulundu.

Mülteci krizi nedeniyle oluşturulduğu bilinen Avrupa Sınır ve Sahil Koruma Ajansı’nın ekipman,bina ve personel tanıtımı için düzenlenen toplantıya AB’nin İçişlerinden Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Avrupa Sınır ve Sahil Koruma Ajansı Genel Müdürü Fabrice Leggeri, Frontex Müdürü Klaus Rösler ve Yunanistan ve Bulgaristan İçişleri Bakanları ile Edirne Valisi Günay Özdemir katıldı.

Yeni kurulan birimin Frontex’ten daha güçlü olduğu ve ekipman anlamında sınır hattında teknolojinin tüm imkanlarını kullanarak yasa dışı göçle mücadele anlamında etkin rol oynayacağı belirtiliyor.

AB bünyesinde 2004 yılında kurulan Sınır Koruma Ajansı Frontex’in görevlerini yerine getirmesinde etkin olamadığının düşünülmesi üzerine devreye sokulan Avrupa Sınır ve Sahil Koruma Ajansı’nda çalışan kadrolu personel sayısı iki katına çıkartıldı. Ayrıca acil durumlarda çağrılabilecek bin 500 sınır muhafızı görevlendirildi. Bu muhafızların 225’nin Almanya’dan gönderileceği öğrenildi.