Her yıl milyonlarca gurbetçinin memleketlerine ulaşmak için tercih ettiği Sıla Yolu diye adlandırılan karayolu, uzun ve meşakkatli olmakla birlikte zevkli bir yolculuktur.

Yolculuğun rahat ve sorunsuz geçmesi için yola çıkmadan önce ve yolculuk esnasında bazı hazırlıkların ve gerekli belgelerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Eksik olan bir belge nedeni ile kat edilen yolu geri dönmek zorunda kalmak veya tatilin başlamadan bitmesini istemiyorsanız, Silayolu.com olarak sizin için hazırladığımız bu haberi dikkatlice okumanızı tavsiye ediyoruz.

 


Pasaport,kimlik,oturum ve ehliyet sürelerinin kontrol edilmesi

Şahsınıza ait ve sizinle birlikte yolculuk yapacak olan kişilerin pasaport veya varsa oturum kartı  geçerlilik tarihlerini ve ehliyet tarihlerini muhakkak kontrol etmelisiniz. Tarihi geçmiş olan belgeleri yenilemek için biran önce gerekli mercilerden randevu alınmasını aksi taktirde çok ileri tarihlere randevu verildiği için tatile gidememe gibi bir durum ortaya çıkabileceğini belirtmek isteriz.

Her ne kadar Türk vatandaşları için T.C. Dışişleri bakanlığının internet sitesinde " Pasaport sürlerinin en az 6 Ay süresi olması gerektiği" yönünde uyarı  yapılıyor olsada, Avrupa'da oturumu olan Türk vatandaşları için bu durum geçerli olmamakla birlikte pasaport ve oturum sürelerinin  birgün olması bile Avrupa-Türkiye arası sorunsuz seyahat edilebilmesine olanak sağlamaktadır.

Karayolu ile seyahatlerde güzergâh üzerinde sadece bir istisnai ülke Hırvatistan vardır.Hırvatistan üzeri seyahat edecek Türk vatandaşlarının, en az 3 Ay süresi olan pasaportlarını baraberinde bulundurmaları gerekmektedir.

 

 

Biyometrik Avrupa Kimlik kartı ile seyahat

Pasaporta ihtiyaç duymadan Avrupa kimlik kartı ile Türkiye'ye seyahat etmek isteyen yabancı vatandaşların ise kimlik kartlarının biyometrik yani yeni olması ve süresi  en az 1 Ay olması gerekmektedir.Aksi taktirde Türkiye'ye giriş yapamayacaklarını belirtmek isteriz. Bu kimlik kartıyla Türkiye'ye araç götürmek isteyenlerin eğer Mavi Kartları varsa Türkiye gümrüğünde muhakak Mavi Kartı ibraz etmeleri gerektiğini aksi taktirde araçları için kendilerine 730 gün süre yerine 6 Ay'da bir olan 3 Ay'lık süre verileceğini hatırlatmak isteriz. Malesef bazı vatandaşlarımız, tüm AB ülkerine ait biyometrik Avrupa Kimlik Kartı ile Türkiye'ye seyahat edilebildiğini zannediyorlar. Bu yanlış bir bilgidir.Avrupa kimlik kartı ile gerek Sıla Yolu üzerinden gerekse havayolu ile biyometrik Avrupa kartları ile Türkiye'ye seyagat edebilecek ülke vatandaşlarını Biyometrik Kimlik Kartı İle Seyahat ilgili haberimize tıklayarak okuyabilirsiniz.

 

Araç bakımı, araç ruhsatı ve sigorta poliçesi

Sıla yoluna çıkmadan önce muhakkak aracınızın periyodik bakımlarının yanı sıra ve güvenlik adına lastik,fren, motor yağ v.s. gibi tüm kontrollerin yolculuk öncesinde yapılması elzem bir durumdur.
Kullandığınız aracın ruhsatı ve yeşil sigorta diye adlandırılan fakat yakın dönemde beyaz A4 kağıdı şeklinde verilen uluslararası sigorta poliçesinin beraberinizde bulundurmalısınız.

Yeşil sigorta poliçesinde Türkiye kısmının açık ve süresinin dolmamış olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi taktirde Türkiye kısmı açık değilse, Türkiye’ye girişte Edirne Kapıkule sınır kapısında özel kaza sigortası yaptırmanız gerekecektir. Yapılacak olan bu sigortanın sadece bir trafik sigortası olduğunu, yabancı plakalı araçlar için tam kasko (full kasko) yapılmadığınıda belirtmek isteriz.Ayrıca araç muayene (TÜV) belgeleride aracınızda bulunmalıdır.

 

 

Otoyol geçiş  bandrolü (Vignette)

Sıla Yolu üzerinden ki geçiş yapılan ülkelerin bazılarında otoyol geçiş bandorülü (Vignette) alınması zorunluyken bazı ülkelerde ise bu ücret otoyol üzerinde belirli bölümlerde yer alan gişelerde nakit veya bankakartı ve kredi kartı ile tahsil edilmektedir. Konu hakkında tüm detaylara bu Vignette Gereken Ülkeler haberine tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Güzergâh boyunca kalabalık ve gösterişli akaryakıt istasyonlarını ve dinlenme alanlarını tetcih etmeli, münkün olduğu kadar aracı yanlız bırkamamanızı  tavsiye ediyiryz 

 

Vekâletname ile seyahat

Eğer seyahat edeceğiniz araç bir başkasına veya firmaya aitse, hatta firma şahsınızla birlikte bir ortağınıza aitse bile mutlaka vekalet almalı kiralık ise kiralama sözleşmesini yanınızda bulundurmalısınız.

Vekalet olarak;

• Elçilik, konsolosluk veya noterlikçe onaylı vekâletnameler,

• Taşıtı getiren şahıs ile taşıtın mülkiyet sahibinin giriş gümrük idarelerinde hazır bulunmaları hâlinde, bu kişilerin kendi aralarında düzenleyecekleri ve gümrük idarelerince onaylanan vekâletname,

• Gerçek kişilerin kendi aralarında düzenleyerek ilgili ülkenin gümrük, belediye, emniyet ve mahkeme gibi resmi makamlarına onaylatılmış olan belgeler,

•  Uluslararası Tur İttifakı (AİT) ve Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) üyesi ülkelerin otomobil kuruluşlarınca (ADAC, ÖMTC v.s.) gibi kurumlarca  düzenlenen belgeler,

• Otomobil firmaları ve diğer tüzel kişiliklere ait taşıtlar için firma sahibi veya yönetim kurulunun imza ve onayını içeren vekâletnameler,

• Kiralanmak suretiyle (rent a car) getirilen taşıtlar için kira sözleşmesi gibi belgeler
gerekmektedir.

 

Sağlık sigorta belgesi

Bağlı bulunduğunuz sağlık sigortasından seyahat sağlık belgesi almayı unutmayın. Kişilerin durumlarına,kronik hastalıkları olup olmadığına göre ve yaşadığı ülkere göre verilen bu belgeler değişiklik göstermektedir.

Örneğin Almanya'da yaşayanlar ;
1-T/A 11: Bu belgesi 183 günden az Türkiyw'de bulanacaklar için verilen bir belgedir.
2- T/A 12: Kronik hastalığı olanlar için verilen belge. Bu belge ile  devlet hastaneleri ve SGK'nın anlaşmalı olduğu özel
hastanelerin ilgili bölümlerinde muayene olma imkânı sağlamaktadır.
3-T/A 20: Kesintisiz 183 günden fazla Türkiye'de bulunacaklar T/A 20  formülerinin ibrazı gerekmektedir.

Alınan bu belge ile Türkiye'de bir SGK kurumunda YUPASS kaydı oluşturmanız durumunda hastahanelere acil girişlerde her hangi bir ücret talep edilmemektedir. Bu durum Örneğin Fransa gibi bazı Avrupa ülkelerinden Türkiye'ye seyahat eden vatandaşların  sağlık tedavileri ücretsiz yapılmaktadır.

Haber: İbrahim YIRTMAZ - Silayolu.com
Silayolu.com internet sitesinde paylaşılan haberlerin, kaynak linki verilmeden başka platformlarda paylaşılmasının veya video habercilikte kullanılmasının hukuki bir suç olduğunu hatırlatır! Bu uyarıyı dikkate almayan kişi ve kurumlar hakkında hukuki süreç başlatılacağını ifade etmek isteriz.