Tatil sezonu yaklaştıkça Türkiye’ye karayolundan gidecek olanlarda yolculuk hazırlıkları da artıyor. Bazı gurbetçilerimiz Vatan‘a uçakla gitmeyi planlıyor, bazılarımız ise karayoluyla seyahat etmeyi tercih ediyor.

Ancak özellikle sosyal ağlarda yer alan son mesajlar karayoluyla seyahat eden yabancıların kafasında karışıklık yaratıyor.

Bu yıl 31 Mart'tan itibaren Bulgaristan ve Romanya'nın Schengen bölgesine katılacağı biliniyor. Türkiye'de karayoluyla yolculuk yaparken sıklıkla kullanılan bu iki yolun, izincilerin dikkat etmesi gereken çok önemli bir kuralı var.

Her iki ülke de 2007'den bu yana Avrupa Birliği'nin (AB) üyesi, ancak sınır tanımayan bölgenin parçası olmadıkları için izincilerin geçişlerde pasaportlarını ibraz etmeleri gerekiyordu. Ülkelerin içişleri bakanlıkları geçtiğimiz yıl Aralık ayında sınır kontrolünün bir kısmının kaldırılacağını duyurdu.

Yapılan açıklamada 31 Mart itibarıyla bu iki ülkeye deniz veya hava yoluyla gelen AB vatandaşlarının varışta pasaportlarını ibraz etmelerine gerek kalmadığı açıklandı.

Ancak karayolunda durum farklı. Bu iki ülkeye herhangi bir AB ülkesinden karayoluyla (araba, tren veya otobüsle) giriş yapan kişiler pasaport kontrolüne tabi olacaklar. Her iki ülke sınırında da pasaport kontrolelri devam edecek.

Dolayısıyla sosyal medyada yer alan "AB ülkelerinden çıkanlar kontrol edilmeden sınırlardan geçiş yapabilecekler " gibi çıkan paylaşımlar doğru değil.

Bulgaristan ve Romanya'nın Schengen bölgesine kısmi katılımına ilişkin anlaşma yalnızca hava ve deniz yollarını kapsıyor. Ülke sınırlarının Schengen bölgesine açılmasına yönelik müzakereler gelecek yıl da devam edecek.

Schengen bölgesinde her yıl 1,25 milyar kişi seyahat ediyor, her gün 3,5 milyon kişi üye devletlerin sınırlarını geçiyor.

Önümüzdeki yıllarda bu iki ülkenin Schengen Ülkelerine dahil olması ile birlikte Romanya güzergahı daha cazip hale geleceği kesin.

Foto: Silayolu.com