Avrupa Birliği'nde (AB) yürürlüğe giren yeni trafik kuralları, sürücülerin daha dikkatli araç kullanmasını ve kurallara uymasını gerektiriyor. Avrupa Birliği, 2024 yılından itibaren trafik cezalarına ilişkin yabancı sürücüleri ve tatilcileri doğrudan etkileyecek yeni kuralları yürürlüğe koyacak. Bu yeni kurallar, trafik cezaları konusunda AB ülkeleri arasındaki işbirliğini güçlendirmeyi amaçlıyor.

AB ülkelerinin vatandaşları kıtada serbestçe hareket etme hakkına sahip. Kendi aracıyla her hangi bir AB ülkesinde tatil yapan veya Türkiye karayollarında seyahat eden yabancıların, her ülkenin trafik kurallarına daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Yeni AB kurallarına göre, ihlalin gerçekleştiği ülke dışındaki yetkili makamlar tarafından 70 avro ve üzeri trafik cezaları tahsil edilebilecek.
Yani yurt dışında trafik cezası alan sürücüler, bulundukları ülkelerin yetkili makamları tarafından takip edilip tahsil edilebilecek. Yalnızca özel şirketlerin yabancılardan ceza tahsil etmesine izin verilmiyor.

Yeni düzenlemelerin, özellikle hız yapma, alkollü araç kullanma, tehlikeli park etme, sollama ve çarpışma gibi trafik suçlarına ilişkin cezaları artırması bekleniyor. Herhangi bir ülke sürücü ehliyetini iptal edebilir
AB ülkelerinde yürürlükte olan kurallara göre, trafik ihlalinin ehliyetin verildiği ülkeden başka bir ülkede işlenmesi halinde ehliyet iptal edilemiyor. Örneğin Hollanda'da ciddi trafik ihlali yapan bir Avusturyalının ehliyeti iptal edilemez. Ancak kuralın Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından onaylanması ve AB ülkeleri arasında müzakere edilmesi halinde, kişinin hangi ülkenin vatandaşı olduğuna bakılmaksızın ciddi trafik ihlali nedeniyle ehliyeti iptal edilebilecek.

 

Sürücü belgesinin bir AB ülkesinde iptal edilmesi halinde, iptal tüm AB ülkelerinde de geçerli olacak.
Ehliyet kaybına yol açan trafik ihlalleri: Aşırı hız yapmak, alkol veya uyuşturucu etkisi altında araç kullanmak ve başka bir kişinin ölümüne veya yaralanmasına neden olacak trafik ihlalleri, geçerli sürücü belgesi olmadan araç kullanmak.
İptal edilen ehliyetlere ilişkin bilgiler AB ülkeleri arasında paylaşılıyor.

Kanun ne zaman yürürlüğe girecek?

AB çapındaki bu yeni düzenlemenin ne zaman yürürlüğe gireceği henüz belli değil. AP'nin onayladığı yeni kuralları tüm AB ülkelerinin de kabul etmesi gerekiyor. Yeni düzenlemeler daha sonra ulusal kanunlara aktarılacak. Yeni düzenlemenin kabul edilmesinden sonra geçiş süresinin 30 aya kadar sürebileceği kaydedildi.