Bu yıl Romanya ve Bulgaristan, 31 Mart'a kadar 400 milyon vatandaşa üye ülkeler arasında serbest dolaşım olanağı sağlayan Schengen bölgesine katılacak. Her iki ülke de 2007'den bu yana Avrupa Birliği'nin (AB) üyesi, ancak sınır tanımayan bölgenin parçası olmadıkları için karayolundan gidenler sınırlarda pasaportlarını ibraz etmeleri gerekiyordu.

Romanya ve Bulgaristan'a girmek için pasaporta ihtiyac var mı?


Romanya ve Bulgaristan'ın bu yıl Schengen bölgesine katılmasıyla tatilcilerin bu iki ülkeyi ziyaret etmesi ve seyahat etmesi daha kolay olacak.
Ülkelerin içişleri bakanlıkları geçtiğimiz yıl Aralık ayında sınır kontrolünün bir kısmının kaldırılacağını duyurmuştu.


Diğer Schengen ülkelerinden hava veya deniz yoluyla gelen yolcuların artık sınırlarda pasaportlarını ibraz etmelerine gerek kalmayacak.

Bu, uçak, gemi ve feribot yolcularının pasaport kontrolüne  girmeyeceği anlamına geliyor.


Ancak Romanya ve Bulgaristan'a araba, tren veya otobüsle seyahat ediyorsanız sınır kuralları henüz belirlenmediği için yine de kimlik belgesi veya pasaport ibraz etmeniz gerekiyor.

Bunun nedeni Avusturya tarafından yapılan veto.

Hangi Avrupa ülkelerini pasaportsuz ziyaret edebilirsiniz?

Hırvatistan yakın zamanda Schengen bölgesine katıldı. Schengen bölgesinde her yıl 1,25 milyar seyahat yapılıyor, her gün 3,5 milyon kişi üye devletlerin sınırlarını geçiyor.
Romanya ve Bulgaristan dışında Schengen bölgesi 27 ülkeden oluşmaktadır.

AB'nin 23 üyesi ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği'nin dört üyesi vardır: Norveç, İzlanda, İsviçre ve Lihtenştayn.

Schengen bölgesi nedir ve ne zaman oluşturuldu?
Schengen bölgesi, Avrupa Ekonomik Topluluğunun beş üye ülkesinin 10 yıl önce Schengen Anlaşmasını imzalamasıyla 1995 yılında Almanya, Belçika, Fransa, Lüksemburg ve Hollanda tarafından kuruldu. O tarihten bu yana dokuz yeni ülkeyi serbest dolaşım alanına giren başka anlaşmalar da imzalandı.
AB dışından gelen yolcuların Bulgaristan ve Romanya'da geçirdikleri süre Schengen bölgesinde geçirilen süreye dahil ediliyor.
Bu süre 180 gün içinde 90 günü geçemez.

Silayolu.com

Foto: Silayolu.com