Pasaportla ilgili bilinmesi gerekenler.
Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport Dairesi Başkanlığı, pasaportunu kaybedenlerin gazeteye ‘zayi’ ilanı vermek yerine pasaport şube müdürlüklerine müracaat etmelerini istedi.
Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport Dairesi Başkanlığı, vatandaşlardan gelen soruları sanal alemden cevaplandırıyor. Bir vatandaşın ‘Pasaportu kaybettiğimden dolayı gazeteye ilan verilmesi gerekip gerekmediği ile yapılacak işlemler nelerdir?’ sorusunu cevaplandıran başkanlık, kaybedilen pasaportun başkaları tarafından kullanılmasının önlenmesi ve bilgisayar kayıtlarına zayi kaydının girilmesi için emniyet müdürlüklerine müracaat edilmesi gerektiğini bildirdi. Açıklamada, “İl emniyet müdürlüğü pasaport şube müdürlüğüne müracaat etmeniz ve bu hususta yazılı beyanınızın alınmasını müteakip, sadece pasaport cüzdan bedelini ilgili maliye birimlerine yatırmak suretiyle zayi ettiğiniz pasaportunuzda bulunan sürenin yeni alacağınız e-pasaporta aktarılması mümkün bulunmaktadır. Kayıp olan pasaportunuz için ayrıca ülkemizde kayıp ilanı verilmesi gerekmemektedir.” denildi.
ESKİ VE YENİ PASAPORT
Pasaport Dairesi Başkanlığı, ‘Eski pasaportumdaki yabancı ülkelere ait halen geçerliliği bulunan vizeleri kullanabilir miyim, bu eski pasaportumu yanımda taşıyabilir miyim?’ sorusunu da cevaplandırdı. Yeni pasaport alınması durumunda eski pasaporttaki vize sayfalarına iptal kaşesi tatbiki yapılmadan pasaportun diğer sayfaları iptal edilerek kişiye verildiği belirtildi. Pasaport Daire Başkanlığı, “Yeni pasaportunuz ile iptal edilen eski pasaportunuzu aynı anda taşıyabilmeniz ve eski pasaportunuzdaki süresi bitmemiş vizeleri kullanabilmeniz mümkün bulunmaktadır” açıklaması yaptı.
E- PASAPORTLAR
Açıklamada, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütünün (ICAO) belirlediği standartlarda e-pasaportlar 1 Haziran 2010′dan itibaren düzenlenmeye başlanıldığından, eski tip pasaportların verilmesi ile refakathanesine çocuk kaydettirme işlemlerine de son verildiği belirtildi. 5682 Sayılı Pasaport Kanunu’nda bulunan ‘Elektronik pasaportlarda refakate kayıt işlemi yapılamaz, bu pasaportlar temdit edilemez ve müşterek e-pasaport düzenlenemez’ hükmü gereği yeni tip e-pasaportlarda da refakat işlemi yapılmadığı vurgulandı. Elinde 24 Kasım 2015 tarihine kadar geçerliliği bulunan eski tip pasaport hamilleri bu pasaportlarını anılan süreye kadar kullanabilecek.
“İÇİNİZ RAHAT OLSUN, BİLGİLERİNİZ KİMSEYLE PAYLAŞILMIYOR”
Bir vatandaşın, ‘Pasaportlarda kişisel bilgi güvenliği nasıl sağlanıyor?’ sorusunu da cevaplandıran Pasaport Dairesi Başkanlığı, şu görüşleri dile getirdi: “Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de pasaportlar, vatandaşlarımızın kişisel kimlik bilgilerini herhangi bir sahtekârlık girişimine karşı güvence altına alan ileri teknoloji kullanılarak üretilmektedir. Yazılımı İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarının bilgi işlem birimleri tarafından gerçekleştirilen başvuru kabul sistemi aracılığıyla alınan bilgiler güvenlikli veri haline dönüştürülerek fiziki ve elektronik güvenliği sağlanmış merkezi tanzim birimine iletilmekte, burada pasaportların ilgili görsel kişiselleştirme sayfasına ve elektronik yongasına yazıldıktan sonra bu kişisel veriler uluslararası standartlarda tanzim merkezinden yok edilmektedir.
KİŞİSEL BİLGİLERİ ERİŞİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL
Pasaporttaki bilgilere pasaport sahibi dışında kimsenin ulaşamadığının dile getirildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Pasaportların yongalarındaki veriler, standartları Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından belirlenmiş bir formatta şifreli olarak bulunmaktadır. Bu şifre pasaportların ‘Makinede Okunabilir Alan (MRZ)’ olarak belirlenen görsel bölümünden ve önceden her bir ülke makamlarına dağıtılan milli kamusal şifrenin bileşiminden oluşturulmaktadır. Temassız olarak erişilebilen elektronik yongadaki verilere temassız olarak 10 santimetre mesafeden erişilebilmesine karşın bu şifreleme sistemi sayesinde yonga içerisindeki verilerin gizliliği tam olarak korunmaktadır. Verilerin şifresini çözmek ve kişisel bilgilere erişebilmek için MRZ alanındaki verilerin bilinmesi gereklidir. Özetle, pasaportun kişiselleştirilmiş sayfası açılıp özel okuyucuya yerleştirilmedikçe pasaporttaki kişisel bilgilere uzaktan elektronik olarak erişilmesi mümkün değildir.
PASAPORTUNUZU SUYA DÜŞÜRMEYİN
Pasaportların yongalarında hassas elektronik devreler bulunduğuna işaret edilen açıklamada, pasaportun nasıl muhafaza edileceği de anlatıldı. Pasaport defterleri bükülmemesi gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, “Pasaport delinmemeli, katlanmamalı ve buruşturulmamalıdır. Bükülmesine sebebiyet verecek şekilde giysilerin ön veya arka ceplerinde taşınmamalıdır. Aşırı soğuk ya da sıcak ortamlardan ve nemden korunmalıdır. Temiz ve kuru ortamlarda muhafaza edilmelidir. UV (morötesi) ışınlara maruz bırakılmamalıdır. Basınç uygulanmamalı, kazınma veya sürtünmeye maruz bırakılmamalıdır. Zedelenme ve çarpmalara karşı dikkatli olunmalıdır. Herhangi bir sıvıya batırılmamalıdır. Değerli Kağıtlar Kanunu’na göre değerli kağıt niteliğinde olan pasaport defterlerinin yukarıda belirtilen hususlara uyulmaması sebebiyle kullanılamaz hale gelmesi durumunda ücreti karşılığında yenilenmesi gerekecektir. Pasaportları bilinçli bir şekilde tahrif etme ya da içindeki bilgileri değiştirme girişiminde bulunanlar hakkında ise yasalarımızdaki cezai hükümler doğrultusunda ilgili makamlar tarafından yasal işlem yapılması söz konusudur” ifadeleri yer aldı. (CİHAN)
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.