Gurbetçi vatandaşlarımızın silayolu.com'a ilettiği ve en çok sorulan sorular arasında yer alan pasaport ve oturum süreleri konusu olmuştur.

Okurlarımıza ve takipçilerimize gerek sosyal medya hesaplarımızdan, gerekse silayolu.com internet sitemiz üzerinden uyarı ve bilgi paylaşımları yapmamıza rağmen yinede bu konuda birçok bilgi kirliliği sosyal medyada yayılmaktadır. Bu konuda doğru ve güncel olan bilgilendirmeleri sizler için paylaşıyoruz.

 

T.C. Pasaportumun veya Oturum kartımın süresi 6 aydan az kaldı sorun yaşarmıyım ?

Bu sorunun cevabını birçok gurbetçi vatandaşımız " T.C. dışişleri bakanlığının tavsiyesi en az 6 ay olmalıdır " bilgilendirmesine dayanarak yanlış bilmektedir. Bu bilgilendirme ve tavsiye sadece turist olarak Avrupa'ya seyahat etmek isteyen T.C. vatandaşları için geçerlidir. 

Yurt dışında ikâmet eden bir Türk vatandaşının oturumunda veya pasaportunda herhangi bir sorun olmadığı taktirde  Örneğin: Pasaport veya Oturum kartının süresi 1 hafta kalmış bile olsa sorunsuz hava ve karayolu üzerinden Türkiye'ye seyahat edebilir ve dönüş yapabilirler.

Bu konuda Sila Yolu üzerinden seyahat edecek T.C. vatandaşları için sadece Hırvatistan ülkesini istisna olarak göstermemiz gerekmektedir. Çünkü T.C. Hırvatistan konsolosluk yetkililerinin bizlere aktardığı bilgiye göre T.C. pasaport süresinin " en az 3 ay " olması gerektiği ve Hırvatistan gümrük memurlarının bu konuda sorun çıkardıkları aktarılmıştır.