Bakanlığımız, izin alarak Türk vatandaşlığından çıkan mavi kartlıların çocukları için kolaylık sağladı. Buna göre mavi kartlıların ergin çocukları; kendilerinin başvurusu ile ergin olmayanlar ise anne ya da babanın birinin başvurusu diğer ebeveynin muvafakatı ile Türk vatandaşlığını kazanabilecek.  Ayrıca Türk vatandaşlığı için “ergin olma”  ve “Türkiye’de 5 yıl geçerli ikamet izni” şartı da kaldırıldı.

Bakanlığımız, yaşadıkları ülke nedeniyle ikinci bir vatandaşlığa izin verilmediği için Türk vatandaşlığından çıkmak zorunda kalan ve mavi kartlılar kütüğüne kayıtlı olanların çocukları için yeni bir düzenlemeyi hayata geçirdi. Yeni düzenlemeyle, kanunda belirtilen istisnalar dışında aynen Türk vatandaşlarına tanınan haklardan yararlanmaya devam eden mavi kartlılar kütüğüne kayıtlıların çocuklarının ergin olanlarının kendilerinin başvurusu, ergin olmayanların  ise anne ya da babasının birinin başvurusu, diğer ebeveynin muvafakatı ile Türk vatandaşlığını kazanabilecek.

Ayrıca Türk vatandaşlığı için “ergin olma” ve “Türkiye’de 5 yıl geçerli ikamet izni” şartı da kaldırıldı.
Bu düzenlemeyle, mavi kartlı kişilerin çocuklarının anavatanları ile bağlarının kopmaması ve bu bağların güçlü bir şekilde devamı, kültürel aidiyetlerinin korunması amaçlandı.

 

Ak Parti İstanbul Milletvekili Sn. Zafer Sırakaya’ nın konu ile ilgili yaptığı açıklamada

????2019 yılından önce anne ve babası Türk vatandaşlığından çıktığı için resmen vatandaşlığı kaybeden çocukların Türk vatandaşlığını tekrar kazanabilmeleri için anne ve babadan birinin başvurusu (diğer ebeveynin muvafakatnamesi) yeterli olacak

????Anne ve babası Türk vatandaşlığından çıkmış Mavi Kartlıların 2019 yılı sonrası yurtdışında doğan çocuklarının Türk Vatandaşlığını kazanabilmeleri için anne ve babadan birinin başvurusu (diğer ebeveynin muvafakatnamesi) yeterli olacak.

????Mavi kartlı ebeveynlerin 18 yaşından büyük olan çocuklarının vatandaşlığı kazanabilmesi için bireysel başvuruları yeterli olacak ve başvuruda ikamet şartı aranmayacağı vurgulandı.

* Ergin çocuk 18 yaşını doldurmuş olan.