TRAFİK KURALLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

 

Makedonya Cumhuriyeti’nde vatandaşlarımız tarafından kullanılan yolların büyük bir bölümü otoyol olmakla birlikte, buralarda 120 km. olan hız sınırına titizlikle uyulması şarttır. Otoyol Yunanistan sınırına 50 km. kala sona ermekte ve bazen tek şeride kadar düşebilen oranda daralmaktadır.
Vatandaşlarımızın hız sınırı, emniyet kemeri takılması ve alkollü araç kullanılmaması gibi trafik kurallarına titizlikle uymaları zorunlu bulunmaktadır. Trafik kontrolleri düzenli olarak yapılmaktadır.
Makedonya’da halen yürürlükte olan mevzuat gereği emniyet kemeri takılması ve farların gündüz saatlerinde de yakılması zorunlu olup, seyir halinde cep telefonuyla konuşulması yasaktır.
Trafik cezalarının aşırı hız veya kırmızı ışıkta geçme gibi suçlar için 300 Euro’ya vardığı bilinmektedir. Bu cezalara itiraz imkanı bulunmamaktadır.
Yol üzerinde konaklama imkanı bulunmamaktadır. Vatandaşlarımızın Makedonya Cumhuriyeti’nde konaklama zorunluluğu duymaları halinde başkent Üsküp’ü tercih etmeleri uygun olacaktır.
Özellikle ölüm ve yaralanmayla sonuçlanan trafik kazalarında gözaltına alınma veya tutuklanma sözkonusu olmaktadır. Ölümle sonuçlanan trafik suçları hapis cezasını gerektirmektedir.
Ülkeye girecek otomobillerde yaş sınırı aranmamakta, ancak uluslararası sigorta zorunluluğu bulunmaktadır.