Macaristan’da gümrük kapılarındaki didik didik aramalar vatandaşları bezdirdiği gibi, kişi başına 2 paketten fazla sigaraya izin verilmiyor

Macar plakalı araçlar için sabit yakıt fiyatı uygulaması bu yılda devam ediyor. Yabancı plakalı araçlar için günlük değişken fiyat uygulamaları geçerli olduğunu söyleyelim. Benzin ve mazot fiyatları 2,20 ile 2,40 euro arasında değişebiliyor. Bu yüzden Macaristan’a girmeden önce deponuzu doldurmanızda fayda var.

AB üyesi olan Macaristan’dan geçişte fazla bir sorun bulunmuyor. Ancak Viyana - Budapeşte ye yakın bölgede inşaat çalışmaları devam ediyor.Macaristan’da park yerlerinde bırakılan çöplere ceza kesiliyor. Çöpünü yerde bırakanların tespit edilmesi halinde, 150 euroya varan ceza kesilebiliyor.

ARAMALAR BEZDİRİYOR

Macaristan gümrüklerinde sıkı aramalar vatandaşları bezdiriyor. Macaristan, Schengen giriş kapısı. Ülkeye giriş yapan her araç sıkı kontrolden geçiyor.

MACARİSTAN, dönüş yolunda tercih edilmesi durumunda büyük sıkıntı yaşatıyor. Çünkü Schengen giriş kapısı olduğu için, çok sıkı arama yapılıyor. Girişte bu nedenle büyük araç kuyrukları oluşuyor. Bu nedenle vatandaşların sabırlı olmaları gerekiyor.

Macaristan’daki sıkıntılar bunlarla da sınırlı değil. Ülkeye sadece ve sadece iki paket (40 adet) sigara sokulmasına izin veren Macaristan, örneğin diğer ülkelerden hiç sorun yaşamadan 1 kartonla geçen vatandaşlara ceza yağdırıyor. Hem alınan sigaraya el konuluyor, hem de yüksek cezalar kesiliyor.

6 kartondan fazla sigara ile yakalananlar ise, mahkemeye çıkartılıyor. Sigarası fazla olanlar, bunu beyan edip vergisini ödemek suretiyle cezadan kurtulabilir. Aksi taktirde en az 70 euro ceza kesiliyor.

ALTERNATİF SINIR KAPILARI KULLANIN

Sırbistan ile Macaristan arasındaki sınır kapısı Röszke’de uzun bekleme süreleri olışuyor. Alternatif sınır kapıları Röezke 2 sınır kapısı anakapının hemen yanında Sabah 07:00 – Akşam 19:00 arası açık bu kapıdan Türk pasaportlu vatandaşlar geçebiliyor. Diğer alternatif sınır kapıları ise Tompa. İki sınır kapısı arasında Asatthalom gümrüğü var. Bu kapıdan sadece Avrupa Birliği vatandaşları giriş çıkış yapabiliyor. Diğer sınır kapısı ise Hercegszanto 7/24 açık bu sınır kapısından da Türk pasaportlu vatandaşlar geçebiliyor

EURO İLE ÖDEMEK SORUN

MACARİSTAN’DA euro ile ödemek yine sıkıntılı. Çünkü euro ile ödendiği zaman düşük kurdan hesap ediliyor bu nedenle daha yüklü bir fatura ile karşılaşabilirsiniz. Ödemelerinizi mutlaka kredi kartı veya Forint ile yapın.

 

CEZALAR ÇOK YÜKSEK

MACARİSTAN’DAKİ otoyollarda hız sınırı 130 km. Hızlı yollarda 110 hız sınırı karayollarında 90 km. Yerleşim alanlarda hız sınırı 50 km. Macaristan’da polisin 10 bin Forint’ten fazla para cezasını tahsil etme hakkı yok. Polis 100 bin Forint’e kadar ceza yazabiliyor. 1 Euro’nun 280 Forint civarında olduğunu hesaplarsak, trafik cezaları çok yüksek miktarlar tutabiliyor. Genellikle bütün ülkelerde olduğu gibi Macaristan’da da kemer takma mecburiyeti var. Araç kullanırken telefonla konuşmak kesinlikle yasak.

VİNYET MECBURİ

MACARİSTAN’DA vinyet almak mecburiyetindesiniz. Vinyet alırken size verilen üzerinde plaka numaranızın olduğu faturayı yolculuk esnasında yanınızda bulundurmak mecburiyetindesiniz. Vinyet almayı kesinlikle unutmayın çünkü vinyet alırken plaka numaranız işlendiği için otoyollarda vinyetiniz olup olmadığı elektronik olarak kontrol ediliyor. Vinyet almadığınız tespit edilirse 13 bin 200 Forint ceza ödemeniz gerekiyor.

Macaristan sınırında satış noktalarında On günlük e-vinyet ücreti 20,00 Euro. Aylık 33,00 €  Yıllık 177,00 € . Biz dönüş yolunda Vinyetimizi İnternet’ten aldık ve 14,60 euro ödedik.

BELGESİNİ SAKLAYIN

VİNYET kaydında plaka yoksa, vinyet almadığınızdan hareket ediliyor ve ceza gönderiliyor. Aynı zamanda ceza, örneğin minibüs ile geçip sadece binek otomobil vinyeti aldıysanız da kesiliyor. Plaka hatalı yazıldıysa bunu ya vinyeti aldıktan sonraki 60 gün içinde ya da size uyarı geldikten sonra 30 gün içinde bildirmeniz gerekiyor. Bunu www.autobahninkasso.de adresinden yapmanız mümkün. Bunun için arabanın kağıdının bir fotokopisi ve hatalı plakaya kesilen vinyet belgesi gerekiyor. Bu nedenle vinyet belgesini bir yıl kadar saklamanızda fayda var.

GÜZERGAH

MACARİSTAN güzergahını kullanacaklar Avusturya’ya Passau üzerinden girebilirler. Avusturya’ya girdikten sonra Linz-Viyana takip edilecek. Viyana’ya yaklaşırken tabelalarda Budapeşte-Macaristan gösteriyor. Macaristan’a girdikten sonra Budapeşte, daha sonra da Szeged takip edilecek. 

Röszke Sınır Kapısı’nda görüşme yaptığımız yetkililer şu bilgileri verdi: “Yolcular, Macaristan’a giriş veya çıkışlarda beraberinde getirebilecekleri döviz miktarı, kişi başı 10 bin Euro, değerli kağıt veya karşılığı paradır. 10 bin Euro veya bunu aşan miktarların, ülkeye girişte beyan edilmesi gerekir. Ülkeye karayolu ile gelinmesi halinde, değeri 300 Euro, havayoluyla gelinmesi halinde ise değeri 430 Euro’dan fazla olan altın, mücevher gibi ziynet eşyaların da beyan edilmesi zorunludur. 15 yaşın altındaki yolcular, ülkeye hangi yolla giriş yaparlarsa yapsınlar, beraberlerinde en fazla 150 Euro değerinde ziynet eşyası getirebilirler. Et ve süt mamullerinin girişine kesinlikle izin verilmiyor. Röszke sınır kapısının yoğun olduğu günlerde diğer alternatif sınır kapıları değerlendirilsin dediler. Sınır kapılarının yoğunluk ve çalışma saatlerini önceden kontrol etmenizde fayda var.

Türk ve Macar hükümetlerinin yaptığı anlaşma sonrası geçtiğimiz yıldan itibaren Macar gümrüklerinde Türk polis memurları da görev yapmaya başladılar.

 

ÖNEMLİ TELEFONLAR:

T.C. Budapeşte Büyükelçiliği: Andrassy ut.123, Budapeşte
                              Tel: +36 1 478 91 00
Polis: 107
İlk Yardım: 104
İtfaiye: 105
Macar Otomobil Kulübü MAK: 188

MACARİSTAN’DA DIŞ ÜLKELERİN BÜYÜKELÇİLİKLERİ

ALMANYA: Uri utca 64-66, Budapeşte
         Tel: +36 1 488 35 00

AVUSTURYA: Benczur utca 16, Budapeşte
          Tel: +36 1 479 70 10

BELÇİKA: Buda Business Center, Floor III Kapas u. 11-15 Budapeşte
        Tel: +36 1 457 99 60

FRANSA: Lendvay utca 27, Budapeşte
        Tel: +36 1 374 11 00

HOLLANDA: Füge utca 5-7, Budapeşte
          Tel: +36 1 336 63 00

İSVEÇ: Kapas utca 6-12 Budapeşte
       Tel: +36 1 460 60 20

 

Haber: Sılayolu.com / Sezai Koç

Kaynak gösterilmeden yayınlanması yasaktır