Tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yardımcı olur.

**NASIL BİR DESTEK ALABİLİRİM?**

**1)** Genellikle mesai saatleri dışında ya da tatil günlerinde olağanüstü ve acil durumlarla karşılaştığınızda 7 gün 24 saat hizmet veren Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Çağrı Merkezi’ni arayabilirsiniz. Gerekli telefon numaralarına kurumun internet sayfasında ulaşabilirsiniz.

**2) **Pasaportunuzu kaybetmeniz ya da çaldırmanız hâlinde Türkiye’ye dönüş için geçerli olmak üzere size geçici pasaport düzenleyebilir.

**3) **Karşılaştığınız olağandışı durumla alakalı olarak yardım veya destek talebinde bulunmanız hâlinde, yerel makamlarla ve/veya Türkiye’deki ilgili kurum ve kuruluşlarla iletişime geçerek yardımcı olabilirler.

**4)** Yurtdışında yerel makamlarca hürriyetinizin kısıtlanması (gözaltına alınma, tutuklanma, hüküm giyme) gibi durumlarda, talep etmeniz hâlinde ve bulunduğunuz ülkeyle Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Konsolosluk Anlaşması hükümlerine uygun olarak, sizinle en kısa sürede temasa geçebilmek için gerekli girişimlerde bulunur. Tutuklandığınız takdirde bu durumunuzun ilgili Türk temsilciliğine bildirilmesini şahsen talep etmeniz gerektiğini de unutmayınız.

**5) **Yurtdışında karşılaştığınız olağandışı durum ve/veya yerel makamlarca hürriyetinizin kısıtlanması (gözaltına alınma, tutuklanma, hüküm giyme) hakkında, talep etmeniz hâlinde, yakınlarınız ya da akrabalarınızla temasa geçer.

**6)** Akrabaların yurtdışında vefatı, kayıp kişilerin bulunması gibi durumlarda yerel makamlar nezdinde girişimlerde bulunur. Ülkemizde konuyla ilgili kurum ve kuruluşlar ile eşgüdüm hâlinde gerekli takibi yapar.

**7) **Yurtdışı seyahatinde, maddi açıdan zor duruma düşmeniz hâlinde yakınlarınızın size para transfer etmesine yardımcı olabilir.

**8)** Yerel avukatlar, hastaneler, doktorlar, noterler ve tercüme büroları gibi gerekli olabilecek kişi ve kurumların iletişim bilgilerini size verebilir.

**9)** Bulunduğunuz ülkede doğal afet gibi durumların ortaya çıkması ve güvenlik durumunun bunu gerektirmesi hâlinde Türk vatandaşlarının ülkeden çıkartılmaları için gerekli tedbirleri alır.

**KONSOLOSLUKLAR HANGİ KONULARDA YARDIMCI OLAMAZ?**

**1) **Geçerli vizenizin olmaması ve/veya geçerli bir pasaporta sahip bulunmamanız durumunda sizin yabancı bir ülkeye girişinizi sağlayamaz.

**2) **Yabancı ülkelerin sınır kabul, göç ve ikamet politikalarına karışamaz.

**3)** Olağan konsolosluk hizmetlerimizde (pasaport, nüfus, noterlik, vatandaşlık, askerlik, evlilik kaydı vb.) mevzuatta yer almayan uygulamalar konusunda yardımcı olamaz.

**4) **Şahsi anlaşmazlıklarda (mülkiyet, işçi-işveren anlaşmazlıkları, ticari ihtilaflar vb.) taraflardan biri lehine devreye giremez.

**5) **Yerel mevzuat ve uygulamalar hakkında size yönlendirmede bulunabilir; ancak, size doğrudan hukuki danışmanlık hizmeti veremez.

**6)** Sizin adınıza avukat tutup doğrudan dava takibi yapamaz. Buna karşın, size yardımcı olabilecek kişilerin (örneğin avukat ya da tercüman) iletişim bilgilerini size verebilir.

**7)** Suçun araştırılması sürecine dahil olamaz.

**8)** Kayıp kişileri fiilen arayamaz.

**9)** Vatandaşı hapisten çıkartamaz. Ancak, hakkında adli süreçle ilgili olarak şikayetleri varsa bunları yerel makamların dikkatine getirir.

**10)** Adli sürece yargı bağımsızlığı ilkesi çerçevesinde müdahale edemez. Ancak, vatandaşın hakkındaki dava sürecini yerel makamlar kanalıyla yakından takip eder.

**11) **Borçlarınızı veya faturalarınızı ödeyemez. Vatandaşa borç para verebileceği bir kamu kaynağı bulunmamaktadır.

**12)** Size iş bulamaz. Sizin adınıza iş anlaşmaları yapamaz.

**13) **Sizin için seyahat planlaması yapamaz. Özel işlerinizin takibinde yardımcı olamaz. Bankada hesap açılması, cep telefonu hattı alınması vb. özel işleriniz için bir görevlinin size eşlik etmesini sağlayamaz.

**15) **Hastanelerde, bulunduğunuz ülke vatandaşlarına sağlanandan daha iyi bir sağlık hizmeti almanıza yardımcı olamaz.

**16) **Reşit yaştaki çocuklarınız ve/veya yakınlarınız hakkındaki şahsi bilgileri, onların izni olmadan sizinle paylaşamaz.

**17)** Adınıza öğrenci yurtlarında kalmak için başvuruda bulunamaz, ev sahipleriyle kira kontratı imzalayamaz.

**18)** Hapishanelerde, bulunduğunuz ülke vatandaşlarına sağlanandan daha iyi koşullarda kalmanıza yardımcı olamaz. Buna karşın, talebiniz hâlinde hapishanede dini koşullara uygun yemek çıkartılması ve dini vecibelerin yerine getirilmesi için gereken asgari koşulların sağlanması konularında devreye girebilir; hapishane şartlarının uluslararası standartların altında bulunduğu hâllerde yerel idare ile temasa geçerek bunlara dikkat çekebilir. Talep etmeniz ve yerel/fiziki koşulların elvermesi hâlinde, hapishanede sizinle yüz yüze ve/veya telefonla konsolosluk görüşmesi yapar.

**19) **Mahkûmiyetinizi tamamlamanızı müteakip hakkınızda yerel mahkemece verilmiş sınırdışı kararı varsa bunu engelleyemez. Cezai ya da idari yargılama sürecine müdahil olamaz.

Tags: Konsolosluk