Vinyet birçok ülkede ülkelerin otoyollarını kullanmak için verilmesi gereken ücrete verilen isimdir. Yıllar boyunca vinyet arabaların camına yapıştırılan etiket tarzındaydı. Artık birçok ülke e-vinyet sistemine geçti. Yani vinyet ödemeleri plaka bilgileri girilerek online olarak alınabiliyor.

Bu yazımızda hangi ülkede vinyetin geçerli olduğu, e-vinyet uygulamasına geçen ülkeler ve vinyetin nasıl alınacağı konularını “Sıla Yolu Vinyet Rehberi 2022” adı altında listeleyeceğiz.  Aynı zamanda bu ülkelerde vinyet almak için ödenmesi gereken ücretleri ve dikkat etmeniz gerekenleri de paylaşacağız.

Vinyet nedir, nasıl alınır?
Geçeceğimiz ülkeye girmeden önce o ülkenin vinyetine sahip olmanız gerekmekte. Vinyeti ister online, isterseniz de gümrüklerde, benzinliklerde satın alabilirsiniz. Eğer vinyet almadan ilgili ülkenin otobanını kullanırsanız, tatil sonrası postanızda ceza makbuzunu bulmanız kuvvetle muhtemel.

Online olarak e-vinyet şeklinde alabileceğiniz ülkelerde araç camına herhangi bir etiket yapıştırmanıza gerek yok. Ayrıca vinyetler için otoyollardaki benzin istasyonlarındaki kuyruklarda da beklemeniz gerekmez. Ödemelerinizi yola çıkmadan online olarak yapıp yola rahatlıkla çıkabilirsiniz.

Genel olarak etiket tarzı vinyetler benzin istasyonlarında ve ülke girişlerindeki gişelerde bulunuyor. Bu etiket tarzı vinyetleri araç camınıza yapıştırmanız gerekiyor.

Vinyet mi? Otoyol ücreti mi?
Avrupa’da birçok ülkede otoyollardan geçiş ücretlidir. Bazı ülkeler bu ücretlendirmeyi vinyet(vignette) adı altında doğrudan tek seferde alırken, bazı ülkelerde ücretler otoyol girişlerinde kart alıp çıkışta bu kartı gerekli cihazda okutmak tarzı ile ücretlendirilir. 

Alfabetik sıraya göre; Avusturya, Bulgaristan, Çekya, İsviçre, Macaristan, Romanya, Slovakya ve Slovenya vinyet alınacak ülkelerdir.

Fransa, Hırvatistan, İtalya, Makedonya, Sırbistan ve Yunanistan’da  online vinyet ve etiket vinyet sistemi bulunmamakta. Bu ülkelerde otoyollar ya ücretsiz olarak kullanılır ya da otoyol giriş ve çıkışlarında doğrudan ödeme yapılır.

Hangi ülkede vinyet veya e-vinyet uygulamasının geçerli olduğunu, nereden satın alınabileceği ve hangi ülkede otoyol için ücret ödeneceği bilgisini ülkelere özel başlıklar altında da görebilirsiniz.

SILA YOLU VİNYET REHBERİ 2022

AVUSTURYA
Avusturya otoyollarından geçmek için vinyet almak zorunludur. Avusturya’da cama yapıştırılan vinyetin yanı sıra e-vinyet uygulaması da bulunmaktadır. Yani vinyetinizi online olarak da satın almanız mümkün. 
Online olarak vinyet satın almak için www.asfinag.at sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Vinyet ücreti:
Binek aracı:
10 Günlük : 9,60 Euro
2 Aylık :  28,20 Euro
Yıllık : 93,80 Euro

Motosiklet;
10 Günlük : 5,60 Euro
2 Aylık :  14,10 Euro
Yıllık : 37,20 Euro

BULGARİSTAN
Türkiye’ye giriş yapmak için son ülkelerden biri olan Bulgaristan’da otoyollardan geçiş için vinyet alımı zorunludur. Bulgaristan otoban pulu kullanımını 1 Ocak 2019 itibariyle kaldırdı. Bu nedenle online olarak e-vinyet satın alınması gerekmekte. 

Bulgaristan vinyetini web.bgtoll.bg sitesinden satın alabilirsiniz.

Site dilini sağ üstten bulunan kutucuktan Türkçeya değiştirebilirsiniz. Ardından yapmanız gereken normal otomobil ya da motosiklet için 3,5 tondan az araç şeklinde binek araç seçimini yapıp plaka bilgilerini ve kişisel bilgilerinizi girip ödeme işlemini tamamlamak olacak.

Vinyet ücreti:

Haftalık : 15 Leva 
Hafta sonu  : 10 Leva (Cuma 12:00 ile Pazar 23:59 saatleri arasında geçerli.)
Aylık : 30 Leva 
3 Aylık : 54 Leva 
Yıllık : 97 Leva 
Bulgaristan ile Romanya arasında köprü ücretleri

Calafat (RO) – Vidin (BUL) : 6 Euro (28 Ron, 12 Leva)
Giurgiu (RO) – Ruse (BUL) : 3 Euro (14 Ron)
Fetesti (RO) – Cernavada (RO) : 3 Euro (13 Ron) (Sadece Roman Leyisi ve kredi kartıyla ödeme)
Giurgeni (RO) – Vadu Oii (RO) : 2,5 Euro (11 Ron) (Sadece Roman Leyisi ve kredi kartıyla ödeme)
Feribot:

Magurele (RO) – Nikopole (BUL) : 11 euro
Zimnicea (RO) – Swishtow (BUL) : 4 Euro (Kişi başı +2 euro)
Bechet (RO) – Oreahovo (BUL) : 12 Euro (Kişi başı +1 euro)
ÇEK CUMHURİYETİ (ÇEKYA)
Çek Cumhuriyeti otoyollarından geçiş ücretlidir ve e-vinyet uygulaması bulunur. Vinyet almak için; ülkeye giriş yapmadan önceki satış noktalarını ya da benzinlikleri tercih edebileceğiniz gibi online olarak da vinyet satın alabilirsiniz.

Çekya vinyeti edalnice.cz resmi sitesinden satın alabilirsiniz. Sitede Türkçe dil desteği bulunmamakta. 

Sitede yıllık, aylık ya da 10 günlük seçimini yaptıktan sonra plaka ülkenizi ve plaka numaranızı girip kişisel bilgilerinizi doldurarak ödemenizi de kart ya da Apple Pay ile gerçekleştirebilirsiniz.

Vinyet ücreti:

Yıllık vinyet fiyatı: 1500 CZK  
Aylık vinyet fiyatı: 440 CZK 
10 Günlük vinyet ücreti: 310 CZK 
HIRVATİSTAN
Hırvatistan vinyet kullanmayan ülkeler arasındadır. Hırvatistan otoyollarını kullanmak istiyorsanız ödemenizi otoyollardaki gişelere nakit yapabilirsiniz. 

Otoyol ücretleri:

Bregana – Zagreb .:7 Kuna 
Zagreb – Lipovac : 128 Kuna
Macelj – Zagreb : 48 HRK 
İSVİÇRE
İsviçre otoyollarından geçiş için vinyet almak gereklidir. İsviçre’de e-vinyet uygulaması henüz bulunmamaktadır. Bu sebeple fiziksel olarak vinyet alıp arabanızın camına yapıştırmanız gerekir.

İsviçre’de diğer ülkelerde olduğu gibi haftalık, aylık veya günlük vinyetler bulunmamaktadır. İsviçre vinyeti yıllık olarak alınır ve o takvim yılı içerisinde geçerlidir. Örneğin bu yıl vinyet alanların vinyetleri 2022 boyunca geçerli olacaktır.

Vinyet ücreti:

İsviçre vinyet ücreti 2022 yılı için 40 İsviçre Frangıdır. (Vinyetleri sınır kapısındaki postane, benzinlik ve TCS gişelerinden alabilirsiniz.)
MACARİSTAN
Macaristan da vinyet alınacak ülkeler arasındadır. E-vinyet uygulaması bulunur. Bu sebeple e-vinyetinizi online olarak alıp benzinliklerde vinyet almakla vakit kaybetmeyebilirsiniz. 

Macaristan’da alacağınız e-vinyet ve normal vinyet ücreti arasında fark bulunmaz. Macaristan vinyet alımınızı ematrica.nemzetiutdij.hu sitesinden gerçekleştirebilirsiniz

Sitede işlemlerinizi tamamlamak için İngilizce, Almanca veya Macarca dil seçeneklerini kullanabilirsiniz. Şimdilik Türkçe desteği bulunmuyor fakat işlem adımları oldukça basit.

Önce aracınızın tipini seçip ardından gün sayısına göre hangi vinyeti alacağınızı tercih etmeniz gerekiyor. Sonrasında kişisel bilgilerinizi girip kaydınızı tamamlayıp ödemenizi yapabilirsiniz.

Vinyet ücreti:

10 Günlük Vinyet : 3820 Forint 
Aylık Vinyet : 5210 Forint 
Yıllık Vinyet : 46850 Forint 
MAKEDONYA
Makedonya vignette kullanmayan ülkeler arasındadır. Makedonya otoban ücretlerini otoban üzerindeki gişelerde tahsil etmektedir. 

Otoban ücretleri:

Kumanovo-Miladinovci : 60 Makedon Dinarı 
Miladinovci – Skopje : 40 Makedon Dinarı 
Skopje – Gradsko : 180 Makedon Dinarı 
ROMANYA
Romanya otoyollarından geçiş için vinyet alınacak ülkeler arasındadır. Diğer ülkelere göre vinyeti en ucuz ülkelerin başında gelir. Romanya da e-vinyet uygulamasına geçti ve online olarak da vinyet almanız mümkün. Bunun için roviniete.ro sitesini kullanabilirsiniz. Sitede Türkçe dil desteği de bulunmakta.

Romanya vinyeti almak için sitede adım adım yapmanız gerekenler:

Öncelikle aracınızın tipini seçin. Bu seçim çoğunlukla otomobil olacaktır.
Ardından vinyetin başlamasını istediğiniz tarihi seçin.
Sonra karşınıza gelecek sayfada 7 gün, 1 ay, 3 ay ve yıllık seçenekleri arasından ihtiyacınız olanı seçin.
Sonraki sayfada kişisel bilgilerinizi girip ödeme yönteminizi seçin.
Ödemenizi de tamamladıktan sonra seçtiğiniz tarihte vinyetiniz aktif olacak. Eksta bir şey yapmanıza gerek bulunmuyor.
Vinyet ücreti:

Haftalık:  3 Euro
Aylık: 7 euro
3 Aylık: 13 euro
Yıllık: 28 euro
SIRBİSTAN
Sırbistan vinyet kullanmamaktadır. Sırbistan otoyol ücretlerini otoban üzerindeki gişelere nakit olarak ödeyebilirsiniz

Otoyol ücretleri:

Subotica – Belgrad – Subotica : 640 Dinar 
Belgrad – Niş – Dimitrovgrad : 1.310 Dinar 
Belgrad – Presevo : 1.490 Dinar 
Presevo – Niş – Dimitrovgrad : 1040 Dinar 
Sid – Belgrad – Sid : 420 Dinar 
SLOVAKYA
Slovakya’da otoyollardan geçiş için vinyet alınması zorunludur. Slovakya da e-vinyet uygulamasına geçen ülkeler arasında yer alır. Bu sebeple vinyetinizi ister online olarak isterseniz de ülkeye girişteki satış noktaları ya da benzinliklerden alabilirsiniz. Online satın almak için sk-vignette.comsitesini kullanabilirsiniz.

Sitede Türkçe dil desteği bulunmakta. Sitede ayrıca 10 günlük, 30 günlük ve yıllık seçenekler bulunmakta. 

Slovakya yıllık ve 365 günlük şeklinde 2 paket sunar. Yıllık ücret 2022 yılını kapsar fakat 365 günlük paket ise vinyetin satın alındığı günden itibaren 365 gün geçerlidir. Eğer uzun süreli paket almak istiyorsanız mutlaka 365 günlük paketi almanızı öneririz.

Vinyet ücreti:

10 Günlük Vinyet : 10 Euro
1 Aylık Vinyet: 14 Euro
1 Yıllık  : 50 Euro
SLOVENYA
Slovenya henüz e-vinyet uygulamasına geçmeyen az sayıdaki ülkeden biridir. Bu sebeple Slovenya için alacağınız vinyeti etiket olarak yani fiziksel olarak almanız gerekir.

Otoyol ücretleri:

7 Günlük Vinyet : 15 Euro
1 Aylık Vinyet : 30 Euro
1 Yıllık Vinyet : 110 Euro
YUNANİSTAN
Yunanistan'da vinyet yoktur. Bunun yerine otoban üzerinde otoban parası tahsil gişeleri bulunmaktadır. Buradan otoyol ücretinizi ödeyebilirsiniz.

Otoyol ücretleri:

Analipsi : 1,80 Euro
Moustheni : 2,40 Euro
Iasmos : 1,90 Euro
Mesti : 1,70 Euro

 

 


kaynak son haber eu