Bulgaristan’a açılan Hamzabeyli sınır kapısı ‘Yap-İşlet-Devret modeli ile modernize ediliyor. Hamzabeyli sınır kapısının senenin ilk yarısında tam faliyete geçmesi bekleniyor

Yaz aylarında Türkiye’den Avrupaya açılan ‘Hamzabeyli sınır kapısı, gurbetçilerin en çok kullandığı sınır kapılarından bir tanesi. Her yıl Avrupa üzerinden Türkiye ye karayolu ile gidenler alternatif sınır kapıları hakkında bilgi almaya çalışmaktalar.SılaYolu.com olarak sizlere her yıl SılaYolu ile ilgili güncel bilgileri sunmaya çalışıyoruz. Bizlere sıkça gelen sorulardan bir tanesi Hamzabeyli sınır kapısına nasıl gidilir sorusu geliyor. Adım Adım SılaYolu 2020 Yol Rehberimiz de sizler için yine en son gelişmeleri yol bilgilerini aktaracağız 

 Almanya’dan Hamzabeyli Sınır Kapısına Nasıl Gidilir?

 Pek çok kişi internet üzerinden Almanya’dan Hamzabeyli sınır kapısına nasıl gidilir? Sorusunu merak ediyor ve araştırıyor. Lalapaşa olarak da bilinen bu sınır kapısı ile Almanya arasında 2042 kilometre gibi bir mesafe bulunmaktadır. Bu yolculuk Almanya üzerinden Bulgaristan’a ulaşmak suretiyle karayolları üzerinden yapılabilmektedir. Arabayla ele alınacak yolculuk tahmini olarak yaklaşık 20 saat 20 dakika kadar sürmektedir.

 Eğer uçakla seyahat edilmek isteniyorsa o zaman 1601 kilometre gibi bir mesafe, Almanya ile Hamzabeyli sınır kapısı arasında uzaklık oluşturmaktadır. Havalimanı üzerinden farklı araçlarla Hamzabeyli sınır kapısına erişim sağlanabilir. Her iki ulaşım yolu ile de Almanya üzerinden Hamzabeyli sınır kapısına farklı süreler dahilinde ulaşmak mümkün.

YOL GÜZERGÂHI VE SINIR KAPILARI

Sırbistan yoluyla Bulgaristan’a giriş-çıkış yapacak vatandaşlarımızın Kalotina (Bulgaristan) – Dimitrovgrad (Sırbistan) sınır kapısından geçiş yapmaları gerekmektedir. Bu kapıdan Bulgaristan’a giren vatandaşlarımız, E-80 karayolunu kullanarak Kalotina– Sofya güzergâhı takip edildikten sonra Sofya çıkışından Filibe (Plovdiv) istikametinde А1 “Highway Trakiya” otoyolu (sözkonusu otoyol ayrıca Filibe’ye (Plovdiv) kadar E80, Filibe’den (Plovdiv) sonra E773 olarak da kodlanmaktadır) üzerinden yaklaşık 170 km takip edilmesini müteakip Svilengrad istikametine (güneydoğuya) dönülerek A4 “Maritsa Highway” otoyoluyla Kapitan Andreevo-Kapıkule sınır kapısından Türkiye’ye ulaşacaklardır. Yaklaşık 370 kilometre uzunluğundaki bu güzergâhın Sofya-Kapıkule sınır kapısı arasındaki bölümü otoyoldur.

Kapıkule-Kapitan Andreevo sınır kapısının yaklaşık 40 km. kuzeydoğusundaki Hamzabeyli-Lesovo sınır kapısına ulaşım için E-80 karayolu kullanılarak Kalotina-Sofya-Filibe (Plovdiv) – Harmanlı güzergâhı takip edildikten sonra Harmanlı’dan Burgaz istikametine (kuzeydoğuya) dönülerek Topolovgrad geçildikten yaklaşık 20 km. sonra Elhovo şehrine girmeden önce Lesovo istikametine dönülmelidir. Harmanlı’dan Hamzabeyli-Lesovo sınır kapısına mesafe yaklaşık 80 km.’dir. Yaz aylarında Kapitan Andreevo-Kapıkule sınırında yoğunluk olduğu günlerde, Bulgaristan emniyet makamları (trafik polisi) vatandaşlarımızı Lesovo – Hamzabeyli kapısına yönlendirebilmektedir.

Romanya yoluyla Bulgaristan’a giriş-çıkış yapacak vatandaşlarımızın kullanabilecekleri başlıca üç güzergâh mevcuttur:

-Birinci güzergâhı izleyecek vatandaşlarımızın Rusçuk (Ruse) (Bulgaristan)-Giurgiu (Romanya) hudut kapısından geçiş yapmaları gerekmektedir. Hudut kapısında Tuna nehri üzerindeki köprü Bulgaristan ile Romanya arasında bağlantıyı sağlamaktadır. Sözkonusu köprünün kapasitesinin yetersiz olması sebebiyle, trafiğin yoğun olduğu zamanlarda hudut kapısında beklemeler olmaktadır. Rusçuk’tan Bulgaristan’a giriş yapacak vatandaşlarımızın Rusçuk (Ruse)-Byala-Veliko Tırnovo-Gabrovo-Kazanlık-Eski Zağra (Stara Zagora)-Dimitrovgrad güzergâhını izleyerek A4 “Maritsa Highway” otoyoluna çıkmaları ve bu karayoluyla Svilengrad üzerinden Kapitan Andreevo-Kapıkule hudut kapısına ulaşmak suretiyle Türkiye’ye giriş yapmaları mümkündür. Yaklaşık 350 kilometre uzunluğundaki bu güzergâhın sadece 77 km. bölümü otoyol olmak üzere büyük bir bölümü gidiş-geliş birer şeritli karayoludur. Yer yer dağlık bölgelerden geçen bu karayolunda araç kullanırken dikkatli olmak gerekmektedir. Giurgiu (Romanya)-Rusçuk (Bulgaristan) sınır kapısını kullanacak vatandaşlarımızın, Rousse (Rusçuk)-Razgrad-Shoumen (Şumnu)-Karnobat-Yambol (Yanbolu)-Elhovo-Lesovo güzergâhını izleyerek Hamzabeyli’ye ulaşmaları da mümkündür.

-İkinci güzergâhı izleyecek vatandaşlarımızın Vidin (Bulgaristan)-Kalafat (Romanya) hudut kapısından geçiş yapmaları gerekmektedir. Hudut kapısında Tuna nehri üzerindeki Yeni Avrupa Köprüsü veya diğer adıyla 2.Tuna Köprüsü’nden köprü Bulgaristan ile Romanya arasında bağlantıyı sağlamaktadır. Sözkonusu köprünün kapasitesinin yetersiz olması sebebiyle, trafiğin yoğun olduğu zamanlarda hudut kapısında beklemeler olmaktadır. Bulgaristan’a giriş yapacak vatandaşlarımızın E-79 karayolunu kullanarak Vidin-Dimovo-Montana-Vratsa-Botevgrad güzergâhı üzerinden Sofya’ya ulaşmaları ve buradan А1 “Highway Trakiya” otoyoluna çıkarak Sofya-Kapitan Andreevo-Kapıkule hudut kapısına ulaşmak suretiyle Türkiye’ye giriş yapmaları mümkündür. Yaklaşık 515 kilometre uzunluğundaki bu güzergâhın sadece 280 kilometrelik Botevgrad-Sofya-Filibe (Plovdiv) bölümü otoyol olup geri kalan bölümü gidiş-geliş birer şeritli karayoludur.

-Üçüncü güzergâhı izleyecek vatandaşlarımızın Rusçuk-Razgrad (E2: 64 km), Razgrad-Şumen (52 km.), Şumen-Karnobat (E 73: 93 km.), Karnobat-Burgaz (E6: 55 km), Burgaz- MalkoTırnovo (E-87/9 -78 km). Malko Tırnovo-Dereköy Sınır Kapısı güzergâhından Kırklareli’ne gidebilmeleri mümkündür. 345 kilometrelik yol gidiş-geliş birer şeritlidir. Şumen-Karnobat arası dağlık bölgeden geçmektedir. Ayrıca Burgaz-Malko Tırnovo yolunun son bölümü dar ve virajlı bir yoldur. Lukoil, OMV, Shell petrol şirketlerinin Rusçuk, Razgrad, Şumen, Karnobat, Aytos ve Burgaz’da istasyonları mevcuttur. Ayrıca Burgaz-Dereköy arasında iki petrol istasyonu bulunmaktadır.

Bulgaristan’daki karayollarının fiziki durumu Batı Avrupa’daki standartların altındadır. Ayrıca karayolları üzerindeki trafik işaret ve ikaz levhaları eksiktir. Bu sebeple Bulgaristan’dan transit geçiş yapacak vatandaşlarımızın güzergâhlarını belirlerken dikkatli olmaları ve sürat yapmaktan kaçınmaları önem taşımaktadır.

Bulgaristan karayollarında sadece bazı bölgelerde ışıklandırma bulunduğundan, özellikle hava kararmaya başladıktan sonra, vatandaşlarımızın azami derecede dikkatli olmaları gerekmektedir.

 Hamzabeyli Sınır Kapısı

 Hamzabeyli sınır kapısı Türkiye’nin Bulgaristan’a açılan yoludur. Yakın zamanda tamamlanmış bu yol gurbetçilerin kullandığı alanlar arasında yer alıyor. Özellikle Almanya’dan gelmek isteyen gurbetçiler için Bulgaristan üzerinden Türkiye’ye giriş anlamı taşımaktadır. Aynı şekilde Türkiye üzerinden de Avrupa’ya açılan bir kapı olarak öne çıkıyor. Özellikle Avrupa ile İthalat ve ihracat konusunda önemli bir potansiyel teşkil etmektedir.

Hamzabeyli Sınır Kapısı, Kapıkule’nin yükünü azaltacak

Türkiye Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay şubat ayında yaptığı açılamada, Hamzabeyli Sınır Kapısı’ndaki peron sayısını 6’dan 10’a çıkararak Kapıkule’nin yükünü azaltmak istediklerini söylemişti.
Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Edirne’deki Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda modernizasyon çalışmalarının en geç bu yılın ilk yarısında tamamlanacağını belirtmişti.

‘Hamzabeyli, Kapıkule’nin alternatifi olan bir kapı. Burada yenileme çalışmaları devam ediyor ‘Peron sayısı 6’dan 10’a çıkartılıyor. Hamzabeyli sınır kapısında ki yenileme çalışmaları yaz ortasında tamamlandıktan sonra  Kapıkule’nin üzerindeki yükü ortadan kaldıracak.