Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti Mettman kentinde yaşayan ve aslen Çorum Sungurlu olan Edip Şahiner, Türkiye'de karıştığı maddi hasarlı trafik kazasına istinaden açtığı davayı 4 yıl sonra kazandı. T.C. 13. Asliye Ticaret Mahkemesi güncel kur ve faizle birlikte gurbetçi vatandaşa toplamda 3.400 Avro ödenmesine hükmetti.

Şahiner, yaşanan olayı ve mahkeme sürecine ait detayları Silayolu.com editörü İbrahim Yırtmaz'a anlattı.

2019 yılında yaz tatitilini geçirmek için ailesi ile birlikte her yıl milyonlarca gurbetçi vatandaşın izin sezonunda  uçak biletlerinin  aşırı pahalı olması nedeni ile tercih ettiği ve Sıla Yolu diye adlandırılan kara yolu ile memleketi Çorum'a giden Edip Şahiner'in  park halindeki aracına, tatil bitimine birkaç gün kala  bir başka aracın çarpması  sonucu  maddi hasarlı bir trafik kazası meydana geldi.

Karşı taraf suçunu kabul etti

Kazaya sebebiyet veren ve kişisel bilgileri bizde saklı olan karşı tarafın suçunu kabul etmesinin ardından gurbetçi vatandaş, iyi niyetini kullanarak karşı tarafında sigorta priminin yükselmemesi adına aracı bir tamirciye götürdüğünü fakat araçta hasar alan bölgenin tamir edilemeyeceği ve değişim yapılması gerektiğinin bilir kişi tarafından kendisine iletildiğini söyledi.

Sigorta, hasarı Türk Lirası olarak ödemek İstedi

Şahinler ailesinin izin süresinin bir kaç gün kalması hasebiyle taraflar, kendi aralarında tutanak tutarak kazayı sigortaya bildirdi. Daha sonra yaşadığı ülke Almanya'ya dönen Çorumlu gurbetçi aile hasar tespiti ve yapılan yazışmalar sonrası karşı tarafın sigortası bin 1350 Lira ( 205 €) ödeme yapmak istedi fakat gurbetçi vatandaş bu durumu kabul etmeyerek mahkemeye başvurmayı tercih etti.

Almanya'da avukatlık bürosu yardımcı oldu

Şahiner, Almanya'ya döndükten sonra aracı için hasar tespiti yaptırması sonrası avukatına başvurduğunu, avukatın ise Türkiye'de birlikte çalıştıgı bir hukuk bürosu üzerinden açtığı ve 4 yıl süren davayı kazandı. Normalde 2-2,5 yıl sürebilecek olan davanın, dünyayı her yönüyle etkileyen Korona ( Pandemi) nedeni ile bu kadar uzadığını belirtti. Mahkeme, kaza her ne kadar evinin önünde olmuş olsada trafik kuralları gereği yanlış yere park sebebi ile Şahinler'i %25, karşı tarafı ise %75 suçlu bularak Almanya'da yapılan hasar tespiti rakamını kabul ederek,sigortanın gurbetçi vatandaşa tüm masraflar dahil 3400 Avro vermesine hükmetti.

Edip Şahiner'in gurbetçi vatandaşlara tavsiyesi ise; " her nekadar yaralanma ve ölüm yaşanan bir trafik kazasında polis veya jandarma tutanak tutuyor olsada, eğer kaza sadece maddi hasarlı ise tarafların kendi aralarında tutanak tutarak olay yerinin fotoğraflarının çekilmesinin önemli olduğunu ve ortaya çıkan hasarın, aracın kayıtlı olduğu ülke şartlarına göre talep edilebileceğini" söyledi.

Bu olayın bir örnek teşkil etmesi adına gurbetçi vatandaşlarımız tarafından en çok takip edilen ve okunan interbet sitesi Silayolu.com'a anlatığını, bu şekilde daha fazla vatandaşımızın konu hakkında bilgi sahibi olabileceğini düşündüğünü söyledi.

Haber: Silayolu.com
Silayolu.com internet sitesinde paylaşılan haberlerin, kaynak linki verilmeden başka platformlarda paylaşılmasının veya video habercilikte kullanılmasının hukuki bir suç olduğunu hatırlatır! Bu uyarıyı dikkate almayan kişi ve kurumlar hakkında hukuki süreç başlatılacağını ifade etmek isteriz.