Sırbistan gümrük kuralları gereği, yabancıların ülkeye girerken yanlarında bulunan her şeyi sözlü olarak sınır kapılarında gümrük görevlilerine beyan etmeleri gerekmektedir. Gümrük görevlileri gerekli görürler ise bagajların açılmasını talep edebilirler.

Yolcunun seyahati süresince ihtiyacı olacak miktardaki giysi, ayakkabı, yiyecek maddesi, ilaç, ev eşyası, vb… gibi ürünlerin şahsi kullanıma ait olduğu kabul edilerek, normal gümrük beyan işlemine tabi tutulur, gümrük vergisi alınmaz. Ancak, yabancıların valizlerinde, diğer bagajlarında veya seyahat ettikleri aracın içerisinde bulunan, aynı türden şahsi kullanım fazlası olarak değerlendirilebilecek eşya (giysi, cep telefonu, bilgisayar, ev eşyası vb…) ticari amaçlı olarak kabul edilir ve gümrük kontrolünde, satın alındığı ülkeden temin edilecek faturası ile birlikte yazılı olarak bildirilmesi istenir.

Gümrük kapılarında tahsil edilen gümrük harcı, eşyanın niteliğine göre belirlenmekte ve eşyanın değerinin %33’ünün altında kalacak şekilde hesaplanmaktadır. İlgili gümrük kapısında düzenlenecek proforma faturanın ülkeden ayrılırken de ibraz edilmesi gerekmektedir.

Sırbistan’a uyuşturucu, zehir ve toksik niteliği olabilecek her türlü malzeme, her türlü silah (kuru sıkı ve pompalı silahlar dâhil), silah mühimmatı, ticari madde ile altın, değerli taş, gümüş ve külçe değerli maden sokulması ve çıkartılması yasaktır.

Sırbistan gümrük mevzuatı gereği ülkeye girerken döviz bildirim mecburiyeti bulunmaktadır. 1.000 Dinar’lık bank notlar halinde, 10.000 Euro’ya eş değer Dinar, 10.000 Euro ve muadili yabancı paranın ülkeden çıkartılması mümkündür. Ülkeye girişte 10.000 Euro’yu aşan nakit paranın ve bu miktarın üzerinde olan eşyanın yazılı olarak beyan edilmesi zorunludur. Sözkonusu paranın kişinin başka bir ülkedeki şahsi hesabından çekildiğini doğrulayan geçerli tarihli banka dekontunun da ibraz edilmesi gerekmektedir.

Bununla birlikte, yolcu beraberinde bulunan ve yolcunun sözkonusu seyahati esnasında kullanabileceği miktardan daha fazla olduğu değerlendirilebilecek eşyanın (mücevherat, altın ve gümüş takı, altın ve gümüş süs eşyası, cep telefonu, bilgisayar, giyisi, vb…) sınır kapılarında beyan edilmesi gerekmektedir.

Gümrük kapılarında beyan edilmeyen para ve eşyaya el konulmaktadır. Sözkonusu para ve eşyanın araç içerisinde saklı olarak bulunması durumunda veya eşyanın değerinin niteliğine göre aracın değerinin belirli bir oranına yaklaşması durumunda araca da mahkeme kararıyla el konulmaktadır.

Diğer taraftan, yabancıların Sırbistan’da yapacakları 150 Euro’nun üzerindeki alışverişleri için ödedikleri katma değer vergisini geri almaları mümkündür. Bunun için ülkeden ayrılmadan önce, satın alınan eşyanın faturasının sınır kapılarındaki gümrük kontrol noktalarında onaylatılması gerekmektedir. Gümrük makamlarınca düzenlenecek olan REA 4 formunun, düzenlenme tarihinden itibaren 6 ay içerisinde ürünün satın alındığı mağazaya ibraz edilmesi halinde, mağaza tarafından katma değer vergisi bedeli iade edilmektedir.