Geri dönüşler Türkiye için bir şans, bunu iyi kullanmamız lazım


Pegida ve İslamofobi bu sayıları daha da artırabilir
2013 yılında 63.000 Türk Avrupa’dan Türkiye’ye geri döndü, böylece son 6 yılda geri dönenlerin sayısı 256.000’e ulaştı.
Prof. Dr. Faruk Şen
Özellikle Pegida olayları Fransa’da Paris’teki İslamistlerin yaptığı saldırı Fransa başta olmak üzere diğer ülkelerden de Türkiye’ye geri dönüşleri hızlandırabilir. 2012 yılına kadar son 5 yılda Türkiye’ye dönenlerin sayısı 193 bin olması Almanları telaşlandırdı. Başbakan Yardımcısı Siegmar Gabriel İstanbul’a geldiğinde yaptığım görüşmede biz bu insanları niçin kaybediyoruz? Nasıl Almanya’da tutabiliriz sorusunu yöneltiyordu. Geri dönenlerin aynı hızla devam ettiğini son olarak Türkiye’ye geri gelen Kuzey Ren Westfalya Parlamento Başkanı K. Gödecke ve Alman Parlamenter grup üyeleri tespit etiler. İstanbul’da ger dönenlere yaptıkları görüşmelerde ciddi bir şekilde etkilendiler ve belki de Almanya’nın hatalarını görüp kabul ettiler.
TAVAK Vakfı son yıllarda Almanya’dan Türkiye’ye geri dönen ve 6 yılda sayıları 256.000’e varan Türklerin Türkiye’ye geri dönüşlerde yaşadıkları başarıları ve sorunları ortaya çıkaran bir araştırmaya başladı. TAVAK Vakfının Kanlıca’daki merkezinde yapılan araştırmanın ikinci toplantısına basın dünyasından, iş dünyasından, sanat dünyasına kadar geri dönenler katıldı. İlk çıkan sonuçlara göre Türkiye geri dönenler için ciddi bir umut kaynağı olarak ortay çıkıyor. Geri dönenler Türkiye’de genellikle bugüne kadar yaşadıklarından mutlular. Almanya’dan geri döndüklerine seviniyorlar. Türkiye’de özellikle trafik, günlük yaşamdaki insanların sertliği ve sosyal olmamalarını dile getiriyorlar. Geri Dönenleri 4 ana başlıkta toplamak mümkün oluyor.
Dört önemli grup
1. Almanya’da ciddi bir kariyer yaptıktan sonra ülke hasretleriyle dönüp, biriktirdikleri paralarıyla ülkeye dönüp yatırımlara dönüştüren ve başarılı olan küçük ve orta işletme sahipleri. Bu grupta geri dönenler özellikle Avrupa Birliğinde sayıları 150.000’i bulan küçük iş sahiplerinin çocukları ve diğer aile fertleridir. Bunlar birikimlerini ekonomik kriz nedeniyle artık Türkiye’de değerlendirmeyi planlamaktadırlar.
2. Almanya’da dışlandıkları için tam olarak her hangi bir mesleği öğrenemeseler de lisanları vasıtasıyla Turizm sektöründe çalışabilecek gençler. Bu grupta özellikle genç, turizm konusunda biraz bilgisi olan veya yalnız çok iyi Almanca veya başta dillere sahip olan gençler gelip, Antalya, Marmaris, İzmir ve Bodrum civarında şanslarını denemektedirler.
3. Almanya’da ciddi profesyonel kariyer yapıp Hukuk, Tıp eğitimi bitiren veya başarılı genç futbolcular ve bunun dışında da dizi filmlerinde kendilerinin geleceğini gören gençler. Bugün Cihangir’e gittiğiniz zaman Türkiye’de dizi ve film sektöründe kariyer yapmak için geri dönen birçok insan görebilirsiniz. Şu ana kadar resmen tespit edilmese de 300’e yakın Türk genci dizi ve film sektöründe çalışmak için Türkiye’ye gelmektedirler. Bunlar daha önce gelenlerin başarılarını görerek bundan etkilenmektedirler. Hukukçular ve doktorlar arasında da Türkiye’ye geri dönmüşlerin arasında iyi bir dayanışma içine girdiklerini ve burada da başarılı olduklarını görmekteyiz.
4. Tam geri dönen olarak nitelendirilemez, bir grupta yaşlı Türklerdir. Bunlar 65 yaşını geçmiş emekli olan 6 aynını Türkiye’de geçirip ve diğer 6 ayı sağlık nedenleriyle Almanya’ya gidenlerdir. Fakat bunların düzenleri resmi olarak geri dönüş olarak ifade etmeseler de yaşamlarını Türkiye’de kurmuş bulunuyorlar. Genel olarak yalnız Almanya’da 570.000’e kadar Türk emeklisi yaşamaktadır. Bunlar Türkiye’ye tam anlamıyla geri dönmemekte, fakat yazlarını Türkiye’de yazlıklarında, kışlarını da Almanya’ya veya diğer yaşadıkları ülkelerde geçiriyorlar. Bu konuda sağlık sektörünün bu ülkelerdeki başarılı konumu büyük ölçüde etkili olmaktadır.
Hollanda, Fransa ve Avusturya’dan geri dönenler
Bu açıdan Türkiye yalnız Almanya’da yaşayan 3 milyon 90 bin Türk kökenli göçmen arasında gelen geri dönenlerden, başka Hollanda, Fransa, Avusturya gibi ülkelerden de Türkiye’ye geri dönüşlerde artış var. TAVAK Vakfı önümüzdeki aylarda geri dönüşün nedenleri, Almanya’ya olumlu/ olumsuz etkileri, Türkiye’nin bu konudaki kazançları konusunda geniş kapsamlı bir araştırmaya başlamış bulunuyor. Esasında böyle bir araştırmayı Almanya’da göçmen konusunda çalışmalar yapan kuruluşlar yapmalı, maalesef böyle kuruluşlar Almanya’da azaldı ve Alman hükümetini rahatsız edecek araştırmaların içine pek girme cesaretini gösteremiyorlar.
Türkiye için kazanç, Almanya için kayıp
Geri dönenler ciddi olarak Türkiye için bir kazanç, Almanya için de bir kayıp Almanya’nın geri dönmesini istediği %44’ü fakirlik sınırın altında yaşayan ve %30’u işsiz olan insanlar. Fakat bunlar Almanya’dan hiçbir şekilde dönmeyi düşünmüyorlar. Almanya’da az da olsa aldıkları sosyal yardımla hak ettikleri gibi orada yaşama cabası veriyorlar. Buna karşılık Almanya katkıda bulunacak gençler buraları terk ediyor.
Merkel, olayı ciddiye almalı, Pegida’nın üstüne gitmeli
Angela Merkel’in bu konuda ciddi bir yaklaşım içine girmesi şart, Merkel hükümeti galiba her geri dönenden mutlu oluyor, Türk sayısının azaldığından hareket ediyor. Almanya’da özellikle son 3 ayda ortaya çıkan Pegida olayları bu ülkede yaşayan 4 milyon Müslümanın ve bunun içinde en büyük grubu oluşturan 3 milyon 90 bin Türk’ü etkilemektedir. Paris’teki mizah dergisine saldırıdan oluşan İslam karşıtlığı da Almanya’da da etkili olup, geri dönüşleri hızlandırabilir. Tabii bu yaklaşım tüm hükümet üyeleri için geçerli değil, muhakkak ki Başbakan Yardımcısı Siegmar Gabriel, Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ve göçle ilgili Bakan Aydın Özoğuz bunu böyle görmeseler de, genel olarak Hristiyan Demokratlar bu olaya böyle yaklaşıyorlar.
Top Türkiye’de
Şimdi top Türkiye’de, Türkiye bu geri dönenlere iyi bir gelecek hazırlamalı, bunların pişman olup tekrar Almanya’ya veya üçüncü bir ülkeye gitmelerini önlemelidir. Türkiye bu konuda hazırlıksız olur, Almanya’da mutsuz olarak buraya gelen insanlar burada da başarılı ve mutlu olamazlarsa Almanya’ya dönmeleri psikolojik olarak güç, ancak gidecekleri başka bir yer, göç ülkesi olarak nitelendirdiklerimiz ABD, Kanada ve Avustralya olabilir.
Geri Dönenler İstanbul toplantılarının kısa bir yorumu
18 Aralık ve 10 Ocak tarihlerinde yapılan toplantılara 16 kişi katılmıştır. Bunlar konularında uzman ve geri dönmüş insanlardan oluşmaktadır. Çıkan nitelikleri bu ana başlıklarıyla toplanmak mümkündür.
1. Geri Dönenler Türkiye’ye ümitlerle gelmiş ve ümitleri hala sürmektedir. Döndüklerinden memnundurlar.
2. Türkiye’de geleceklerinin daha iyi olacağından hareket etmektedirler. Varsayımları ve beklentileri Türkiye’de daha yüksektir.
3. Yaşam kalitesini her açıdan Türkiye’de daha yüksek bulmaktadırlar. Bunun en önemli nedenlerinden biri de gelenlerden ziyade Almanya’nın küçük ve orta şehirlerinden gelmiş olmaları ve gelenlerin hepsinin İstanbul’da oturmalarından kaynaklanmaktadır.
4. Türkiye İstanbul’da iş olanakların fazla olduğundan hareket etmektedirler.
Olumsuz yönleri;
1. Geri Dönenlerin tümünün özellikle İstanbul’daki trafiğinin boğucu buldukları ortaya çıkmaktadır.
2. Türkiye’deki alt yapının, özellikle çocuklu ailelerin çocuk arabasıyla yola çıktıklarında zorluk çekmeleri, bisiklet yollarının olmaması, otobüse engellilerin ve çocuk arabasının bindirilmesi çok güç olması dile getirildi.
3. Türkiye’de hiçbir zaman saygı ve sevginin herkes tarafından olmadığı belirtildi. Herkes kendini ön plana çıkarmak istediği ortaya çıktı ve diğerlere dikkat edilmediği belirtmektedir.
Sınıflandırma olarak bakarsak;
1. İstanbul’da özellikle son yıllarda sinema, film, dizi boyutlarında çok genç Türkün geldiği ortaya çıkmaktadır. Bunun en büyük nedenlerinden biri Almanya’da bu sektörde fazla bir yaşam olmamasından kaynaklanmaktadır. Türkiye’de şansları daha iyi olduklarından hareket etmektedirler ve bu konumda olanları örnek almaktadırlar.
2. Sporcular ve özellikle Futbolcular Türkiye’de geleceklerini daha iyi görmektedirler. Çok daha iyi para aldıklarından hareket etmektedirler.
3. Doktorlar sorun olarak burada okumadıkları için, yeteri kadar çevreleri olmadıklarını dile getirmektedirler. Buna rağmen başarılı bir grafik elde ettiklerinden hareket etmektedirler.
4. Türkiye’ye dönen hukukçular özellikle Uluslararası Hukuk bürolarında çalışmakta ve burada başarılı bir kariyere sahipler.
5. Genel yorumlama, Türkiye’ye dönen Alevi kökenliler özellikle daha ziyade dinlenme veya emekliliklerini geçirmek için Altınova gibi Ege kıyılarına gitmektedirler. Genel olarak Türkiye’de bir ayrımcılık olduğunu ve Alevilerin dışlandığından hareket etmektedirler. Türkiye’deki politik gelişmelerden ve kutuplaşmadan rahatsız olmanın belirli boyutlara geldiğini gözlemlemektedirler.
Tüm bunlara bakıldığı zaman ilk 16 kişiden çıkan sonuçlar diğer kentlerle pekiştirilmesi lazımdır.