Bulgaristan Hükümeti 2015-2020 yılları arasında yolsuzluklarla mücadele için yol haritası çizecek “Ulusal Strateji” belgesini hayata geçirirken, Bulgar Gümrük Kapısı Kapitan Adreevo’da yapılan büyük rüşvet operasyonu sonrası rüşvetin önüne geçilmesi öngörülüyor. 21 memurun görevine son verilen operasyonun ardından ‘çorba parası’ adı altında alınan rüşvetin son bulması öngörülüyor.

‘TAHAMMÜL SIFIR’

Yaz aylarında Avrupa’dan Türkiye’ye seyahat eden yüzbinlerce kişinin geçiş yaptığı kapı- da hemen hemen bütün görevliler değiştirildi. Bir süre önce yapılan rüşvet operasyonunda suçüstü yakalanan gümrük görevlileri ve polisler gözaltına alınmışlardı. Svilengrad Gümrük Müdürlüğü’ne yeni atanan Antonio Angelov, bundan böyle daha sıkı bir çalışma içinde olacaklarını ve yolsuzlukla mücadele edeceklerini bildirdi. Angelov “Yolsuzluk olaylarına karşı tahammülümüz sıfır olacak” dedi.

EDİRNE VALİSİ ÇOK ÖNEMSİYOR

Başbakan Boyko Borisov, Bazı görevlilerin rüşvet alırken üç kez yakalanıp üç kez “suçsuz” çıkıp, tekrar görev başına geri dönmelerini skandal olarak nitelendirdi. Borisov, “Edirne Valisi bizim İçişleri Bakanlığı Genel Sekreterini davet ederek, suç ihbarları içeren belgeler takdim etmiştir. Edirne Valisi, bizim gümrükçü ve sınır polislerimizden Bulgaristan’ı daha çok önemsiyor. Bunlar ıslah olmazsa gerekirse orduyu oraya görevlendiririz, ancak bu rüşvete artık son verilmeli” dedi.

24 SAAT TELEFONLA YARDIM

Bulgaristan Ulaştırma, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Bakanı Christian Krastev de geçtiğimiz günlerde, “Evet bazen problemler olduğunu biliyorum. Bu konuyla ilgili 24 saat telefon hizmeti verilecek” dedi. Leipzig kentindeki Ulaştırma Forumu’nda Türk gazetecilere açıklamalarda bulunan Krastev, “Telefon numarasına yoldaki her problemi, her konuyu aktarabilecekler. Herkesin bir cep telefonu var ve acil telefon numaralarını arayabilirler. Şu konuda emin olabilirsiniz ki bu telefon numarası her sınır kontrol noktasına konulacak” dedi.