Yıllardır geçişi büyük sorun olan Bulgaristan’Schengen’e girme hayalleri kuruyor.

Yine ‘ Yıllardır Schengen’e dahil olmak isteyen Bulgaristan Avrupa Birliği’ne girdiği günden bu yana Schengen için kendisinden istenen kriterleri bir türlü yerine getiremedi. 

Bulgaristan’ Finlandiya ve Hollanda ,Almanya ve Fransa’nın vetosu nedeniyle ülkede  yaşanan yolsuzluk skandalları nedeniyle hep dışarda bırakılıyordu.Ancak Bulgaristan’da son yıllarda yaşanan olumlu gelişmeler nedeniyle’ AB ülkelerinden Bulgaristan’ın Schengen ülkesine girebileceğine dair yeşil ışık gelmeye başladı, Ancak bir çok AB ülkesi henüz Bulgaristan’ın Schengene dahil olmasına sıcak bakmıyorlar.

Peki Bulgaristan Schengen’e dahil olursa ne olacak?

AB liderleri kısa süre önce terörle mücadele tedbirleri kapsamında Schengen sınır kontrollerini sıkılaştırma kararı aldılar. Schengen sınırı şuan Slovenya ve Macaristan’da. Bulgaristan’ın alınması durumunda Bulgaristan sınır kapıları Schengen’e giriş kapısı olacak. Yani kontroller daha da artırılacak. Bu durum Avrupa’dan Türkiye’ye karayolundan yolculuk yapan sürücüler açısından daha uzun bir bekleme süresi anlamına gelebilir.

Türkiye-Bulgaristan arasındaki Kaptan Andreevo sınır kapısındaki en büyük sıkıntı memurların yavaş çalışması ve yaz aylarında oluşan araç yoğunluğu ile başa çıkamaması. Ayrıca geçmişe göre azalsa da hala yolculardan „Bahşiş“ adı altında rüşvet alındığı haberleri geliyor.

Ancak Bulgaristan’ın Schengen’e girmesiyle Bulgar sınır kapısının modernleştirilmesi, daha hızlı çalışır hale gelmesi ve daha sıkı denetlenmesi ihtimali de yüksek.