Arlberg Tüneli yenileme çalışmaları nedeniyle bugünden itibaren 6 Ekim'e kadar kapalı. Vorarlberg ve Tirol eyaletleri arasındaki bu önemli trafik bağlantısı beş aydan uzun bir süre boyunca devre dışı kalırken, her gün binlerce araç Arlberg Geçidi üzerinden ya da çok daha uzak yollardan geçiş yapmak zorunda.

Yaklaşık 14 kilometrelik uzunluğuyla Arlberg Tüneli, Avrupa'nın en uzun karayolu tünellerinden biri. Açıldığı 1978 yılından bu yana yol sadece parça parça onarıldı. Avusturyalı otoyol ve otoban işletmecisi ASFINAG'dan Alexander Holzedl "Artık tamamen yenilememiz gereken bir noktaya geldik" dedi. Kanalizasyon sistemi ve tünel duvarları üzerinde de çalışmalar yapılacak.

Arlberg geçidinde (dağ yolu) çok fazla trafik olacak

Bodensee Gölü bölgesinden Tirol'e ya da İtalya'ya seyahat eden Alman tatilciler de dahil olmak üzere her gün yaklaşık 8.000 araç Arlberg'in altındaki tüneli kullanıyor. Doğrudan alternatif rota, yaklaşık 1.800 metre yüksekliğindeki Arlberg Geçidi üzerinden geçmek. Holzedl, normalde bunun için yarım saatlik bir ek süre planlanması gerekirken, tatil sezonundaki yoğun zamanlarda bu geçişin "oldukça uzun" süreceği uyarısında bulundu.

Arlberg Geçidi uzun mesafeli seyahat eden kamyonlara kapatıldı

Motosikletler, arabalar, kampçılar ve küçük kamyonların bu güzergahı kısıtlama olmaksızın kullanmalarına izin verilmekte. Bununla birlikte, Arlberg Geçidi üzerinden sürüş yasağı prensip olarak büyük kamyonların uzun mesafeli yolculukları için ve ayrıca hafta sonları ve resmi tatillerde ağır römorklu araçlar için geçerli. Bu araçlar çok daha büyük dolambaçlı yollardan gitmek zorundalar. Bunlar arasında Tirol'deki Fernpass güzergahının yanı sıra Münih ve Rosenheim üzerinden gelen ve Kufstein'da Tirol'e ulaşan otoyol güzergahı da yer almakta.

Demiryolu tüneli sonbaharda kapatılacak

Bir diğer alternatif ise Arlberg'in altındaki demiryolu tünelinden geçen yolcu ve araba trenleri. Bu arada Avusturya Federal Demiryolları'na göre bu tünel, karayolu tünelinin kapatılmasının hemen ardından 9 Ekim'den 6 Kasım'a kadar inşaat çalışmaları nedeniyle kapalı olacak.

Bu süre zarfında, Arlberg üzerindeki geçiş yolu kış mevsiminde alternatif bir güzergah olarak güvenilir bir şekilde kullanılamayacağından, karayolu tüneli yine de bahara kadar açık olacak. Gelecek yıl, tünel yenileme çalışmaları için 15 Nisan - 22 Kasım 2024 tarihleri arasında tekrar kapatılacak.