Avrupa Birliği'nin (AB) iç sınırlarındaki kontrolleri kaldırmayı amaçlayan Schengen bölgesinde sınır kontrolleri giderek yaygınlaşıyor.

Fransa, güvenlik tehditleri ve düzensiz göçle ilgili artan endişeleri gerekçe göstererek 1 Kasım'dan itibaren komşuları Belçika, Almanya, İtalya, Lüksemburg, İspanya ve İsviçre ile kara sınırlarını kontrol etmeye başladı.
"Kimlik belgelerinizi yanınızda bulundurun"

2025 yılı Nisan ayı sonuna kadar sürecek kontrollerde terör ve kaçakçılık faaliyetlerine karşı dikkatli olunması amaçlanıyor. Fransız hükümeti sınırı geçen herkesin sistematik bir şekilde kontrol edilmeyeceğine dair güvence vermesine rağmen, yolcuların kimlik belgelerini yanlarında getirmeleri tavsiye ediliyor.
Yetkililer, Belçika, Lüksemburg, İspanya, İsviçre, Almanya ve İtalya'dan kara yoluyla Fransa topraklarına gelen yolcuları, sınır kontrollerinin yapılmaya başlanacağı 1 Kasım'dan itibaren daha uzun gecikmeler yaşayabilecekleri konusunda uyardı. Fransa'nın bu hamlesi, Almanya'nın sınır kontrollerini yeniden başlatma yönündeki tartışmalı kararının ardından geldi.

Almanya sınır kontrollerini mart ayına kadar sürdürecek

Fransa ile benzer nedenlerle 16 Eylül'den itibaren geçici sınır kontrollerine yeniden başladığını açıklayan Almanya, Avusturya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, İsviçre, Fransa, Belçika, Hollanda, Danimarka ve Lüksemburg ile kara sınırlarında kontrollerin devam ettiğini söyledi. 15 Mart 2025'e kadar.

Almanya'nın kararının ardından İtalya, Slovenya, Avusturya ve Danimarka da halihazırda yürürlükte olan sınır kontrollerinin süresini uzatma kararı aldı.

2022 yılında sınır kontrollerini yeniden başlatmaya başlayan Danimarka, ülkede Kur'an yakma olaylarının artması üzerine Ağustos 2023'te kontrolleri sıkılaştırmıştı. Almanya ile kara sınırı ve Almanya'ya tekne bağlantısı bulunan limanlar da dahil olmak üzere tüm iç sınırlarında güvenliği güçlendiren ülkenin, 11 Kasım'a kadar sürecek kontrolleri devam edecek.
Avrupa ülkeleri sınır kontrollerini güçlendiriyor

"Ülkenin gaz ihracatını tehdit eden kritik altyapı ve Rus istihbarat operasyonlarına yönelik artan tehdit" nedeniyle 12 Mayıs'tan bu yana uygulanan Norveç sınır kontrolleri 11 Kasım'a kadar devam edecek. Bir diğer İskandinav ülkesi İsveç'te ise Danimarka ve Norveç ile aynı tarihlerde uygulanan sınır kontrolleri devam ediyor.

İtalya'da Giorgia Meloni liderliğindeki sağcı koalisyon hükümeti, Avrupa ve Orta Doğu'daki gelişmeler nedeniyle Ekim 2023'te Slovenya ile olan kara kapısının kontrolünü yeniden sağlama kararı aldı. Bu karar, Mayıs ayında 6 ay uzatıldı.
Hollanda'da sınırların kontrol edileceği duyuruldu

İtalya'nın Slovenya ile başlattığı sınır kontrolü uygulamasının ardından Slovenya da aynı gün Hırvatistan ve Macaristan ile sınır kontrolüne başladı. Slovenya, kararı önce 21 Aralık 2023'e, ardından 22 Haziran 2024'e kadar uzattı. Hükümetin mayıs ayında aldığı kararın ardından, mevcut kontrollerin 21 Aralık 2024'e kadar sürmesine karar verildi. Hollanda, komşu ülkelerle geçici sınır kontrolleri uygulayacağını açıklayan son ülke oldu. Hükümetin kararına göre, Kasım ayı sonundan itibaren yalnızca Belçika ve Lüksemburg sınırları kontrollerden muaf tutulacak.
Sınır kontrolleri Schengen'in geleceği için bir tehdit midir?

Schengen ülkeleri arasındaki açık sınırlar, 400 milyondan fazla kişinin sınır kontrollerinden geçmeden özgürce seyahat etmesine olanak tanıyor. Schengen Sınır Kanunu uyarınca, bu bölgedeki ülkeler, kamu düzenine veya iç güvenliğe yönelik bir tehdit durumunda sınır kontrollerini istisnai olarak yeniden başlatma yetkisine sahiptir. Her geçen gün daha fazla AB ülkesinin uyguladığı sınır kontrolleri Schengen'in geleceğine dair soruları gündeme getirirken, uzmanlar "insanların ve malların serbest dolaşımı ilkesini" baltalayan bu durumun ekonomik ve siyasi sonuçları olacağı konusunda uyarıyor. sonuçları.

Avrupa Komisyonu, konuyla ilgili açıklamalarında bu tür önlemlerin "son çare olarak ve geçici olarak uygulanması gerektiğini" vurguluyor ve sınır kontrollerinin kalıcı olmasına karşı olduğunu söylüyor.

Kaynak: AA