Vatani görevlerini yerine getirebilmek adına askere giden erkeklerin, askerlik süresi içerisinde geçirdikleri zamanın tamamının yahut bir kısmının, emeklilikte geçerli olması kaydı ile sigorta primini yatırmalarına askerlik borçlanması denilir.

Milyonlarca insanın hayali olan emeklilikle, askerlik borçlanması büyük bir fırsat olup, erken emeklilik için fırsat tanır. Peki, bu süreci nasıl değerlendireceksiniz? Askerlik borçlanması için yatırılması gereken ücret ne kadardır? Askerlik borçlanma başvurusu nereye yapılır? Askerlik borçlanması için gereken evraklar nelerdir?

Erkeklere emeklilikleri ile alakalı sunulan bir hak olan bu askerlik borçlanması, emekli adayları tarafından merak içerisinde bekleniyor. Yedek subaylar, er ile erbaşlar askerlik borçlanmasından faydalanabiliyorlar. Askerlik borçlanması ile beraber, emeklilik süresi daha erkene çekiliyor. Askerlik vazifesini çeşitli nedenler ile yerine getiremeyenler askerlik borçlanmasından faydalanamayacaklardır.

Askerlik Borçlanması için Kişinin Taşıması Gereken Şartlar Nelerdir?

Erkek çalışan kişilerin, vatani görevlerini er ya da erbaş olarak yapmış olmaları gerekir. Yedek subay okulunda geçen sürelerde askerlik borçlanmasına dâhil edilir.Askerlik borçlanması, en çok askerlikte geçirilen süre kadar yapılır. Örneğin; 1 yıl askerlik yapan 1 yıl, 2 ay askerlik yapan 2 ay askerlik borçlanması hakkından faydalanabilir.Askerlik borçlanması ile emeklilik için gereken prim gün sayısı artırılır. Emekli olabilmek için gün sayısı yeterli değil ise bu süre, askerlik borçlanmasına dâhil edilerek emekli olunabilir.Çalışmaya başlamadan evvel ki yıllar içinde askerlik borçlanması yapılabilir. Yani kişi 2020’de işe başlamış, askere ise 1999’da gitti ise yine askerlik borçlanmasından yararlanma hakkı saklıdır.Asgari ücrete göre belirlenen askerlik borçlanması, asgari ücretteki değişikliğe göre borçlanma miktarını artırır.Askerlikten muaf olan erkekler, askerlik borçlanmasından faydalanamazlar.

Askerlik Borçlanma Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?

İnternet üzerinden ya da Sosyal Güvenlik Kurumu merkezlerinden temin edebileceğiniz Askerlik borçlanma belgesiİlgili askerlik şubesinden alacağınız başvuru dilekçesiNüfus cüzdanı asli ile fotokopisi

Başvuru işlemlerinizi e-devlet üzerinden online olarak ta gerçekleştirebilirsiniz.

Askerlik Borçlanması Ne Kadar Olacak?

Askerlik Borçlanması, asgari ücrete göre belirleniyor. 2020 senesi için; asgari ücret 2943 TL’dir. Bu durumda en düşük borçlanma aylığı; 941,76 TL olur. En yüksek borçlanma aylığı ise 7bin 06 TL’dir. Günlük olarak belirlenen tutar ise 31,39’dur.

Askerlik Borçlanmasının Faydaları Nedir?

Askerlik Borçlanması ile borçlanan kişinin, prim ödeme gün sayısı artırılır. Dolayısı ile emekli olabilmek için gereken sigortalılık süresi ile yaş şartını sağlayan fakat çalıştığı gün sayısı emekli olabilmesi için yeterli gelmeyen emekli adayları, askerlik borçlanması sayesinde emekli olmaya hak kazanıyorlar.