Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da Türkiye’den dönen çok sayıda kişinin beraberinde getirdiği altın takıları havaalanlarında gümrük kontrollerinde ortaya çıktı.

 

Genellikle Türkiye’de düğün yapan ve takıları yaşadığı ülkeye getirmeye çalışan vatandaşlarımız, vergisini ödememek için bunları gümrüğe bildirmeden geçiş yapmak istiyorlar.Türkiye’den Almanya’ya altın bilezik gibi ziynet eşyaları getirenler gümrük memurları tarafından yakalandığında cezaya çarptırılıyor.

Alman gümrük memurları şüpheli buldukları yolcuların bagajlarında veya yolcunun üzerinde arama yaparak çok sayıda altın takıya el koyuyor ve yüksek cezalar uygulanıyor

Türkiye gibi Avrupa Birliği (AB) dışı ülkelerden uçakla gelirken getirilecek tüm eşyaların toplam değerinin 430 Euro’yu geçmemesi gerekiyor. Araba yada trenle gelindiğinde bu miktar 300 Euro ile sınırlı.

Getirilen altın gibi ziynet eşyalarının değerinin bu miktarları geçmesi halinde vatandaşların ithalat vergisi (Einfuhrabgaben) ödemek zorundalar.Bu durumda yolcuların gümrük memuruna gidip kayıt yaptırmaları gerekiyor.

Altın ve gümüş ziynet eşyaları için yüzde 2,5 ila 4 arasında gümrük ücreti alınırken, buna yüzde 19 ithalat vergisi ekleniyor

Almanya’dan Türkiye’ye giderken yanlarında ziynet eşyası götüren vatandaşların, altınlarla geri dönüşte altının nerden geldiği konusunda şüpheleri ortadan kaldırmak ve vergi ödememek için İNF 3 formunu Almanya’dan çıkmadan doldurup gümrük memurlarına vermeleri gerekiyor.