Avrupa'da yaşayan gurbetçi vatandaşlarımızın daha rahat ve konforlu seyahat edebilmeleri için başladığımız 'Adım Adım Sıla Yolu 2024' yazı dizisinde ikinci durağımız Avusturya. 

Avusturya, muhteşem dağlara, turkuaz göllere, dost canlısı ve misafirperver insanlara ev sahipliği yapan bir ülkedir. Alp dağlarının zirveleri ve ışıltılı göller arasında araba kullanabilir, zengin bir kültürel mirasa sahip şehirleri keşfedebilirsiniz. 

Avusturya'nın muhteşem manzaralarına heyecan verici bir gezi planlayabilir, geniş ve bakımlı otoyollar boyunca temiz ve modern dinlenme alanlarında dinlenebilir ve yolculuğunuza devam edebilirsiniz.

Sıla Yolu’nun en rahat ülkesi diyebileceğimiz AVUSTURYA, da  yollar bakımlı ve doğa muhteşem. Yolculuk keyif verici.

Avusturya otoyolları radarla la donatılmış bir ülke.Yol çalışmalarının olduğu yerlerde radarlara dikkat edilmesi gerekmektedir. İnşaat bölgelerinde (Section Control) EDS elektronik denetleme sistemi hızınızı ölçüyor. İnşaat bölgelerinde hız sınırlarına mutlaka uyun. Trafik cezaları çok ağır.Passau-Linz- Viyana istikametinde yine yer yer yol yapım çalışmaları var. Viyana’dan itibaren Budapeşte istikametine doğru 26 km de Bratislava Slovakya yol ayrımı öncesi yol çalışması var 3 şerit 2 şerit’e düşürülmüş.  Macaristan istikametinde 36 km de sabit radara dikkat.Avusturya – Salzburg - Slovenya istikametinde yer yer yol bakım çalışmalarına dikkat. Hız sınırları 60-80 km arası değişiyor. Otoban üzerinde Asfinang ve diğer dinlenme tesislerinde ve benzin istasyonlarında elektirikli araçlar için şarz istasyonları bulunuyor. Elektrikli araçlarda elektronik göstergesinde şarz istasyonlarının bulunduğu noktaları izlenebiliniyor ve hangi şarz istasyonun dolu veya boş olduğunu görebiliyorsunuz. Bu nedenle elektrikli araçla seyahat edecekler araçlarının şarzı konusunda tasalanmalarını gerektirecek bir durum yok. Çünkü artık SılaYolu güzergahında her yerde elektronik şarz aletleri mevcut.

 

Avusturya A4 E60 M1 Otobanı üzeri Macaristan sınırına yakın Shel benzin istasyonundan Macaristan’a girmeden önce aracınıza benzin veya mazot ve vinyetinizi buradan alabilir biraz dinlendikten sonra yolunuza devam edebilirsiniz. Ancak burada benzin 1.90 € mazot fiyatları 2.15 € arasında bu nedenle gümrüğe gelmeden bir önceki çıkıştan çıkarak otaban dışında bulunan benzin istasyonundan benzin ve ya mazotunuzu almanız sizin litre başında en az 0,30 - 0,40 cent kar etmenizi sağlar.  Avusturya’da otoban dışına çıktığınızda benzinin litresi 1,63 Euro, dizelin litre fiyatı ise 1,59 Euro civarlarında

 

Almanya’dan Linz, Passau istikametinde gidenler yol çalışmalarına dikkate etmeleri gerekiyor.Avusturya Otomobil Kulübü’nün (ÖAMTC) www.oeamtc.at adlı internet sitesi otoyollardaki trafik akışı hakkında güncel bilgi veriyor.

 

VİZE DURUMU

Avusturya, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler ve İsviçre’de yasal olarak ikamet etmekte olan vatandaşlarımızın ülkeye vizesiz giriş/geçiş yapmalarına izin vermektedir. AB dışından seyahat eden vatandaşlarımızın, mukim oldukları ülkedeki Avusturya temsilciliklerinden vize almaları gerekmektedir. Sınır kapılarında vize verilmemektedir. 

 

 

 

İNŞAAT ÇALIŞMALARINA DİKKAT.

 

Almanya ‘ Würzburg-Nürnberg-Regensburg-Passau istikametinde yol çalışmaları yapılmakta ve yol zaman zaman tek şeride düşmekte , burda dikkatli olmakta fayda var.

 

Diğer yandan Avusturya‘ya linz passau istikameti gitmek isteyenlerde yazın uzun beklemelere hazırlıklı olmaları gerekiyor. Zira bu sene Almanya -Avusturya istikametinde yol inşaatlarıyla sabırları taşırabilir.Bu istikamette, Yine Passau – Linz- Viyana- Budapeşte istikametinde zaman zaman aralıklara yol çalışmaları ve Köprü çalışmaları yapılıyor.Bu istikamette yığılmalara dikkat etmeli ve şimdiden uzun kuyruklara hazırlıklı olmak gerekiyor.

 

Avusturya’dan iki güzergah var: Salzburg ve Villach üzerinden Slovenya’nın başkenti Ljubljana’ya giden A8–A10 ve A2 otoyolu, diğeri ise Nürnberg, Regensburg, Passau, Graz üzerinden Slovenya’nın Maribor kentini takip eden A3–A8 ve A9 otoyolu. İkinci yolu tercih edenler Slovenya’yı çok kısa sürede geçiyor. Avusturya’da tüneller özellikle dikkat edilmesi gereken noktalar. Gelişli gidişli tünellerde temkinli araç kullanılmasında fayda var. Bu istikamet üzerinde yine Graz – Maribor istikameti ve Salzburg -Villach üzerinden Slovenya’nın başkenti Ljubljana’  A8–A10 ve A2 otoyolunda zaman zaman yol çalışmalarına dikkat etmek gerekiyor.

 

Avusturya – Macaristan güzergahını tercih etmek isteyenler, Viyana- Budapeşte istikametini takip etmeliler.Slovenya ve Hırvatistan üzerinden Sırbistan’a girmek isteyenler, Villach, Ljublijana veya Graz, Maribor istikametini takip etmek zorunda. Bu yolu tercih edenler, Hırvatistan, yani Zagreb üzerinden Sırbistan’a giriş yapabilirler.

 

Macaristan üzerinden gitmek” isteyenler ise, Avusturya’da Viyana istikametini takip etmeli. Viyana’ya gelmeden önce zaten Budapeşte’yi gösteren tabelalar var. Budapeşte’yi takip edenler, Macaristan üzerinden Sırbistan’a giriş yapacaklardır. Biz bu yıl Avusturya -Slovenya-Hırvatistan – Sırbistan – Bulgaristan üzeri gideceğiz.Dönüşümüz Macaristan üzeri olacak.

 

Her ne kadar bu yıl Bulgaristan da ki yol çalışmaları azalmış olsada yol güzergah olarak kısalmış olsada şahsen ben özellikle yüksek sezonda Sırbistan Gradina Bulgaristana giriş sınır kapısında saatlerce beklemektense kuyruktan uzak stresten uzak olmak için 300 km fazla yol gitmeyi tercih ediyorum.Makedonya ve Yunanistan yolları güvenli ve rahat bir yolculuk yapıyorsunuz. 

 

VİNYETE 

Avusturya’da Vinyetsiz otobanı kullanmanın cezası ağır. Avusturya için Alman Otomobil Kulübü ADAC’den veya Almanya’da otoban üzerindeki benzin istasyonlarından veya online asfinag.at adresinden vinyet alabilirsiniz.

 

Avusturya‘da günlük Vinyet uygulaması hayata geçirildi.

Günlük Vinyet özellikle Avusturya’yı 1 gün içersinde geçmek isteyenler için günlük Vinyeti 8,60 Euro'ya satın alabilirler.Slovenya üzerinden gitmek isteyenler En son vinyet alma imkanı ise Bad Reichenhall sınır kapısı. Burada vinyet ve reflektörlü yelek satılıyor.

 

2024 yılında Arabalar (veya brüt araç ağırlığı 3,5 tona kadar olan tüm araçlar) otoban vignet fiyatları;

● 1 günlük vignet 8,60 Euro

● 10 günlük vignet 11,50 Euro

● 2 aylık vignet 28,90 Euro

 

VİNYETSİZ SEYAHAT ETMENİN CEZASI YÜKSEK

AVUSTURYA vinyetlerini aracınızın sol tarafına görülebilecek şekilde yapıştırmanız gerekiyor. Vinyet satış noktalarında elektronik Vinyet te satın alabilirsiniz. Vinyetiniz olmadan yakalandığınız zaman hem ceza ödüyorsunuz hem de hakkınızda yasal işlem başlatılıyor. Vinyetsiz yakalanmanın cezası 120 euro. Sözkonusu vinyetler , Avusturya'ya girmeden sınıra yakın veya sınır kapılarındaki satış ofislerinden ve benzin istasyonlarından temin edilebilmekte, ayrıca “https://www.asfinag.at ” adresinden online olarak da alınabilmektedir. Asfinag internet sitesi üzerinden elektronik vinyet hemde etiket vinyet bulunmaktadır. Asfinag internet sitesi üzerinden dijital vinyet satın alabilirsiniz.

 

 

Avusturya hız sınırını aşan araçlara el koyuyor

Türk kökenlilerin sıklıkla kullandığı Avusturya yolları artık daha zor. Hem Türkiye'ye gidiş-dönüşte hem de AB içinde sık kullanılan yollarda şehir içinde 60 kilometre, şehir dışında ise 70 kilometre hız sınırını aşanların ehliyetlerine ve araçlarına derhal el konulacak. Arabalar açık artırmada satılıyor ve gelirler Avusturya Trafik birimlerine gelir olarak kaydediliyor. 

Ömür Boyu Sürüş Yasağı.

1. Mart ayında başlayan uygulamayla birlikte diğer trafik cezaları da ağırlaştı. Ayrıca sürücülere aşırı hız cezası nedeniyle 4 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Kiralık veya şahsi araç kullanan kişilerin araçlarına haciz konulamayacağı için ehliyetlerine geçici süreliğine el konulacak. Kural sadece Avusturyalılar için değil, Avusturya yollarını kullanan herkes için geçerli.

Hızın düşük olduğu bölgelerde cezalar daha ağır, şehir dışında ise cezalar bir şekilde parayla telafi edilebiliyor. Ancak şehir sınırları içerisinde hız sınırını aşanlar kesinlikle affedilmiyor. Avusturya karayollarında izin verilen maksimum hız 130 kilometre, ortalama hız ise 100 kilometredir. Şehirlerde ortalama hız 50 kilometredir. 

Haber: Hazırlayan Sezai Koç - (Silayolu.com) - Edirne 

Düzenleme: İbrahim Yırtmaz

Silayolu.com internet sitesinde paylaşılan haberlerin, kaynak linki verilmeden başka platformlarda paylaşılmasının veya video habercilikte kullanılmasının hukuki bir suç olduğunu hatırlatır! Bu uyarıyı dikkate almayan kişi ve kurumlar hakkında hukuki süreç başlatılacağını ifade etmek isteriz.