ALMANYA’DA gençleri köken vatandaşlığı ile Alman vatandaşlığı arasında tercih yapmaya zorlayan Opsiyon Modeli’ni kısmen kaldıran yasa, Eyaletler Meclisi’nden (Bundesrat) de onay aldı.

Alman Hükümeti tarafından hazırlanan ve 3 Temmuz’da Federal Meclis’ten geçen tasarı, Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un imzasına sunuldu.

“EN ÖNEMLİ REFORM”

ALMANYA’NIN Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, yasadan 500 bin çocuk ve gencin yararlanacağını, buna her gün yenilerinin katıldığını belirtti. Özoğuz, Bundesrat’ın Vatandaşlık Yasası’nda son 15 yılda yapılan en önemli reforma onay verdiğini belirterek, “Ülkemizin geleceği için bir karar aldık” ifadesini kullandı.

YASA NE GETİRDİ?

VATANDAŞLIK Yasası’ndaki değişiklikle Almanya’da doğan yabancı kökenli çocuklar bu ülkede 21 yaşına kadar en az 8 yıl yaşar ya da 6 yıl okula giderse çifte vatandaşlık hakkı elde edecek. Eğitim şartı yerine Almanya’da elde edilen okul veya mesleki eğitim diploması da kabul görecek. Almanya’da doğan bu gençler daha önce 18 ila 23 yaşları arasında köken vatandaşlığı ile Alman vatandaşlığı arasında tercih yapmak zorunda kalıyordu.

“ÖNEMLİ AMA EKSİK”

ÖZOĞUZ, “Yasanın cumhurbaşkanının imzasından sonra yürürlüğe girmesiyle ülkede doğan yabancı ebeveynlerin çocukları, ebeveynlerin vatandaşlığını ve Alman vatandaşlığını sürekli bir şekilde alacaklar” dedi. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir ise “Önemli bir adım ancak yeterli değil” şeklinde onay alan yasayı yorumladı.

Sabah