Avusturya otomobil kulübü ‘‘ÖAMTC“ nin vermiş olduğu habere göre ‚Yeni yılda Avusturya’Trafiğinde bir çok yenilikler olacak. ‘‘ÖAMTC“ Yeni yılda yeniliklerden haberdar olun ve trafikte güvenli olun” başlığı altında vermiş olduğu haberde ‘Avusturya’da 2019 yılı itibariyle trafikte gerçekleşecek olan değişiklikler hakkında uyarılarda bulunuyor.

 

Otomatik park sistemi, kırmızı ışıkta sağa dönebilme, E-araçlar için IG-L (Immissionsschutzgesetz Luft) harici, kaza şeridi ihlalinde kayıt edilme yeniliklerden bazıları.

Öamtc bazı değişikliklerin yeni yılın başlaması ile kimilerinin ise yıl içerisinde yürürlüğe gireceğini bildiriyor.

Otomatik park sistemi ile park

Buna göre otomatik park sistemi olan araçların 2019 yılında araçların bu özelliğini kullanmasına müsade edilecek. Ayrıca yine araçta otomatik pilot bulunması halinde otobanda ve ekspres yolda (Schnellstraße) direksiyonu bırakarak araç kullanılmasıda serbest olacak. Ancak bu yasanın 2019 yılında hangi tarihten itibaren geçerli olacağı henüz kesinleşmedi.

Kırmızı Işık’ta sağa dönme

1 Nisan 2019 itibariyle ilk etapta Linz ve Wels şehirlerinde olmak üzere bir yıl denenme süreci olarak kırmızı ışıkta sağa dönme serbest olacak. İlerleyen günlerde bu denemenin farklı şehirlerdede yürürlüğe girmesi muteber.

Otobanda hız limiti 140km/h’ya çıkacak

Bir yıllık bazı şehirlerde uygulanan deneme sürecinin tamamlanmasının ardından, yeni güzergahların eklenmesi bekleniyor. Kesin bilgi ve tarihin yıl içerisinde belirlenmesi bekleniyor.

Yeni kayıt yasası

Özellikle Otobanlarda kaza halinde oluşturulan kaza şeridinin ihlalinde sürücünün bilgileri ve ihlali kayıt altına alınacak ve tekrarlaması halinde cezai işlemin yanı sıra ehliyete el konma işlemi uygulanabilecek.

Motosiklet ehliyeti artık bilgisayarda yapılacak

1 Nisan 2019 itibariyle Motorsiklet ehliyetinin artık araba ehliyeti gibi bilgisayar üzerinden yapılması bekleniyor. Zira, motosiklet ehliyeti alma aşamasında kopya çekme gibi girişimlerin fark edilmesi durumunda bir sonraki sınava 9 ay sonra girilebiliyordu.

Dijital otoban kartında bekleme süresinin kaldırılması

2019 yılı itibariyle yürürlüğe girecek olan dijital otoban kartı uygulamasındada bir değişiklik oldu. Dijital otoban kartı alan kişiler, otoban kartının geçerli sayılması için 18 gün beklemek zorunda idi. Satın aldığınız günden itibaren geçerli olmasını istediğiniz dijital otoban kartlarını ÖAMTC yada ASFiNAG’dan temin edebilir ve satın aldığınız günden itibaren kullanabilirsiniz.

Otoban kartı ücretleri pahalılaştı

Yeni yılda otoban kartlarına zam geldi. 2019 yılı itibariyle ücretler yüzde %2,2 artarken, otomobiller için yıllık otoban kartı ücreti 89,20 EUR, motosikletler için 35,50 EUR olarak belirlendi.

Elektronik araçlar IG-L’den muaf

Avusturya genelinde bazı bölgelerde hız sınırı levhalarının yanı sıra IG-L tabelaları bulunmakta. Söz konusu tabelanın bulunduğu yerler, bölgenin gürültü ve hava kirliliği nedeniyle daha hassas olduğu bölgeler. Bu bölgelerde öngörülen hız limitine harfiyen uyulmak zorunda. Aksi takdirde bu bölgelerde aşılan hız limiti sonucu uygulanacak cezai işlem diğer cezai işlemlerin çok üstünde. Ancak 2019 yılı itibariyle elektronik otomobiller bu durumdan muaf tutulacak.