Türkiye’ye yabancı plakalı araç ile giriş yapmak isteyen gurbetçi vatandaşların korkulu rüyası olan ‘185 gün şartı’ bir gurbetçiyi daha mağdur etti. Türkiye’de yapılan son genel seçimlerde Avrupalı Türk’lere ‘185 gün şartı 30 güne düşürülecek’ diye seçim vadi olarak verilen bu kural değişmediği için bir gurbetçi daha mağdur edildi.
Almanya’dan annesine ait otomobil ile annesinden aldığı vekâlet ile Türkiye’ye giden gencin kullandığı otomobil,vekâlet verenin şartlara uymamasından dolayı Jandarma tarafından bağlandı.
Almanya’dan tatil yapmak için annesinin otomobili ile Türkiye’ye giden gencin kullandığı otomobil, Jandarma ekipleri tarafından yapılan bir trafik kontrolünde aracın sürücünün annesine ait olduğu ve sürücünün yurt dışında yerleşim yeri şartını ( son bir yılda toplamda en 185 gün yurt dışında bulunma) sağlamasına rağmen vekâlet veren annenin bu şartı sağlaması nedeni ile otomobil İzmir’de Jandarma ekiplerince bağlanarak Gümrük Müdürlüğü otoparkına çekildi.
Gurbetçi genç, ” Ben aracı ADAC otomobil kulubü üzerinden annemden aldığım vekâlet Türkiye’ye giriş yapmak istedim. Kapıkule Sınır Kapısı’nda ki memur bana ‘ annemin son bir yıl içerisinde toplamda 185 gün yurt dışında bulunma şartını yerine getirmediği için bu araca sadece ’30 gün süre verilebileceği ‘ söylendi dedi.
30 günlük verilen süre sonrası araç bağlandı.
Genç, Kapıkule’de verilen 30 günlük süreyi biraz geçmem nedeni ile bir trafik kontrolünde aracım Jandarma ekiplerince bağlanarak otoparka çekildi. Gencin iddiasına göre ‘ Kapıkule’de memura sormuştum. 30 gün geçerse ne olur diye? O da bana çıkarken birkaç bin lira ceza ödersin bir şey olmaz…’ dedi diye belirtti ama aracım jandarma tarafından, 30 günlük süreyi geçtiği için bağlanarak otoparka çekildi ve 7 gün içerisinde yurt dışına çıkarılması gerektiği söylendi. Hatta otoparkta benim gibi sorun yaşayan onlarca kişi vardı diye söyledi.
Güncel kanuna göre vekâlet alanda verende 185 gün şartını sağlamalı.
Yabancı plakalı bir aracı Türkiye’ye götürebilmek için için iki şartın aynı anda yerine getirilmesi gerekmektedir. Birinci şart yurt dışında ikâmet şartıdır. İkinci şart ise aracın ve aracı götürecek kişinin aracın Türkiye’ye giriş yapılacağı tarih baz alınarak geriye doğru son bir yıl içerisinde toplamda en az 185 gün yurt dışında bulunması gerekmektedir. Araç vekâlet ile götürülecekse hem vekâlet veren hemde vekâlet alan kişi bu iki şartı yerine getirmelidir. Aksi taktirde haberde de belirtildiği üzere mağduriyetler yaşanabilmektedir.
Haber: Silayolu.com İbrahim Yırtmaz
Silayolu.com internet sitesinde paylaşılan haberlerin, kaynak linki verilmeden başka platformlarda paylaşılmasının veya video habercilikte kullanılmasının hukuki bir suç olduğunu hatırlatır! Bu uyarıyı dikkate almayan kişi ve kurumlar hakkında hukuki süreç başlatılacağını ifade etmek isteriz.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.