Uçakla seyahat ederken dikkat etmen gereken en önemli konulardan biri uçak bagaj kurallarıdır.
Bilet ve Check-in: Uçak bileti alırken, hangi hava yolu firmasıyla gideceğinizi, uçuş saatini ve transfer gereksinimlerini doğrulamanız gerekir. Yolculuk öncesi online check-in yaparak yerinizi ayırtmak ve bagaj sürecini hızlandırmak faydalı olacaktır.
Bagaj Kuralları: Uçuş sırasında bagaj limitlerine dikkat edin. Özellikle bagajınızı hazırlarken, her hava yolu şirketinin belirlediği boyut ve ağırlık kurallarına dikkat etmelisiniz.
Hava yollarının bagaj hakları nelerdir?
Uçaklardaki bagaj çeşitleri hava yolu şirketine bağlı olarak değişiklik gösterse de genellikle 2 tip bagaj hakkı sunulmaktadır. Bunlar kabin bagajı ve kargo bagajıdır.
Kabin bagajı, hava yolunun belirlediği ölçülere uygun olan ve uçağın içinde yanına alabileceğin eşyaları kapsamaktadır. Kargo bagajı ise uçağa binerken teslim ettiğin ve uçağın kargo alanına konan bagajlardan oluşmaktadır.
Her hava yolu şirketinin bagajlar için farklı prosedürleri olabilir fakat uluslararası havacılık kurallarında geçerli olan ve çoğu hava yolu tarafından uygulanan kurallar da mevcuttur. Bavulların içinde hava yollarının belirlediği yasaklı eşyaların bulunmaması ve bavulun belirli bir ağırlığı aşmaması gerekmektedir.
Bunların yanı sıra bavulların şekli de önemlidir, örneğin kabin bagajının baş üstü alanlara sığabilmesi için belirli ölçülere uygun olması gerekmektedir.
Bagaj hakkın seçtiğin hava yolu ve uçuş sınıfına göre değişiklik göstermektedir.
Uçacağın noktayı belirledikten ve biletini aldıktan sonra hava yolu firmasının kurallarını öğrenmek önemlidir. Bavulunu hazırlamadan önce bagaj kurallarını öğrenmeli ve biletinin sunduğu imkanlar çerçevesinde hazırlığını yapmalısın. Senin için birkaç hava yolu şirketinin bagaj haklarını bir araya getirdik.
Türk Hava Yolları Bagaj Hakları
Her bir parça bagaj için 158 cm ölçü ve 32 kilo ağırlık sınırı bulunmaktadır.
Her parça bagaj için maksimum ağırlık sınırı Ekonomi Sınıfı’nda 23 kg, Business Sınıfı’nda 32 kg olarak uygulanmaktadır.
Ekonomi Sınıfı için ölçüsü maksimum 23x40x55 cm olan ve ağırlığı 8 kiloyu aşmayan kabin bagajı kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra el bagajı olarak ağırlığı 4 kiloyu aşmayan 1 adet kişisel eşya taşımana izin verilmektedir.
Business Sınıfı’nda ölçüleri 23x40x55 cm olan ve her biri 8 kilo ağırlığını aşmayan 2 parça kabin bagajına izin verilmektedir. Bunlara ek olarak maksimum 4 kiloluk, kişisel eşya yerine geçen bir çanta taşınabilmektedir.
Bebek yolcular için de 1 adet 8 kiloyu geçmeyen kabin bagajı hakkı sağlanmaktadır.
Bebekler için ölçüsü 115 cm’yi, ağırlığı 8 kg’ı aşmayan puset taşıma izni verilmektedir.
Dış hat uçuşlarındaki EcoFly paketinde kayıtlı bagaj hakkı tanınmamaktadır.
Pegasus Hava Yolları Bagaj Sınırları
Sadece dış hatlarda geçerli Light Paket ile uçak içerisine koltuğun altına sığabilecek boyutlarda, 40x30x15 cm ölçülerinde ve maksimum 3 kilo ağırlığında çanta kabul edilmektedir.
Süper Eko Paket ile yurt içinde 15, yurt dışında ise 20 kiloya kadar uçak altı bagaj hakkı sunulmaktadır. Ayrıca 55x40x20 cm ölçülerinde, maksimum 8 kilo ağırlığında kabin bagajı kabul edilmektedir.
Avantaj ve Comfort Flex paketlerde ise koltuk altına sığacak çanta, kabin bagajı ve maksimum 20 kilo ağırlığında uçak altı bagaj hakkı sağlanmaktadır.
Uçak altı bagajların her bir parçası için maksimum 32 kilo sınırı bulunmaktadır.
AJet (AnadoluJet) Bagaj Politikası
Standart pakette 8 kiloya kadar kabin, 15 kiloya kadar havaaltı bagaj hakkı sunulmaktadır.
Ekstra Jet uçuş sınıfında 20 kilo uçak altı, 8 kilo kabin bagaj hakkı tanınmaktadır.
Konfor Jet sınıfında ise 8 kilo kabin bagajı, 25 kilo uçak altı bagaj hakkı bulunmaktadır.
Bebek yolcular için yurt içi uçuşlarda 10 kilo bagaj hakkı tanınmaktadır. Yurt dışında ise standart pakette bagaj hakkı bulunmamakta, Ekstra Jet ve Konfor Jet paketlerinde 10 kilo bagaj hakkı verilmektedir.
Takım elbise kılıfları (114x60x11 cm) kabin bagajı olarak uçağa alınabilmektedir.
@Silayolu.com