Tatilde çok hızlı araç kullanmışsınız, aşırı hız cezası almışsınız, ehliyetinizi en az üç ay kaybetmişsiniz. Şimdiye kadar bu tür sürüş yasakları yalnızca trafik ihlalinin işlendiği ülkede geçerli idi.
Ancak bu durum artık değişecek.
AB gelecekte tüm AB ülkelerinde uygulanan sürüş yasaklarının sınırların ötesinde de geçerli olması için çalışmalar yapılmaya başlandı .
Çünkü AB, sınır ötesi sürüş yasaklarının da uygulanmasını istiyor.
Yapılan çalışma alkollü ve uyuşturucu maddeyle araç kullanmanın yanı sıra hız ihlallerini , Trafik kuralları ihlallerinide içeriyor.
Bir örnek verecek olursak, AB planlarının uygulanması durumunda bunun Almanyada yaşayan sürücüler için ne anlama geleceğini şöyle anlatabiliriz.
Aşırı hız veya alkollü araç kullanma gibi ciddi trafik güvenliği ihlalleri nedeniyle Her hangi AB ülkesinde araç kullanma yasağı alan herkes, ehliyetini derhal teslim etmesi gerekiyor.
Şu ana kadar sürücülerin almış olduğu sürüş yasağı yalnızca bulunduğu ülkeyi etkiliyordu; Sürücü yurtdışında araç kullanmaya devam ediyordu.
Başka bir örnekle konuyu biraz daha detaylandıralım.
Örneğin; Siz Almanya’da ikamet ediyorsunuz, aracınızı alkollü veya uyuşturucu maddeyle araç kullandınız yada aşırı hız nedeniyle kural ihlali yaptınız aldığınız ceza ile size en az 1 ay araç kullanmama cezası verildi ve ehliyetinizi makamlara iade etmek zorunda kaldınız. Aldığınız ceza nedeniyle ehliyetinizi verdiniz 1 ay araç kullanma yasağı getirildi.
Ehliyetsiz araç kullanmanın da büyük cezası var.
Ehliyetiniz olmadığı içinde araç kullanmanız yasak. Ancak bu arada aniden uzun bir yolculuğa çıkmanız gerektiği için Almanya dışına çıkana kadar aracınızı başka biri kullanarak herhangi bir AB ülkesine giriş yaptınız.
Almanya’da araç kullanma yasağınız olmasına rağmen ehliyetinizin kopyası cebinizde olduğu için yurtdışında araç kullanmaya devam edebiliyordunuz.
Çünkü ehliyetinizi Almanya da verdiğiniz için diğer AB ülkeleri için bu geçerli değildi.
Burda büyük bir suistimal var aslında ehliyet sahibi kişi sürücü yasağının olmasına rağmen aracını yurtdışında ehliyetsiz kullanarak ta hem kendi güvenliğini hemde başkalarının güveliğini tehlike ye attığının bile farkında değil. Aracını ehliyetsiz kullanan sürücünün bir kazaya karışabileceğini düşündüğümüzde sürücünün başına gelebileceklerini siz düşünün.
Artık bu durum değişecek.
İşte tam bu esnada bana göre AB ülkeleri tarafından uygulanmak istenen ve tüm AB ülkerinde de geçerli olacak uygulamanın değişmesi gerektiği gerçeği doğru bir yaklaşımdır .
Bu uygulama “Sürücü ehliyeti tedbirlerinin AB çapındaki etkisi karayolu güvenliğinin artmasına katkıda bulunacak hemde yurtdışındaki ciddi suistimallerin artık ikamet edilen ülkede bile sonuçsuz kalmaması gerektiği gerçeği, trafik konusunda eğitici bir etkiye sahip olacak.” Kanatindeyim.
Benim düşüncem ise AB tarafından yapılmak istenen bu uygulamanın planlaması yapılmadan enine boyuna çok fazla tartışılmalı.
Neden böyle düşündüğüme gelirsek çünkü özellikle 27 AB üye ülkesinde trafik ihlallerine verilen çok farklı cezalar göz önünde bulundurlması gerekiyor.
Şu anda bu planlama Taslak halinde AB’nin önünde duruyor ve böyle bir uyglamaya geçilmeside edindiğim bilgilere dayanarak, bu uygulamanın hayata geçmesi muhtemelen en az üç yıl alacaktır.
SilaYolu.com
Köşe yazısı: Sezai Koç