Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Hususlar:
Profesyonel sürücülerin (kamyon, otobüs sürücüleri vs.) alkol kullanımı tamamen yasak olup, özel otomobil sürücüleri ise en fazla 0,5 promil seviyesinde alkol alabilirler. Benzin istasyonları genellikle saat 06.00–22.00 arası açık olup, sınır geçişleri, otoyol ve büyük yerleşim birimlerinde 24 saat açık benzin istasyonları bulunmaktadır.
Slovenya’da trafik suçlarında, ölümlü kazalar haricinde, hapis cezası öngörülmemekle beraber, suçun ağırlığına göre sürücü belgesine, pasaporta, aracın belgelerine ve araca, yargı işlemleri sonuçlanana kadar el konulabilmektedir. Ölüm veya yaralanma ile sonuçlanan kazalarda, kazaya sebebiyet veren taraf, mahkemeye sevk edilmekte ve dava tarihine kadar gözaltında tutulmaktadır. Ölüm ile sonuçlanan kazalarda suçlu bulunan taraf hapis cezasına çarptırılmaktadır. Trafik kazası yapan sürücüler polisi arayarak yazılı bir rapor almak zorundadırlar. Hasarlı araçla ülkeyi terk ederken gümrük görevlileri bu belgeyi görmek isteyebilirler.
Sloven yetkililer trafik cezalarının ödenmesini sağlamak amacıyla sürücü belgesi, pasaport, ruhsat gibi belgelere yasalar çerçevesinde el koyma hakkına sahiptir. Kesilen trafik cezasının kontrol noktasında ödenmemesi ya da ödenememesi durumunda el konulan belgeler, cezanın yükümlü tarafından daha sonra ödenmesi ve ödeme belgesinin ilgili Sloven makamına ulaştırılmasının ardından Büyükelçiliğimize gönderilmekte ve tarafımızdan ilgili şahsın kayıtlı olduğu temsilciliğimize iletilmektedir.
Slovenya’dan transit geçiş yapan özel araçlar için yaş kısıtlaması yoktur. Sürücülerimizin Slovenya için geçerli uluslararası sigorta poliçesi (Yeşil Kart) ile araçlara ait sahiplik belgesi veya sürücü vekâletnamesi bulundurmaları gerekmektedir.
Sloven karayollarındaki son durumu gösteren güncel bilgilere aşağıdaki internet sitesinden ulaşılabilmektedir:
“http://www.promet.si/portal/en/1traffic-conditions.aspx”
1
2025 Türkiye – Almanya Arası Gümrük Limitleri
44408 kez okundu
2
Sıla Yolunda Feci Kaza: Baba ve Oğlu Hayatını Kaybetti.
33919 kez okundu
3
Türkiye’den gelen araçta 100 bin adet sigara yakalandı.
22773 kez okundu
4
Gurbetçi Vatandaş Sınır Kapısında Hayatını Kaybetti: “İnsan Hayatı Bu Kadar Ucuz Olamaz”.
22232 kez okundu
5
Türkiye’ye Giden Araç İçerisinde Beyan Edilmeyen 60 Bin Avro Yakalandı
21580 kez okundu