Almanya’dan ABD’de ye, İngiltere’den dünyanın pek çok farklı noktasına kadar insanlar, kendilerine yeni bir hayat kurmak için evlerini, işlerini ve ailelerini bırakarak ortadan kaybolmaya başladı. Japonya’da ise bu kişiler için buharlaşan anlamına gelen bir kelime kullanılmakta.
Sugimoto (42), ‘’İnsan ilişkilerinden bıktım. Ufak bir valiz hazırlayarak kayıplara karıştım. Bu bir tür kurtuluş gibi’’ ifadelerini kullandı. Sugimoto yaşadığı küçük kentte, ailesinin meşgul olduğu iş dolayısı ile hemen herkesin kendisini tanıdığını, kendisinden de ailesinin işini sürmesinin beklendiği ancak üzerine bindirilen bu yükün ona ağır geldiğini, hiç kimseye haber vermeden ordan ayrıldığını anlatıyor.
İnsanları buharlaşmaya iten nedenler kimi zaman ödemede güçlük çektikleri borç kimi zamansa sevgisiz evlilikler olabiliyor. Buharlaşmaya karar veren kişilere yol gösteren şirketlerde var üstelik. Gece taşınma hizmeti adı verilen bu işlemler ile insanların gizlice ortadan kaybolması ve gizli mekanlarda kalmaları sağlanıyor.
Sho Hatori, Japon ekonomisinde sorunların başladığı 90’larda bu tarz hizmet sunan bir şirket kurmuş ve ‘’ Normalde insanlar üniversiteye gitmek, yeni bir işe başlamak ve evlenmek gibi pozitif nedenler ile taşınıyor. Ancak üniversite eğitimini bırakmak ve işini kaybetmek, takıntılı bir şekilde takibe uğramaktan kaçınmak gibi üzücü nedenler ile taşınanlar da var’’ diye belirtiyor.
On yılı aşkın buharlaşma olgusunu araştıran Hiroki Nakamori, buharlaşma kavramının ortadan kaybolma kararını alan kişiler için ilk olarak 60’larda kullanıldığını söylüyor.
Tags: buharlaşmajaponyajaponya buharlaşmajaponya son dakika