Karayolları ile tatile gidecekler dikkat! Sizin için yolda gerekli bütün belgeleri tek tek sıraladık. Yola çıkmadan önce mutlaka bu belgeleri kontrol edin. Yarı yoldan geri dönmek istemiyorsanız, bu belgeler olmadan sakın yola çıkmayın. Sıla Yolu uzun bir yolculuk. Yolculuk, yola çıkmadan önce iyi bir hazırlık istiyor. Tatil sevincinin yolda kabusa dönmesini istemiyorsanız tüm belgeleri eksiksiz tamamlayın.

Geçerli Pasaportlar

Hemen pasaportum nasıl olsa var deyip geçmeyin. Pasaportunuzun geçerlilik tarihini kontrol edin. Sadece kendi pasaportunuzun değil, sizinle birlikte yolculuk edecek tüm aile fertlerinin pasaport sürelerine iyice bakın. Pasaportlarınız en az 3 ay geçerli olsun. Süresi geçmiş pasaportla sakın yola çıkmayın.

AB Kimlik Kartı

Avrupa Birliği vatandaşı olanlar geçerli kimlik kartlarıyla seyahat edebilirler. Ancak dikkat! Sırbistan ve Makedonya’da AB eski kimlik kartı isteniyor. Türk kimlik kartları seyahat için geçerli değil.

E- Oturum

Oturum izinleri artık pasaporta işlenmiyor. E-oturum denilen çipli oturum kartı tanzim ediliyor. Yeni biyometrik pasaport sahiplerinin e-oturum kartı alması şart. E-oturum kartı çıkarmak altı haftayı buluyor. E-oturum kartı, izin tarihine kadar yetişmeyen yolcular içinde geçerli oturma izni etiketi bulunan eski pasaportlarını mutlaka yanında bulundurmalı. Bu durumda sorunsuz seyahat edebilir.

Araç Ruhsatı ve Yeşil Sigorta

Kullandığınız aracın ruhsatı ve yeşil sigorta kartını yanınıza alın. Yeşil sigorta kartınızda Türkiye kısmının açık ve süresinin dolmamış olmasına çok dikkat edin. Eğer Türkiye kısmı açık değilse, Türkiye’de sınırda özel kaza sigortası yaptırmanız gerekiyor. Türkiye’de yapılan özel kaza sigortası sadece karşı tarafın masraflarını karşılıyor. Genellikle Avusturya’dan gelen yolcuların yeşil sigorta kartlarında Türkiye kısmı açık değil. Sigorta kartınızda Türkiye’nin ülke kodu olan TR’nin yanında çarpı (X) işareti varsa, sigortanız Türkiye’ye kapalı demektir. Sigortacınız ile konuşup Türkiye’yi sigorta kapsamına dahil ettirin.

Vekâlet

Eğer aracınız bir başkasına veya firmaya aitse mutlaka vekalet almalısınız. Vekaleti, Alman Otomobil Kulubü (ADAC) veya yaşadığınız ülkenin otomobil kulübü, noterlik ya da başkonsolosluklardan alabilirsiniz. Araç kendi şirketinize bile ait olsa, yine vekalet almak zorundasınız.

Hastalık ve Kaza Sigortası

Yabancı ülkeler için hastalık ve kaza sigortası yaptırın. Bağlı bulunduğunuz sağlık sigortasından seyahat sağlık belgesi almayı unutmayın. Seyahat sağlık belgesi ile devlet hastanelerinde tedavi ücreti ödemiyorsunuz. Yoksa masrafları peşin ödemek zorundasınız. Seyahat sağlık belgeleri çalışanlar için 6 hafta emekliler için ise bir yıl geçerlidir.

Otomobil Kulubü

Üyesi olduğunuz otomobil kulübünün üyelik kartını yanınızda bulundurun.

Ehliyet

Sürücü belgenizi almadan yola çıkmayın.

Araç Bakımı

Sıla yolunda gözü aç tamircilerin tuzağına düşmemek için yola çıkmadan önce aracınızı bakımdan geçirin. Mecbur değilseniz, hafta sonu da yola çıkmayın. Çünkü hafta sonu yollar ile sınır kapılarında trafik çok yoğun. Güle güle gidin. Aracınızın arıza yapması durumunda euroturkassist uzmanları ile iletişime geçebilirsiniz.

Refakathane

Yeni doğan çocuklar artık refakathaneye kaydedilmiyor. Yeni biyometrik pasaportlarda refakathane bölümü yok. Çocuklar için yeni tip pasaport almak şart. Eski pasaportların refakathanesi’nde kayıtlı çocukların fotoğrafı yok ise bağlı bulunduğunuz başkonsolosluklara giderek çocuk için yeni pasaport çıkarın. E-oturum kartı olanlar sınırda yeni pasaportlarının yanında oturum kartlarını da göstermek zorunda. Sınır kapılarında e-oturum kartı mutlaka isteniyor.

Geçerli Oturma İzni

Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarından geçerli oturma izni isteniyor. Süreli oturma izni olanların mutlaka bu süreye dikkat etmeleri, süresi bitmiş yahut bitmek üzere ise yeni oturum izni almaları gerekmektedir. Refakathane’de kayıtlı çocukların oturma izni sürelerini de mutlaka kontrol edin.

Tags: acil yol yardımaraç bakımıBu Evrakları Hazırlamadan Yola Çıkmayın!Ehliyeteuroturkassistgeçerli oturum izniotomobil kulubüoturum iznirefakathhanesıla yolu comyola çıkarken dikkat edilmesi gereken evraklar