Sırbistan, Sıla Yolu güzergâhında izincilere seyahat ve transit geçişlerde kısıtlama yok. Sırbistan boydan boya otoyol. Pirot tüneller bölgesindeki otoyol Bulgaristan sınırına yaklaşık 50 km kısalltı.Sınıra 45 dakika daha erken varmanızı sağlıyor ve çok rahat. Geceleme durumunda herhangi bir bildirim de gerekmiyor. Otoyol üzerinde güzel dinlenme tesisleride bulunuyor. Ancak Benzinlikte, dinlenme tesislerinde tedbiri elden bırakmayın.
Sırbistan güzergahı yaklaşık 470 kilometre ve yollar ücretli. Otobanlara girişte otoban kartı veriliyor, ödemeler otoban çıkışında yapılıyor. Ödemeleri, Sırbistan para birimi Dinar, Euro veya kredi kartıyla da yapabiliyorsunuz. Ancak Sırbistan’a girişte para bozdurmanız en doğrusu. 1 Euro 117,53 Dinar. Akaryakıtınızı dinarla veya banka kartınızla ödemek en doğru tercih olur. Benzin istasyonları Euro’yu çok düşük kurdan hesaplıyor.
Ülkede korona kısıtlamaları tamamen kaldırılmış. Mağazalar ,Lokantalar, Kafeteryalar açık. Hayat tamamen normale dönmüş. Sırbistan Balkan ülkeleri arasında en rahat ülkelerden bir tanesi. Yollar iyi ve güvenli. Ancak dinlenme tesislerinde tedbiri elden bırakmamak ta fayda var . Pasaport çantası ve para cüzdanlarınızı açıkta bırakmayın. Tesisler her ne kadar güvenli de olsa hırsızlık vakaları oldukça çok fazla Geçtiğimiz yıl 300 e yakın aile bu ülkede kapkaççıların kurbanı oldu.
Otoyol üzerinde zaman zaman yol çalışmaları var.
Sırbistan’a Türk vatandaşları dahil herkes ülkeye giriş ve çıkış yapabiliyor. Konaklama, tatil ve transit geçişler tamamen serbest. Ülkede konaklama durumunda bir bildirim de gerekmiyor. Türkiye’den dönüşte de seyahat için herhangi bir kısıtlama bulunmuyor ve herhangi bir belge istenmiyor.
Bununla birlikte, Sırbistan’a seyahat edecek vatandaşlarımızın pasaportlarının en az 6 ay geçerli olması tavsiye edilmektedir.
Sırbistan’a seyahat edecek vatandaşlarımızın geçerli sağlık seyahat sigortasının bulunması gerekmektedir.
Yol ayrımını kaçırmayın
Makedonya ve Yunanistan güzergâhı açık. Bu yıl Makedonya / Yunanistan istikametini tercih etmek çok daha mantıklı olacak. Çünkü
Bulgaristan kalotina sınırından giriş yaptıktan hemen sonra yol çalışmaları var burda yol oldukça bozuk ve çukurlarla dolu yaklaşık 25 km olan yol çalışmaları devam ediyor. Bu yılda biteceğe benzemiyor. Bu nedenle Bulgaristan veya Yunanistan güzergâhları için kararınızı önceden verin.
HIZ SINIRLARINA DIKKAT
Sırbistan otoyollarında hız sınırı 130 km. Gişeler arası mesafe ve sürat kontrolü devam ediyor. Hırvatistan sınırındaki gişelerle Belgrad arası 120 km. Bu mesafe için hesaplanan süre 55 dakika. Belgrad-Niş arası ise 230 km. Bu mesafe için ise hesaplanan zaman bir saat 45 dakika. Macaristan güzergâhında ise Subotica gişeleri ve Belgrad arası 190 km. Bu mesafe için hesaplanan süre ise bir saat 30 dakika. Polis, sivil araçlarla hareket halindeyken radarla hız kontrolü yapıyor. Genelde beyaz Audi ve siyah BMW. Hız sınırını 70 km. aşarsanız 30 gün hapis cezası sizi bekleyebilir.
Sırbistandaki otoyollar, konaklama tesisleri ile benzinciler oldukca tenha. İşletmelerin hepsi tatilcilerin gelmesini bekliyor.
YOL GÜZERGÂHI VE SINIR KAPILARI
Sırbistan’ın Batı Avrupa ile Türkiye’yi birbirine bağlayan yol üzerinde bulunması nedeniyle her yıl birçok vatandaşımız bu ülkeden transit geçmektedir. Transit geçiş yapan vatandaşlarımızın çoğunluğunu Batı Avrupa ülkelerinde yaşayan vatandaşlarımız ile bu ülkelerden mal ve yolcu taşıyan otobüs ve TIR şoförlerimiz oluşturmaktadır.
Sözkonusu ülkelerden Türkiye’ye seyahat eden vatandaşlarımız, Sırbistan’a Macaristan veya Hırvatistan’dan giriş yapmakta; Bulgaristan ve Makedonya’dan çıkmaktadırlar. Dönüşte de aynı güzergâhlar, bu kere ters istikamette kullanılmaktadır. Bu çerçevede;
– Macaristan üzerinden Sırbistan’a gelen vatandaşlarımız genellikle, Macaristan’ın Reske, Tombo, Hercegsanto veya Kelebija şehirlerinden geçerek, Sırbistan’a Horgoş (E-75), Kelebija (E-75’den sapak) ve Baçki Breg (E-660) sınır kapılarından girmekte ve Sırbistan’ın Subotica şehrine ulaşmaktadırlar. Daha sonra, sırasıyla, Subotica, Novi Sad, Belgrad, Niş ve Pirot şehirlerini takip ederek Sırbistan-Bulgaristan arasındaki Gradina/Kalotina (E-80) sınır kapısını kullanmaktadırlar.
– Macaristan’dan Sırbistan’a gelen vatandaşlarımız ayrıca, Niş kentinden Makedonya istikametini takip edip, Sırbistan-Makedonya sınırındaki Preşevo/Tabanoce (E-75) sınır kapısını kullanarak ülkeden ayrılmaktadırlar. Sırbistan-Makedonya sınırını kullanan vatandaşlarımız Yunanistan’dan geçerek Türkiye’ye İpsala sınır kapısından girmektedirler.
Deniz yolundan gelenler yunanistan ın igomenitsa limamanından yunanistana girilş yaparak ipsaladan Türkiye ye giriş yapabilmektedirler.
– Hırvatistan’dan Sırbistan’a gelen vatandaşlarımız ise Zagrep-Bajakova güzargahını takip ederek, Batrovci/Bajakova gümrük kapısından E-70 otoyolunu kullanarak Belgrad’a ulaşmaktadırlar.
Biz Sırbistan ile ilgili en son bilgileri almak için T.C Belgrad Büyükelçiliğine uğrayarak T.C Belgrad Büyükelçiliği Sayın Konsolos Fulya ÇANGA Hanıma mikrofonlarımızı uzatıyor Sırbistan ile ilgili en son gelişmeleri öğreniyoruz.
T.C Belgrad Büyükelçiliği Sayın Konsolos Fulya ÇANGA Hanım
SılaYolu Avrupa Türk Otomobil Kulübüne önemli açıklamalarda bulunuyor.
Fulya ÇANGA sözlerine başlamadan önce Vatandaşlarımızın Sırbistan da olan seyahatlerini sağlıklı ve huzurlu bir şekilde tamamlamaları temennisi ile sözlerine Sırbistan ile ilgili en son gelişmeleri anlatmaya devam ediyor.
Konsolos Fulya ÇANGA; Bildiğiniz üzre vatandaşlarımızın Türkiye seyahatlerinde Sırbistan en çok tercih edilen ülkelerden bir tanesi Sıla Yolu‘nda kavşak ülke durumunda. Değişik güzergâhlardan gelen vatandaşlarımız her iki yönde de bu yolu ortak kullanmaktalar. Sırbistan ile ilişkilerimiz çok iyi düzeyde ancak tabiki her şeyden önce vatandaşlarımızın güvenliği bizler için çok önemli.Bu nedenle vatandaşlarımızı uyarmamız gereken bazı önemli hususlar var. İsterseniz öncelikle içinde bulunduğumuz salgın koşulları bir nebze olsun rahatlamış olsa da yinede uyulması gereken kuralları hatırlatalım diyerek sözlerine şöyle devam etti.
Avrupa ülkelerinin Aşı konusunda Sırbistan ile bir anlaşmaları var.Avrupa’dan gelecek vatandaşlarımızın Aşı zertifikaları burada tanınıyor. Transit geçişlerde herhangi bir sorun yok ,hiç aşı olmamış vatandaşlarımız Sırbistan’ı 12 saat içersinde geçiş yaparlarsa herhangi bir sorun yaşamazlar. Ancak burda kalmak istediklerinde son 48 saat lik hızlı bir test ibraz etmeleri gerekiyor. Vatandaşlarımız her ihtimale karşı yanlarında Aşı zertifikalarını yada hastalığı atlattıklarına dair belgeyi yanlarında bulundurmalarında fayda var.
DEKLARE
T.C Belgrad elçiliği Konsolos Fulya ÇANGA;
Sırbistan gümrük mevzuatına göre ülkeye girerken döviz bildirim mecburiyeti bulunmaktadır. Ülkeye girişte kişi başı 10.000 Avro üzeri nakit paranın yazılı olarak beyan edilmesi zorunludur. Sırbistan’a girerken 10.000 Avro üzeri nakit parasını beyan etmeyen vatandaşlarımız, paralarına el konularak mahkemeye çıkarılmaktadırlar. Bu sebepten ötürü mahkemeye çıkarılan kişilerden paralarının kaynağını ispatlayabilenlere paralarının bir kısmı mahkemelerce iade edilebilmektedir. Ancak, sözkonusu belgeleri ibraz edemeyenlerin paralarına el konulmaktadır.
Öte yandan, Sırbistan’a giriş yapan vatandaşlarımızın yanlarında bulunan ve kişi başı 10.000 Avro’yu aşan para miktarını beyan etmeleri durumunda Sırbistan’dan çıkış yaparken, taşıdıkları para miktarıyla ilgili sorun yaşamaksızın ülkeden ayrılmaları mümkündür.
Gümrük kapılarında beyan edilmemesi nedeniyle el konulan para ve eşyanın değeri, seyahat edilen aracın değerine belirli bir oranda yaklaşması durumunda araca da mahkeme kararıyla el konulmaktadır.Riske girmeyin, yanınızda ki paranın kaynağı belli ise 10 bin euronun üzerindeki paranızı mutlaka deklare edin. Dedi.
Sırbistan ile ilgili önemli bilgileri Konsolos Fulya ÇANGA hanımdan aldıktan sonra yolumuza Niş istikametinde devam ediyoruz.
HIRSIZLARA KARŞI UYANIK OLUN
Öte yandan vatandaşlarımızın hırsızlık ve gasp gibi olaylarla karşılaşmaları durumunda en yakın polis karakoluna başvurmaları ve dil sorunundan kaynaklanan yanlış anlaşılmaları engellemek için acilen Büyükelçiliğimizle temas kurmaları uygun olacaktır.
Son dönemde bazı benzin istasyonları ve mola yerlerinde araçlara müdahale edilerek, geçici arıza çıkarıldığı ve tamirci olduklarını ifadeyle vatandaşlarımızı oto tamirhanelerine götürüp, yardım etme vaadiyle yüklü meblağlar istendiği konusunda şikayetler alınmaktadır. Bu nedenle, araçların uzun süreli boş bırakılmamasında yarar görülmektedir.
Uyulması Zorunlu Olan Kurallar:
· Sırbistan’da farların 24 saat açık tutulması, ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri takılması zorunludur.
Sürücülerin seyir halinde cep telefonu kullanması yasaktır.
· Trafik işaretleriyle özel bir ikaz yapılmamış olması halinde, yolda öncelik her zaman sağ taraftan seyreden araca aittir.
· Trafik suçlarında, trafik polisi olay yerinde cezası 3.000 veya 5.000 Dinar tutarında olan suçlar için makbuz düzenleyebilmektedir. Sürücünün bu cezayı hemen banka veya postane aracılığı ile ödemesi gerekmektedir. Suçlunun sözkonusu cezanın yarısına tekabül eden, 1.500 ve 2.500 Dinar tutarındaki kısmını banka veya postaneye ödemesi halinde cezanın tamamı ödenmiş kabul edilmektedir.
· Olay gün veya saatinde banka ve postanelerin kapalı olması ya da olayın yerleşim yeri dışında meydana gelmesi durumunda, trafik polisi 3.000 Dinar tutarındaki cezayı 1.500 Dinar, 5.000 Dinar tutarındaki cezayı ise 2.500 Dinar olarak tahsil edebilmektedir. Cezanın olay yerinde ödenmesi durumunda, polise ayrıca 45 Dinar posta ücreti de ödenmektedir.
· Suçlu para cezasını ödemez ise, mahkemeye çıkartılmayı talep ettiği kabul edilerek hemen ilgili mahkemeye götürülür. Ancak, suçlunun olay günü mahkemeye çıkartılmasının mümkün olmadığı takdirde, ilgili trafik polisinin önerisiyle suçla alakalı adli süreç tamamlanıncaya kadar, mahkeme suçlunun pasaport veya devlet sınırını terk etmesine imkân tanıyacak seyahat belgesine el koyabilmektedir.
Trafik ekiplerinin otoyollarda sivil araçlarla kontrol yapması mümkündür. Bu araçlar radar ve kamera sistemiyle donatılmıştır.
· Sivil araçlarda görev yapan polis memurları yolda seyreden araçları durdurmak istediklerinde, şüpheli aracın önüne geçerek ve ekip aracının arka kısmında bulunan LED ekrândan yazılı olarak, Sırpça, İngilizce ve Almanca “Takip Et, Polis veya Dur” gibi ihtarlarda bulunacaklardır.
· Böyle bir durumda sürücülerin önlerinde seyreden polis ekibinin ihtarına riayet ederek, en uygun yerde durmaları gerekmektedir.
Sırbistan güzergahı yaklaşık 470 kilometre uzun ve yorucu uzun yol yorgunluğu burda kendini iyice gösteriyor. Kendinizi yorgun hissetmeye başladığınızda mutlaka dinlenin yol üzerinde güzel ve kaliteli hoteller var bunlardan bir taneside Niş Aleksinaç mevkinde bulunan Bosphorus Hotel.
Konaklama ücretleri gayet makul iki kişilik oda 65 euro kahvaltı dahil.
Bizde Bosphorus hotele uğrayarak bir gece kaldıktan sonra ertesi sabah yolumuza Makedonya istikametinde devam ediyoruz.
OTOBAN ÜCRETLERİ
Subotica – Belgrad – Subotica / 640 Dinar = 5,50 Euro
Belgrad – Niş – Dimitrovgrad / 1.310 Dinar = 11,50 Euro
Belgrad – Presevo / 1.490 Dinar = 13 Euro
Presevo – Niş – Dimitrovgrad / 1040 Dinar = 9 Euro
Sid – Belgrad – Sid / 420 Dinar = 4 Euro
Toplam ağırlığı 3,5 tonu geçmeyen römorklu, iki akslı treylerler Sırbistan otoban geçiş ücretleri
Subotica – Belgrad – Subotica / 960 Dinar = 8 Euro
Belgrad – Niş – Dimitrovgrad / 1960 Dinar = 17 Euro
Belgrad – Presevo / 2230 Dinar = 19 Euro
Presevo – Niş – Dimitrovgrad / 1560 Dinar = 13,5 Euro
Sid – Belgrad – Sid / 650 Dinar = 5,50 Euro
Motosikletler için Sırbistan otoban ücretleri
Subotica – Belgrad – Subotica / 320 Dinar = 3 Euro
Belgrad – Niş – Dimitrovgrad / 660 Dinar = 6 Euro
Belgrad – Presevo / 750 Dinar = 6,50 Euro
Presevo – Niş – Dimitrovgrad / 520 Dinar = 4,5 Euro
Sid – Belgrad – Sid / 210 Dinar = 2 Euro
ÖNEMLİ TELEFONLAR
T.C. Belgrad Büyükelçiliği
Krunska 1 – 11000 Belgrade, Serbie
Tel: + 381 11 333 24 00
+ 381 11 333 24 10
e-mail: embassy.belgrade@mfa.gov.tr
Polis: 92
İtfaiye: 93
İlk yardım: 94
Yol Yardım: 987
Sırbistan Otomobil Kulübü (AMCC): +381 11 987
ADAC Belgrad: + 381 11 333 1111
AKARYAKIT FİYATLARI (1 Euro = 117,53 Dinar)
Diesel 1
1,60 € / 188,00 DİNAR
Bleifrei Super 2
1,50 € / 176,00 DİNAR
Super plus
1,56 € / 183,68 DİNAR