Yurt dışında ikâmet eden ve çalışan pek çok kişi yabancı ehliyetini Türkiye'de kullanabilir. Ancak yurt dışından gelen Türk vatandaşları, ehliyetlerini ilk 6 aydan sonra kullanmak için belirli işlemler yapmak zorundadırlar. 

Bu kişiler, ehliyetlerin yeminli tercümesini dış temsilciliklerde ya da noter huzurunda onaylatarak süreyi 2 yıla kadar uzatabilirler. Türkiye'de sürekli ikâmet edecek veya 2 yılı dolduran Türk vatandaşları ise yurt dışı ehliyetlerini Türk ehliyetine çevirmek zorunda.

Yurt dışı ehliyetlerinin Türk ehliyetine çevrilebilmesi için belirli koşullar vardır. Bu işlem, Karayolları Trafiği Konvansiyonu tarafından tanınan ve sürücü belgelerinin karşılıklı değişimi için anlaşma yapılmış ülkeler arasında gerçekleştirilebilir. Bu anlaşmanın yapıldığı 84 ülke bulunuyor.

Eğer kişi Türkiye'de süresiz olarak ikamet etmek istiyorsa, yurt dışından aldığı ehliyeti Türkiye'de teslim etmeli. Bu şekilde ilgili kurum ve kuruluşlar üzerinden ehliyet değişikliği yapılabilir. Gerekli belgeler eksiksiz olarak hazırlanması ve ilgili kurumlara ya da ehliyet kurslarına başvuru yapılması gerekir. Ancak bazı durumlarda sınava girmek gerekebilir. Derslere katılım sağlanmadan doğrudan sınav tarihlerinde hem yazılı hem de uygulamalı olarak sınava girilebilir.

Türkiye'de kısa süreli bir ziyaret gerçekleştirmek isteyenler için Almanya'dan alınan ehliyet, 6 ay süreyle geçerli olur. Bu süre zarfında ülkeden çıkış yapılması gerekir. Daha sonra tekrar Türkiye'ye giriş yapıldığında 6 ay daha süre hakkı verilir.

Kaynak: https://www.arti49.com