Daha önceden bilindiği üzere TÜRKİYE konumu itibari ile AB ülkelerine vizesiz giremiyordu.

Değişen dünya ve global yapılanma artık ülkemizi ve vatandaşlarını Görmezden gelemiyorlar. Çünkü ülkemizin coğrafi koşullariını göz önüne alırsak diğer ükelerin bunu gözardı  edemiyecek kadar belirgin.

Bu sebepten dolayıdır ki , Avrupa kapılarını yavaş yavaş açmaya başlamış durumda.

İlk olarak şuanda iki ülke (TÜRKİYE-YUNANİSTAN) uluslararası turizm enformasyon görüşmeleri ve ticaret anlaşmaları neticesinde kapılarını günübirlik olarak açmış durumda.

Yani bu anlaşma şartnamesinde Yunanistan ve Ege  adalarına üç günlük gezi amaçlı serbest dolaşım hakkı tanınmıs durumda.

 

Özelikke komşumuzda secimle gelen yenilikci parti ve başbakanı ülkenin menfaatlerini göz önünde tutmak için ülkemizle olan bağlarını sağlamlaştırmak istiyor.

Güney Ege Bölge Başkanı Yiannis Maheridis, Türkiye için “kahve ziyareti’ adı altında kısa süreli vize çıkartmak için çalışacaklarını söyledi. Maheridis, başkanlıkları döneminde bir sonraki adım olarak Türkiye ile vizelerin kaldırılması için çalışma sözü de verdi. Vali bölgede

yaptığı toplantıda iki ülkenin dostluklari pekiştirmek adına atılan bu adım olması çok önemli .

 

Türkiye ile Yunanistan arasındaki pilot vize programını durdurmak isteyen bazı Avrupa ülkelerine meydan vermediklerini belirten Vali , “uygulama başarılı da oldu. Bir gün bütün engelleri ortadan kaldırıp, Türk vatandaşlarının adalarımıza girişini umuyoruz. Önce pul ücreti azaltıldı. Bu yıl da giriş limanlarında, ada sayısını artırarak vize konusu çözmek istiyoruz. Bu amaçla hava alanlarının da açılmasını uygulamaya sokmaya çalışıyoruz. Belli dönemlerde ziyaretçilerin kapı girişlerinde zor anlar yaşadığı doğru. Türkiye’de Antalya, Bodrum ve Marmaris ile İzmir gibi Yunan konsoloslukları ve vize noktaları var. Başka istenen noktalar varsa bize söyleyin inceleriz dedi. Ayrıca TURSAB başkanı BAŞARAN ULUSOY verdiği demecte önümezdeki yaz sezonundan itibaren 100.000 Türk vatandaşının adaları ziyaret etmesi olasıdır dedi. Ayrıca Türk vatandaşlarına uygulanan Schengen vizesi ve serbest dolaşım hakkı tanınmasına yönelik calışmalar  sürerken, önümezdeki 1 hafta içinde AB ülkelerinden Fransa ve Yunanistan Türk vatandaşlarına vize kolaylığına ilişkin adım attı.

Vize başvurusu ve kabul koşullarının tamamen yumuşatıldığı ve prosedürün kolaylaştığını, ilaveten Fransa nın  vize verirken“ nerede kalacaksın sorusu  sorulmayacak. Vize yenileme işlemleri vatandaşlarımızın  yeni baştan başvuru gerekmeden ve şahsi başvuru yapmadan internet uzerinden  kolayca yapılacak” .

 

Türkiye’nin sınır bölgelerinde ticareti canlandırma adına çok büyük bir anlaşma.

Türk vatandaşlarının  Yunanistan sınır bölgelerinde yaptıkları alışverişlerle esnafın yüzünü güldürdüğünü belirtti. Semadirek Adası ile Enez arasında feribot seferleri düzenlenmesi için de çaba sarf ettiğini aktaran Lambadis, iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesini istediklerini kaydetti. Her zaman iki tarafinda başlıca sorunlarından biri olan Meric  nehrinin taşkın sel baskınlarından sonra hayvan hastalıklarının önüne gecilmesi ekonomik olarak iki tarafida rahatlatmış olacak. Iki ülke arasındaki mutabakatlar yok denebilecek kadar süre icerisnde karara bağlanmış olacak……

 

Fransa Baskonsolosu nun dedigi gibi , Vize bir kilit değildir, Vize, daha ziyade bir anahtardır”

Köşe yazısı: Serkan  Atalay /SilaYolu.com

Serkan ATALAY