Hollanda: Rotterdam Mahkemesi, Türk vatandaşlarının açtığı üç ayrı davada, biyometrik verilerin ömür boyu korunmasının, Özel Hayatın Gizliliği ve Türkiye-AB Ortaklık Hukukuna aykırı olduğuna hükmetti.
1 Ocak 2015 tarihinden itibaren Hollanda’ya AB üyesi olmayan ülkelerden gelen yabancılar, parmak izleri ve dijital vesikalık resim çektirmek zorunluluğu getirildi. Biyometrik veri olarak adlandırılan bu bilgiler, bir bilgi bankasında toplanıyor.
Bu veriler, kişi Hollanda vatandaşlığına geçtikten 10 yıl sonraya kadar korunuyor. Hollanda vatandaşlığına geçiş giderek daha pahalı ve koşulların da ağırlaştırılması nedeniyle, bu süre uygulamada ömür boyu olabiliyor. AB vatandaşlarının muaf tutulduğu yasada Türk vatandaşları biyometrik verilerini vermek zorunda bırakıldı.
Bazı vatandaşlar, Türkiye-AB Ortaklık Hukuku’nun, Türk vatandaşlarına AB vatandaşlarından farklı muamele yapılamayacağı maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle, uygulamaya itiraz ederek konuyu yargıya taşıdı. Mahkeme, Türkiye-AB Ortaklık Hukukuna aykırı olduğuna hükmetti. Adalet ve Güvenlik Bakanlığı Devlet Sekreterinin karara itiraz ermesi bekleniyor.
Yalçın ÇAKIR / ROTTERDAM
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.