Schengen Nedir? 

 

ÖZET:

Avrupa Birliğinde 1995’te yürürlüğe giren Schengen Sözleşmesi ile bu Sözleşmeye taraf ülkeler aralarındaki sınırlardaki (“iç sınır’” denilmektedir) kontrollerini kaldırmışlardır. Böylece, oluşturulan Schengen bölgesinde dış sınır kontrollerinde ortak uygulama ve kurallar hayata geçirilmiştir. Bu işbirliği vize, polis ve yargı alanlarındaki işbirliğini kapsamaktadır. Schengen’e üye ülkeler şunlardır: Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan. Ayrıca, AB’ye üye olmayan İsviçre, İzlanda ve Norveç de Schengen ülkeleri ile özel bir anlaşma imzalayarak, aynı uygulamaları benimsemişlerdir. Bir yabancı Schengen bölgesine üye ülkelerden birinin vizesi ile girdiğinde diğerine serbestçe seyahat edebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta Schengen vizesi hangi ülke için alındıysa ilk seyahat o ülkeye yapılmalıdır. Örneğin İtalya için alınan vize ile önce Almanya’ya gitmek mümkün değildir. Ancak bir kere İtalya’ya gidildi ise sonraki seyahatlerde diğer Schengen ülkelerine seyahat etmek mümkündür.  Seyahatin süresi vizenin üzerinde kayıtlı süre ile sınırlıdır. AB Komisyonu Schengen uygulamalarına ilişkin önerilerde bulunmakla sorumludur. Schengen ülkeleri ortak SIS veya Schengen Information System adı verilen bir veri tabanından yararlanırlar. Bu veri bankasında, Schengen ülkelerine girmesi gereken kişilerle ilgili bilgiler başta olmak üzere çeşitli bilgiler yer alır ve üye ülkelerin yetkili makamlarının kullanımına açıktır.

DETAYLAR:

TEK  TİP SCHENGEN VİZESİ NEDİR?   Asağıda örnek olarak  verilmis sebeplerden dolayı Schengen bölgesine girmek ve burada kısa   süreliğine kalmak için  gerekli bir izindir;

• akraba veya  arkadas ziyareti   • turist olarak   • is için   • bir konferansa  katılmak üzere   • veya sadece  transit geçis için

Vize sınırlı bir süre için  ve altı aylık dönemde en fazla 90 gün için geçerlidir.   Schengen ülkelerinin  herhangi biri tarafından verilmis olan vize diğerlerine seyahat için de   geçerlidir. (İstisnai  durumlarda vize yalnızca vizeyi veren ülke, ya da hamilinin pasaportu tüm   Schengen ülkelerinde  geçerli değilse sadece belirli ülkelere giris için geçerli olabilir).

TEK  TİP SCHENGEN VİZEM İLE HANGİ ÜLKELERE SEYAHAT EDEBİLİRİM?   AVUSTURYA, BELÇİKA, ÇEK  CUMHURİYETİ, DANİMARKA, ESTONYA, FİNLANDİYA,   FRANSA, ALMANYA,  YUNANİSTAN, MACARİSTAN, İZLANDA, İTALYA, LETONYA, LİTVANYA, LÜKSEMBURG, MALTA,  HOLLANDA, NORVEÇ, POLONYA, PORTEKİZ, SLOVAKYA,SLOVENYA, İSPANYA, İSVEÇ,  İSVİÇRE.

SCHENGEN  VİZESİ İÇİN TÜRKİYEDEN KİMLER BAŞVURABİLİR?

Türk vatandasları ve Türkiyede ikamet eden üçüncü ülke  vatandasları.Basvuru sahibinin basvurusunu Türkiyeden yapmasıyla alakalı  yeterli gerekçe sunması halinde yasal olarak Türkiyede bulunan fakat  Türkiyede ikamet etmeyen üçüncü ülke vatandasları

 

VİZE  BAŞVURUMU İNCELEYİP BAŞVURUMA İLİŞKİN KARAR VERMEYE HANGİ ÜYE DEVLET  YETKİLİDİR?   Tek tip bir vize  basvurusunu inceleyerek basvuruya iliskin karar vermeye asağıdaki Üye Devletler  yetkilidir;

(a) Seyahat/seyahatler  sırasında ziyaret edilecek tek ülke kendi toprakları olan Üye Devlet,

(b) Ziyaret sırasında  farklı ülkelere gidilecekse toprakları seyahat süresi veya kalıs sebebi   bakımından esas varıs  noktasını teskil eden Üye Devlet,

(c) Seyahat süresi veya  kalıs sebebi bakımından esas varıs noktasını teskil eden birden fazla   Üye Devlet olması halinde,  bu Üye Devletlerden herhangi biri,

(d) Esas varıs noktasının  belirlenememesi halinde, basvuru sahibinin Üye Devletlerin   topraklarına girmek için  dıs hudutlarından geçeceği Üye Devlet

BAŞVURUMU  NEREYE YAPABİLİRİM?   Basvurular, gidilecek  ülkenin konsolosluğuna doğrudan veya bu amaçla belirlenmis bir hizmet   sunucu firmaya  yapılabilir.

 

VİZE  BAŞVURUMU İNCELEYEREK BAŞVURUM HAKKINDA KARAR VERME YETKİSİ OLMAYAN  BİR ÜLKEYE BAŞVURU YAPARSAM NE OLUR?   Bir basvuru yapıldığında  Üye Devlet bunu inceleyerek karar verme yetkisi olup olmadığını değerlendirir. Üye Devlet  bu konuda yetkili değilse derhal basvuru formunu ve basvuru sahibi   tarafından ibraz edilen  tüm belgeleri vize ücreti ile birlikte iade ederek hangi Üye Devletin yetkili   olduğunu belirtir.

VİZE  ÜCRETİ

Basvuru sahipleri 60 EUR vize ücreti öder.6 ila 12 yas grubundaki çocuklar 35 EUR vize ücreti öder.Rusya Federasyonu, Ukrayna, Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti  (FYROM), Sırbistan,Karadağ, Bosna – Hersek, Arnavutluk, Moldova Cumhuriyeti ile  Gürcistan uyruklular 35 EUR öder.

Dikkat!  Ücret, vize basvurusunun incelenmesi için ödenir dolayısıyla vize verilmemesi halinde  iade edilmez. (Üye Devletler ödemenin TL cinsinden ve/veya bir banka hesabına  yapılamasını talep edebilirler.

VİZE  ÜCRETİNDEN MUAF BASVURU SAHİPLERİ Asağıdaki kategorilerden  herhangi birindeki basvuru sahipleri vize ücretinden muaftırlar:

(a) Altı yasından küçük  çocuklar;   (b) Arastırma veya eğitim  amaçlı seyahat eden ilköğretim öğrencileri, üniversite öğrencileri,   yüksek lisans öğrencileri  ve beraberindeki öğretmenleri;   (c) Bilimsel arastırma  yapmak üzere Topluluk içerisinde seyahat eden, üçüncü ülkelerden   arastırmacılara Üye  Devletler tarafından tek tip vize verilmesini sağlamayı amaçlayan   Avrupa Parlamentosunun  2005/761/EC sayılı Tavsiye Kararı ile 28 Eylül 2005 tarihli   Konsey toplantısında  belirtildiği sekliyle, bilimsel arastırma yapmak üzere seyahat eden,   üçüncü ülkelerden  arastırmacılar;   (d) Kar amacı gütmeyen örgütler  tarafından düzenlenen seminer, konferans, sportif,   kültürel veya eğitim  aktivitelerine katılan yine kar amacı gütmeyen örgütlerin 25 yas ve   altındaki temsilcileri;   (e) Birlikte seyahat eden  ya da seyahat kapsamında bir araya gelecek AB, Norveç, İzlanda,   Lihtenstayn ve İsviçre  vatandaslarının akrabaları. Not: Bazı Üye Devletler  belirli kategorilerdeki basvuru sahipleri için ayrıca vize ücreti muafiyeti   uygulayabilir.

HİZMET  ÜCRETİ Üye Devletin bireysel  uygulamasına bağlı olarak, harici bir hizmet sağlayıcısı tarafından ek hizmet  ücreti talep edilebilir.

BAŞVURU  NE ZAMAN YAPILABİLİR?   Vize basvurusu, ziyaretin  planlandığı tarihten en az 15 takvim günü önce yapılmalıdır. Ziyaretin   baslangıç tarihine üç  aydan daha uzun bir süre varsa, basvuru yapılamaz.   Ziyaretin planlandığı  baslangıç tarihine 15 takvim gününden daha az bir süre kalmasına rağmen   yapılan basvurular kabul  edilebilir; ancak, basvurunun değerlendirilmesi 15 günü bulabildiği için   vize kararı, basvuru  sahibinin seyahatine baslamayı planladığı tarihten SONRAYA kalabilir.   Randevu sisteminin  uygulandığı yerlerde tespit edilmis olan zaman sınırlamalarına uymak ve   gereken tedbirleri almak,  basvuru sahibinin kendi sorumluluğudur.   En az altı ay geçerliliği  olan çoklu giris vizesi bulunan bir kisi, elindeki vize geçerliliğini  yitirmeden yeni bir vize için basvuru yapabilir. Ancak verilecek yeni vizenin  geçerlilik süresi, mevcut vizenin geçerlilik süresinin dolmasını müteakip  baslatılır: bir bireye, geçerlilik tarihleri çakısan iki ayrı vize verilemez.   Bununla birlikte vize  basvurunuzu yaparken, gitmek istediğiniz ülke ve Türkiye’de milli bayramlar   dolayısıyla uygulanan  tatil günlerini de göz önünde bulundurmanız tavsiye olunur. Tatil   dönemlerinde, bazı  konsolosluk hizmetlerinde yavaslamaların olabileceğini lütfen unutmayınız.

BAŞVURUMU  TESLİM EDEBİLMEK İÇİN RANDEVU ALMAM GEREKİYOR MU?   Basvuru sahiplerinden,  basvurularını teslim etmek üzere randevu almaları talep edilebilir.

SEYAHAT  BELGELERİNDE (PASAPORT) KABUL EDİLEBİLECEK ASGARİ GEÇERLİLİK SÜRESİ NE  KADARDIR?   Tek girisli vize basvurusu  yapılıyor ise, sunulan seyahat belgesinin, kisinin Üye Devlet sınırlarını terk etmeyi planladığı  tarihten itibaren en az üç ay süreyle geçerliliğini koruyacak bir belge olması  gerekmektedir.   Çok girisli vize  basvurularında ise, sunulan seyahat belgesinin, kisinin Üye Devlet sınırlarını  terk   etmeyi planladığı en son  tarihten itibaren en az üç ay süreyle geçerliliğini koruyacak bir belge   olması gerekmektedir.   Seyahat belgesinde en az  iki sayfa olmak üzere yeterli sayıda bos sayfa BULUNMALIDIR– bunlardan biri, vize  etiketinin yapıstırılacağı sayfa olup diğeri ise sınır kontrol makamlarının   basacağı mühür için  kullanılacaktır.

PASAPORTUM  ÜZERİNDE VİZE BASVURUMUN UYGUN OLDUĞUNA DAİR BİR DAMGA OLMALI  MI?   Bir basvuru uygun  görüldüğü takdirde yetkili konsolosluk, basvuru sahibinin seyahat belgesine bir  damga vurur.   Bu damga, basvuruyu  inceleyen Üye Devletin hangisi olduğunu, basvurunun tarihini (örn:   22.4.2011) ve vize  basvurusunu değerlendiren makamı gösterir.   Bu damga, herhangi bir  yasal sonuç doğurmaz ve vize basıldığında etiket, damganın vurulduğu   sayfaya yapıstırılır.   Diplomatik ve hizmet  pasaportları damgalanmaz.

HERHANGİ  BİR MÜLAKATA GİRMEM GEREKİYOR MU?   Basvurunuzun incelenmesi  sırasında konsolosluk tarafından mülakat daveti yapılabilir.

BASVURUM  NE ZAMAN SONUÇLANIR?   Uygun bulunan basvuru,  yapıldığı tarihten itibaren 15 takvim günü içinde karara bağlanır.   Özellikle basvurunun  ayrıntılı bir tahkikat gerektirdiği bazı durumlarda bu süre, azami 30 takvim   gününe kadar uzatılabilir. İstisnai olarak, özel bazı  durumlarda ek bir takım belgelerin sunulması gerektiğinde, bu süre azami   60 takvim gününe  çıkabilir.

VİZE  BASVURUM REDDEDİLİRSE NE YAPABİLİRİM?   5 Nisan 2011 tarihinden  itibaren getirilen uygulamayla, vize basvurusu reddedilenlere durumları resmi bir mektup  aracılığıyla bildirilir. Bu kisilerin, ilgili Üye Devletin ulusal kanunlarına  uygun   olarak kararı temyiz etme  hakları bulunmaktadır.   Temyiz islemleri,  basvuruyla ilgili nihai kararı veren Üye Devlete karsı ve o Üye Devletin ulusal   kanunları uyarınca  yürütülür.   Her bir Üye Devlet temiz  hakkı ile basvurunun yapılabileceği yetkili makam ve basvuru süresi de   dâhil olmak üzere temyiz  hakkının kullanımına iliskin prosedürleri ve ulusal kanunda referans   alınacak ilgili bölümleri  belirtir.   Bu bilgileri ret kararı ve  gerekçesini bildirmek üzere tarafınıza verilecek olan formda bulabilirsiniz.

SCHENGEN  VİZESİYLE SEYAHAT EDERKEN HANGİ BELGELERİ YANIMDA BULUNDURMALIYIM?   Sadece Schengen vizenizin  olması, Schengen Bölgesine (yani Schengen vizesi veren ülkelerin   topraklarına) otomatikman  giris hakkınız olduğu anlamına gelmez.   Vize alan kisi dıs  sınırlara geldiğinde kendisinden, kalmayı planladığı süre için kalıs amacını ve   kosullarını; hem kalıs  süresi boyunca hem de mensei ülkesine dönüsüyle veya girisinin kesin   olarak kabul göreceği  üçüncü bir ülkeye transit geçisiyle ilgili giderleri karsılayacak yeterli   kaynağının bulunduğunu  veya bu araçları kanuni yollarla edinebilecek durumda olduğunu   gösteren belgeler sunması  istenebilir. Bununla birlikte basvuru sahiplerinden, Üye Devletlerin   sınırları dâhilinde  geçerli olacak ve planlanan kalıs veya transit geçis süresinin tamamını kapsayacak yeterli bir  seyahat sağlık sigortasına sahip olmaları da istenir (ayrıntılar için  yukarıdaki   bölüme bakınız).

AİLE  MENSUPLARIM AB/AEA VATANDASI İSE HANGİ KURALLARA TÂBİYİM?   Sayet AB/AEA veya İsviçre  vatandası olan bir bireyin ailesinin mensubu iseniz, asağıdaki kosulları karsıladığınız sürece  hızlandırılmıs serbest vize prosedüründen faydalanabilirsiniz:   1.- AB/AEA veya İsviçre  vatandası olan bir bireyin (veya bu bireyin esi/ kayıtlı partnerinin) ailesine   mensupsanız (bu kapsamda  yer alanlar: es, kayıtlı partner, 21 yasından küçük çocuk veya   bakmakla yükümlü olunan  aile mensubu); VE   2.- AB/AEA veya İsviçre  vatandası olan o birey, vatandası olduğu Üye Devletten baska bir Üye   Devlette ikamet ediyor  veya ikamet almak üzere o ülkeye seyahat ediyorsa; VE   3.- AB/AEA veya İsviçre  vatandası olan bireye eslik ediyor veya birlikte ikamet etmek üzere   kendisiyle bir araya  gelmeyi planlıyorsanız.   Vize basvurusu, AB/AEA  veya İsviçre vatandası olan o bireyin mensei ülkesinin konsolosluğuna   değil anılan bireyin  ikamet etmeyi planladığı ülkenin konsolosluğuna yapılmalıdır.   Sayet vize kolaylığından  faydalanabileceğinizi düsünüyorsanız, vize basvurunuzu yaparken bu   kriterleri karsıladığınızı kanıtlayan belgeleri sunmanız  gerekmektedir.