Avrupa'dan Türkiye'ye karayolu üzerinden gidiş için birkaç güzergâh bulunmaktadır. Almanya, Hollanda, Danimarka ve Polonya Üzerinden Türkiye'ye yolculuk gerçekleştirmek isteyen gurbetçi vatandaşlarımızın seyahatlerini kolaylaştırmak adına birkaç alternatif rotayı sizlerle paylaşıyoruz.

Almanya-Türkiye

Avusturya, Slovenya, Hırvatistan (Zagreb), Sırbistan (Belgrad), Sırbistan Niş daha sonrada Bulgaristan Sofya üzeri Türkiye tercih edilebilir.

Bulgaristan rotasını tercih edecek yolcuların sırasıyla Sofya, Plovdiv, Svilengrad ve Edirne Kapıkule sınır kapısı üzerinden İstanbul yada Çanakkale istikametine gideceğiniz rotaya göre bir yol belirleyebilirsiniz. Bulgaristan rotasındaki yollar eskiden Makedonya - Yunanistan rotasına göre daha kötüydü, Bulgaristan yeni otoyollar yaptı ve nerdeyse artık Kapıkule'ye kadar otoyol ile gidilmektedir. Fakat yine de özellikle Bulgaristan'dan geçecek olanlara gece yolculuğu tavsiye edilmemektedir. Güzergâhta radarlara ve özellikle dolandırıcılara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyoruz.

 

Farklı bir rota olarak Sırbistan'nın Niş şehirine gelindiğinde Makedonya ve Yunanistan güzergâhı üzerinden Türkiye'ye seyahat gerçekleştirilebilir. Eğer Makedonya ve Yunanistan rotası tercih edilirse sıla yolu ortalama 300 Km uzayacaktır. Bu güzergâhı tercih edecekler için Yunanistan otoyolu üzerinde ise benzin istasyonu bulunmadığının bilgisini aktarmak isteriz. Benzin almak için civar köylere veya şehirlere yönlenilmesi gerekmektedir. Bu nedenle Yunanistan'a giriş yapılmadan önce benzin almanız tavsiye edilir. 

 

 

İzmir, Bodrum, Manisa, Muğla yani Ege bölgesine gitmek isteyen yolcular için Makedonya- Yunanistan rotasının takip edilmesi daha pratik olacaktır. Çünkü Anadolu'ya yolculuk yapan çoğu gurbetçi vatandaşımız Bulgaristan rotasını tercih ettikleri için Bulgaristan sınır kapılarında yoğunluğa sebep olmaktadırlar. Yinede tercih tamamen kişilerin kendilerine aittir. 300 KM'lik bir yol genelde otoban olduğundan 2 ile 2,5 saat arasında geçilebilmektedir ve belki de bu süre sınır kapılarında bekleme yapılmayacağından çok daha avantajlı olabilecektir. 

 

Almanya'nın Doğu,Kuzey bölgelerinden ve  İskandinav ülkelerinden seyahate başlıyacaklar için ise; Örneğin: Berlin, Dresden tarafından yol olarak Çek Cumhuriyeti (Prag), Slovakya ( Bratislava) veya Avusturya (Wien), üzeri Macaristan (Budapeşte), Sırbistan (Belgrad) rotası tercih edilebileceği gibi daha az ülkeden geçmek isteyenler ise Almanya doğu tarafından Münih yoluna sapıp daha sonra Avusturya üzerinden Slovenya rotasını takip edebilirler. 

Polonya'dan gelecekler iste Slovakya, Macaristan (Budapeşte), Sırbistan (Belgrad) rotasından gelerek, Belgrad sonrası Türkiye’ye kadar Bulgaristan veya Makedonya-Yunanistan güzergâhı tercih edilebilir.